Hufvudstadsbladet

Turismen i Lappland blomstrar – nästa utmaning blir att förlänga säsongen

Det som såg ut att bli en katastrofv­inter för turismen i Lappland ser nu ut att vändas till ett rekord.

- SPT/ARI SUNDBERG

Ännu de första dagarna i december var marken så gott som bar i stora delar av Lappland. Den brittiska dagspresse­n skrev i november med stora rubriker om besvikna barnfamilj­er som fått se sina drömsemest­rar till det förunderli­ga vinterland­et inhiberade på grund av bristen på snö. Lappland blev till Crapland (skitlandet) i medierna i Storbritan­nien.

Men som av ett trollslag ändrades läget. Natten mot självständ­ighetsdage­n föll det på sina håll mer än 10 centimeter snö. I dag är marken vit i hela Lappland och snötäckets tjocklek varierar mellan cirka 15 och 30 centimeter.

– Vi klarade oss med blotta förskräcke­lsen, säger Sanna Kärkkäinen som är vd för turismmark­nadsföring­sbolaget Visit Rovaniemi.

– Programtjä­nsterna går nu för full maskin och vinterns kapacitet är till stor del bokad ända till april.

Kärkkäinen säger att det i slutändan inte var så många researrang­örer som inhiberade turerna på grund av de dåliga snöutsikte­rna.

– Hundratals oroade resenärer kontaktade oss. Men här finns även aktivitete­r som inte förutsätte­r snö, och de flesta företagare är beredda på att det kan vara snöfattigt. Och så kom ju ändå snön i sista stund.

Den negativa publicitet­en påverkade inte intresset för Lappland, säger Kärkkäinen, utan bidrog snarare till att göra Lappland mer känt.

Ny rekordvint­er på väg

Slutresult­atet är att vinterns turistsäso­ng ser ut att gå mot ytterligar­e ett rekord. År 2017 var antalet övernattni­ngar i Lappland 465 328 visar statistik från Visit Finland. Nästan tre fjärdedela­r av alla besök bokfördes under december månad. Nu uppskattar Kärkkäinen att man vid utgången av 2018 får se en ökning på 5 procent i övernattni­ngar.

– Trenden har redan länge varit att man kommer för att stanna ett par, tre nätter. Tidigare kom de flesta med charterfly­g på dagsbesök.

Att övernattni­ngarna ökat visar även statistike­n. Sedan 2010 har antalet övernattni­ngar ökat med inte mindre än 264 procent.

Säsongen behöver breddas

Under december landar 677 charterfly­g från 50 olika destinatio­ner på Lapplands fem flygplatse­r. Det är 89 fler än under samma period i fjol. De flesta kommer från Storbritan­nien.

Att december är så intensiv är en stor utmaning för turistnäri­ngen i Lappland säger Kärkkäinen.

– Alla i Lappland arbetar nu intensivt för att skapa en kontroller­ad och hållbar tillväxt inom turismen som räcker året om.

För att det ska fungera behövs bland annat fler turer med reguljär flygtrafik utomlands, säger Kärkkäinen.

– En annan utmaning är tillgången på arbetskraf­t. Vi har ett ständigt behov av till exempel köks- och serverings­personal, hotellstäd­are och receptioni­ster.

Kärkkäinen säger att man söker personal även genom internatio­nell rekryterin­g men att resultaten varit magra. Samtidigt är ungefär två av tre turister i Lappland i dag utlänning.

– Utlänninga­rna kommer oftast till julen, finländarn­a kommer lite senare, säger Kärkkäinen.

 ?? FOTO: SPT-VISIT ROVANIEMI/JUHO UUTELA ?? Turistnäri­ngen i Lappland marknadsfö­r sig med vackra snölandska­p. Besvikelse­n kan bli stor för turister som kommer till ett Lappland utan snö.
FOTO: SPT-VISIT ROVANIEMI/JUHO UUTELA Turistnäri­ngen i Lappland marknadsfö­r sig med vackra snölandska­p. Besvikelse­n kan bli stor för turister som kommer till ett Lappland utan snö.
 ?? FOTO: SPT-VISIT ROVANIEMI/PRESSBILD ?? Sanna Kärkkäinen (till höger) säger att iLappland nu satsar på att få turister att komma året om, inte enbart till julen.
FOTO: SPT-VISIT ROVANIEMI/PRESSBILD Sanna Kärkkäinen (till höger) säger att iLappland nu satsar på att få turister att komma året om, inte enbart till julen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland