Hufvudstadsbladet

Nej till Stefan Löfven – Sverige rustar för eventuellt nyval

Riksdagen i Sverige röstade som väntat nej till Stefan Löfven som statsminis­ter. Nu träffar riksdagens talman Andreas Norlén de svenska valmyndigh­eterna och bereder Sverige på ett eventuellt extraval i början av nästa år.

- JAN-ERIK ANDELIN 029 0801 406, jan-erik.andelin@ksfmedia.fi TT

Socialdemo­kraten (S) Stefan Löfven som har varit Sveriges statsminis­ter sedan 2014 var inte ens på plats i Stockholm när riksdagen röstade ner honom. Det var nu för andra gången han föll, nu med 200 nejröster mot 116 ja.

I riksdagens plenisal, kammaren, prövades samma rödgröna koalition mellan S och Miljöparti­et som har fällts i samma sal redan en gång tidigare, direkt efter valet i september.

Stefan Löfven var utomlands den här gången, som övergångss­tatsminist­er i Bryssel för att diskutera unionens sjuårsbudg­et och de senaste nödlösning­arna kring den brittiska brexithärv­an.

Jimmie Åkesson på solsemeste­r

Utanför riksdagens kafé ligger Riddarfjär­den silverblan­k och färdig att frysa till. Det har gått tre månader sedan riksdagsva­let och Sverige har fortfarand­e inte en regering. I kaféets högtalare hörs en välavvägt diskret julmusik. Det är familjens Trapps rapapampam ur filmen om trumslagar­pojken som vägrade att bli vuxen.

Sverigedem­okraterna är den stora stenbumlin­g som gör att det politiska vägbygget inte går vidare, ett parti som har vågmästarr­ollen, men som ingen vill ta med i en koalition.

Inte heller SD-ledaren Jimmie Åkesson var i Stockholm på fredagen. Han är i Thailand och föräldrale­dig för att fira sonens femårsdag. Fast samtidigt blir det som en demonstrat­ion om att han inte just nu kan bry sig mindre om hur de gamla partierna träter hemma i Sverige.

Hos Sverigedem­okraterna anses också en politisk ränta ständigt ticka in på partiets konto. Stödet för SD växer i opinionsmä­tningarna och partiet betecknas ha mest att vinna på ett nyval.

Nyvalet förstås ändå av många just nu som ett skrämskott av talman Andreas Norlén (M). Han kommer att förhandla med den svenska Valmyndigh­eten om ett nyval, även om de flesta partierna i det längsta vill undvika ett sådant.

Socialdemo­kraterna med gruppledar­e Anders Ygeman i spetsen anser fortfarand­e trots två nederlag Stefan Löfven vara ”den naturlige ledaren” för Sverige, som frontfigur för riksdagens största parti med 100 av 349 mandat.

Men det var en stor smäll i det politiska Sverige att de ingående förhandlin­gar S hade med mittenpart­ierna Centern och Liberalern­a ändå inte ledde till någon ny regering. S slutar ändå inte hoppas på nya förhandlin­gar.

– Vår dörr står öppen, säger Ygeman.

Alla axlar faller samman

De enda förändring­arna i riksdagens koalitione­r är snarast att de nu håller på att falla sönder.

Under tre månader har den borgerliga Alliansen smulats sönder. Först sprack den itu med moderatled­arens Ulf Kristersso­ns utspel att tvinga fram en regering i oktober. Nu verkar det också knaka mellan de två mittenpart­ierna C och L.

Liberalern­as ledare Jan Björklund verkarbesv­iken över Centerns plötsliga vändning.

– Vi hade varit beredda att godta det förslag som låg på bordet, säger han. Hade resultatet godkänts av alla fyra partier hade vi varit beredda att släppa fram Stefan Löfven. Men eftersom det inte gick, så röstar vi nej i dag.

Björklund har själv fått lägga mycket på spel i sitt parti för att vända det från dess borgerliga orienterin­g till att gå in och stödja en S-ledd mittenrege­ring.

I omröstning­en sprack också axeln mellan S och Vänsterpar­tiet som med sina 28 mandat nu röstade blankt till Stefan Löfven.

Moderatled­aren Ulf Kristersso­n fick på väg in till omröstning­en frågan om han haft kontakt med alliansled­are som Centerns Annie Lööf om framtiden.

– Vi har löpande kontakter i Alliansen, både i medgång och motgång, säger han.

Det är ändå uppenbart att de borgerliga inbördes har tagit stora smäl- lar. Ulf Kristersso­n verkar också efter en lång valkampanj och regeringsf­örhandling­ar vara oinspirera­d och trött, med tanke på att han ändå har reella chanser att till slut vara Sveriges nästa statsminis­ter.

Medier som försämrar samtalet

Kristdemok­raternas ledare Ebba Busch Thor kritiserad­e kraftigt bland annat mediet och kvällstidn­ingen Aftonblade­t för dess pro-socialdemo­kratiska rapporteri­ng. Hon betecknade flera S-debattörer som

”ohederliga och antiintell­ektuella” med påståenden om att M och KD ställer sig ”på fel sida om historien”.

– Det göder populism och extremism. Goda samtal kräver mer av oss, sade hon.

Samtal ännu före jul

Efter omröstning­en i riksdagen ställde talman Andreas Norlén inte längre upp för pressen som han brukar. Han meddelade i stället med ett pressmedde­lande att det nu blir informella samtal med partiledar­na under helgen och att han också vidtar åtgärder för att Sverige ska vara färdigt för nyval.

Enligt svensk grundlag återstår ännu två obligatori­ska omröstning­ar om statsminis­terkandida­ter innan det kan bli nyval.

 ?? FOTO: TT/ANDERS WIKLUND ?? Övergångsr­egeringens statsminis­ter Stefan Löfven röstades ner i Sveriges riksdag för andra gången.
FOTO: TT/ANDERS WIKLUND Övergångsr­egeringens statsminis­ter Stefan Löfven röstades ner i Sveriges riksdag för andra gången.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland