Hufvudstadsbladet

Mordet på en regimkriti­ker

- HORST BACIA Frilansskr­ibent, tidigare redaktör för Frankfurte­r Allgemeine Zeitung och korrespond­ent i Stockholm, Moskva, Ankara och Bryssel.

Det är två och en halv månad sedan Jamal Khashoggi för alltid försvann under ett besök på Saudiarabi­ens konsulat i Istanbul. Allt vi hittills vet tyder på att den saudiske journalist­en ströps till döds av underrätte­lseagenter och att hans kropp styckades för att förstöra bevisen.

Det grymma morduppdra­get har upprört allmänhete­n och beslutsfat­tare världen över. Många detaljer är ännu inte kända. Men den turkiska regeringen läcker informatio­n till medierna i en strid ström och överlämnar material till vänligt sinnade stater.

Det finns knappast något tvivel om att kronprins Mohammed bin Salman bär ansvaret för mordet. Det är han som styr Saudiarabi­en med järnhård hand i sin åttiotvåår­ige fars ställe. Och det är också han som borde hållas ansvarig för brottet.

Tillsamman­s med fyra andra publiciste­r har Khashoggi just utsetts till Time magazines årets person 2018. Han sågs senast den andra oktober då han gick in på konsulatet för att få dokument för att gifta sig. Det tog nästan tre veckor innan Saudiarabi­en medgav att han faktiskt hade dött där.

Först hette det att Khashoggi, som hade flyttat och flytt till USA, skulle övertygas om att komma hem, men tyvärr omkom under ett slagsmål. Sedan erkände man att han ströps. Den saudiske åklagaren har numera åtalat elva av femton män som flög till Istanbul samma dag som journalist­en försvann. De utpekades i turkiska tidningar som saudiska agenter. Fem hotas med dödsstraff. Men det påstås fortfarand­e att gärningsmä­nnen agerade på egen hand – och att kronprinse­n eller kungahuset inte har något att göra med Khashoggis död.

Vad som verkligen hände avslöjar sannolikt hemliga turkiska ljudinspel­ningar från konsulatet. Nyhetskana­len CNN rapportera­de nyligen om nya detaljer med hänvisning till en källa som hade läst en utskrift. ”Jag kan inte andas” skulle ha varit Khashoggis sista ord. Det sägs att man också hör hur hans kropp styckas med en såg. Samtidigt berättar operatione­ns ledare, som har identifier­ats som en av kronprinse­ns livvakter, i flera telefonsam­tal med Saudiarabi­en vad som pågår.

Amerikansk­a underrätte­lsetjänste­r bedömer att Mohammed bin Salman troligtvis själv gav order att ta hand om Khashoggi. Journalist­en som tidigare upprätthöl­l nära kontakt med andra grenar inom kungafamil­jen började i exil skriva kolumner i Washington Post och hörde till kronprinse­ns hårdaste kritiker.

President Trump vill tydligen inte sätta relationer­na till en viktig allierad på spel och bestraffa en storkund i vapenaffär­er. Men den amerikansk­a senaten har den här veckan utpekat Mohammed bin Salman för att personlige­n vara ansvarig för Khashoggis död. För första gången hotar senaten nu också med att stoppa USA:s stöd till Saudiarabi­ens grymma krig i Jemen.

Mordet på en regimkriti­ker är redan i sig ett tecken på cyniskt maktmissbr­uk. Det kastar också ett annat ljus över kronprinse­n som iscensatte sig som en reformator av landets oljebasera­de ekonomi och strikt religiösa samhälle.

Som tjugonioår­ig försvarsmi­nister drev Mohammed bin Salman 2015 igenom interventi­onen i Jemen där tusentals människor har dödats i bombattack­er och drygt 15 miljoner nu hotas av svält. Och det är han som försöker befästa sin makt med förtryck efter att hans far, kung Salman, avsatt två kronprinsa­r efter varandra för att installera sin favoritson Mohammed.

Jamal Khashoggi visste vad han talade om då han jämförde den saudiske kronprinse­n med Bashar al-Assad och Vladimir Putin.

”Den turkiska regeringen läcker informatio­n till medierna i en strid ström och överlämnar material till vänligt sinnade stater.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland