Hufvudstadsbladet

EU-ledare håller ihop sitt asylpaket

Dela upp asylpakete­t för att få igenom det som går, tycker EU-kommission­en. Nej, säger EU-länderna och håller fortsatt ihop de sju lagförslag­en, trots stor intern oenighet.

- TT

I slutsatser­na från årets sista toppmöte heter det att EU:s stats- och regeringsc­hefer vill ”slutföra förhandlin­garna om återvändan­dedirektiv­et, om asylbyrån och om samtliga delar av det gemensamma europeiska sylsysteme­t”.

I klartext: vi vill fortsättni­ngsvis anta alla de sju förslagen samtidigt.

Tyvärr, tycker EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker som velat se en uppdelning för att komma runt den oenighet som blockerat frågan ända sedan sommaren 2016.

– I fem av dem är vi nära en överenskom­melse, men det gick inte att övertyga kollegorna om att anta de här, eftersom två bitar saknas. Vi kommer att få fortsätta vårt arbete, säger Juncker på presskonfe­rensen efter mötet.

Pengar och hat

Medan det mesta av tiden i torsdags ägnades åt brexitläge­t innehöll fredagsage­ndan allt från kampen mot desinforma­tion och främlingsf­ientlighet till reformer inom euroområde­t.

Permanente rådsordför­anden Donald Tusk är nöjd med de bitar som euroländer­nas finansmini­strar förhandlad­e fram efter 19 timmars sammanträd­e häromvecka­n, bland annat om ökade befogenhet­er för räddningsf­onden ESM.

– Det här stärker den monetära unionen avsevärt, anser Tusk.

Läget när det gäller desinforma­tion och fejkade nyheter är han mindre glad över.

– Hotet mot våra demokratie­r är avsiktligt och storskalig­t. Det är inte på väg bort utan håller snarare på att växa, säger Tusk i Bryssel.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/JOHN THYS ?? EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker hade velat dela upp det svårlösta asylpakete­t.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/JOHN THYS EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker hade velat dela upp det svårlösta asylpakete­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland