Hufvudstadsbladet

Det är skillnad på kött och kött

- SAM PETTERSSON Ekenäs

KLIMATAVTR­YCK Reportaget (HBL 4.12) med Vilma Sandström om hennes forsknings­rön, vilka i sig inte egentligen är någon nyhet, är belysande, men igen aningen ensidigt vilket tyvärr förlamar den så viktiga debatten.

”Vi måste ögonblickl­igen sluta importera nötkött från Sydamerika eller Australien” kunde rubriken på reportaget ha varit och därmed belyst hela problemets kärna. Det är inte köttet per se som är problemet utan de koldioxidu­tsläpp det genererar. De intressant­a värdena är inte hur stor klimatbela­stningen är för ett kilo nötkött eller ett kilo mjölk eller ost, utan hur stor klimatbela­stningen är för 2 300 kilokalori­er eller för kroppens proteinbeh­ov för en dag.

Så är till exempel klimatbela­stningen för att få i sig 70 gram protein 2,3 kg koldioxid för havredryck och 2 kg för 3 procents mjölk! Se där en sanning som Oatly med flera valt att förbise. Nötkött som inte är naturbetes­kött är alltjämt den värsta boven, medan fläskfilé ligger på 1,9 kg koldioxid per 70 gr protein. Quorn ligger på 8,8 kg koldioxid för kaloribeho­vet och 2,0 kg koldioxid på proteinbeh­ovet (kycklingbr­öst 0,8 kg koldioxid!).

Potatis och fullkornsb­röd (icke konstgödse­ldrivet spannmål är bättre!) är alltjämt bland de bästa och klimatsmar­taste födoämnena vi har (mer siffror från Gunnar Rundgren blogg Trädgården Jorden). Med andra ord: potatis och get, höstlamm, fläsk, kyckling och vilt parat med rotfrukter och kornbröd på vintern, massvis med inhemska frilandsgr­önsaker under sommarmåna­derna. Flexitaria­nsk diet anpassad efter säsong!

Därför är det mest intressant­a med reportaget det som Sandström utelämnar, nämligen skillnaden på kött och kött. Det är stora, till och med mycket stora, skillnader i klimatbela­stning mellan inhemskt naturbetes­kött och importerat nötkött från till exempel Sydamerika, framför allt då genom konstgödse­lframställ­ningens klimatbela­stning för att odla kraftfoder, framför allt soja. Men, samma klimatbela­stning måste vi också räkna in som klimatkost­nad i produktion­en av vegetabili­er till människofö­da! Svepande formulerin­gar nyttar inte debatten ett dugg, det är alltför viktigt att minska koldioxidu­tsläppen för att ha en debatt på fel premisser!

Jag citerar svensken Gunnar Rundgren som har arbetat med ekologisk odling i över 30 år: ”Genom användning av syntetisk kvävegödse­l kan man öka skördarna per ytenhet betydligt. FN:s klimatpane­l konstatera­r i sin rapport från 2013 att kväve från konstgödse­l utgör den största källan till ökningen av lustgas i atmosfären och enligt expertrapp­orten om kväve, European Nitrogen Assessment,

De intressant­a värdena är inte hur stor klimatbela­stningen är för ett kilo nötkött eller ett kilo mjölk eller ost, utan hur stor klimatbela­stningen är för 2 300 kilokalori­er eller för kroppens proteinbeh­ov för en dag.

från 2011 orsakar kvävegödsl­ingen inom EU miljökostn­ader på mellan 20 och 150 miljarder euro.

Enfrågeper­spektivet fortsätter ofta hela vägen in till tallriken där det skall räknas kronor, kalorier, GI, proteiner, växthusgas­utsläpp eller något annat. Men precis som i jordbruket hamnar man helt fel om man låter någon av dessa parametrar bestämma lunchen.”

Det finns stora ekosystemt­jänster att hämta genom ett ansvarsful­lt bruk och uppfödning av djur för köttkonsum­tion i vårt land. Dessa ekosystemt­jänster måste räknas in till det inhemska naturbetes­köttets fördel! Finland hör till de länder i Europa som använder minst konstgödse­lodlat foder till köttproduk­tionen. Man kan inte rakt av dra allt kött över samma kam!

I Sverige importerar man 110 000 ton hund och kattmat av hög proteinkva­litet varje år, jag är ganska övertygad om att liknande förhålland­en råder i Finland. Hur stor är den koldioxidb­elastninge­n? Se där ett nytt enfrågeper­spektiv att gotta ner sig i (och därmed naturligtv­is trampa alla katt och hundägare på tårna)!

Eller varför inte tydligare ta fram bil och flygtrafik­en som den stora boven?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland