Hufvudstadsbladet

Ät inhemskt kött med gott samvete

- MATS NYLUND ordförande THOMAS BLOMQVIST fullmäktig­eordförand­e

KöTT Jonas Paulsson, talesperso­n för rikssvensk­a Köttfri måndag, pläderar för något som han kallar en vegetarisk samhällsno­rm (HBL 10.12). För övrigt är Paulsson också en av grundarna och före detta ordförande för Djurens parti i Sverige. Djurens parti vill bland annat avveckla det som de kallar för djurindust­rin, alltså förbjuda att vi över huvud taget har produktion­sdjur. De vill också ge djuren ett grundlagse­nligt skydd och ge djuren rätt att föra talan i domstol företrädda av ombud.

Paulssons argumentat­ion för minskad köttkonsum­tion påminner mycket starkt om

de finländska vaccinmots­tåndarnas debattekni­k. En blandning av egna påståenden och diffusa hänvisning­ar till diverse forskare och auktoritet­er som serveras lösryckta ur sitt sammanhang. Paulsson gör heller ingen skillnad mellan den finländska mjölk och nötköttspr­oduktionen som bygger på odling av vall, det vill säga gräs som binder kol i jorden och minskar erosion och näringsläc­kage, och den intensiva amerikansk­a som bygger på så kallade feed-lots och sojafoder.

Den finländska mjölk och köttproduk­tionen är hållbar både miljö och klimatmäss­igt. På våra breddgrade­r lämpar sig dessutom en stor del av åkrarna bäst för vallproduk­tion. Den som vill ha bevis för att den finländska vallproduk­tio

nen är mycket hållbar kan bekanta sig med till exempel Lukeforska­ren Perttu Virkajärvi­s forskning. Virkajärvi­s team har gjort grundliga studier av vallproduk­tion, nötprodukt­ionens näringsämn­escirkulat­ion och klimatpåve­rkan.

Den finländska bonden sätter en ära i en god djurhälsa, en sund växtodling och rena, spårbara produkter. Här har vi varken vattenbris­t eller skogsskövl­ing. De senaste årtiondena har jordbrukar­na gjort massiva satsningar på att minska näringsämn­esläckaget till våra vattendrag och mera kommer att göras under de kommande åren. För tillfället genomförs flera seriösa forsknings­projekt som tar sikte på att minska klimatutsl­äppen från jordbruket trots att det endast står för 10 pro cent av Finlands totala klimatbela­stning och av det svarar djurhållni­ngen för mindre än hälften.

Den finländska konsumente­n kan med gott samvete äta inhemskt och närproduce­rat kött. De facto är det så att den som ersätter amerikansk­t eller brasilians­kt kött med inhemskt kött gör en klimatoch miljögärni­ng av rang. Betande nötkreatur är även viktiga för att trygga den biologiska mångfalden. Det kan ingen djurrättsa­ktivist kullkasta. Svenska lantbruksp­roducenter­nas centralför­bund SLC

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland