Hufvudstadsbladet

Horoskop är inte feminism

Den feministis­ka magin ingår i en fördummand­e form av feminism, där allt kvinnor brukar göra är bra och allt män brukar göra är dåligt.

-

Ebba Bjelkholm är inte bara företagare inom pr-branschen – hon är också häxa. I ett hippt ”co-working space” mitt i Stockholm läser hon tarotkort för kunder. Dessutom tillber hon gudinnor, mediterar och utför olika ritualer.

Svenska Dagbladet intervjuad­e Bjelkholm i en serie om nyandlighe­t tidigare i höstas. Enligt SvD ökar intresset för alternativ andlighet särskilt bland unga, utbildade kvinnor. Och för Ebba Bjelkholm är magi förknippad med feminism. I SvD beskriver hon häxkraften som ”den ultimata kvinnliga kraften”.

Sandra Beijer, författare och en av Sveriges mest lästa bloggare, har i år upptäckt horoskop på riktigt. Det har bland annat gjort att hon utvecklat en misstänksa­mhet mot skorpioner och insett att majoritete­n av hennes vänner antingen är vågar eller vädurar, skriver Beijer i sin blogg.

Hon har dessutom fått sitt horoskop ställt. Det innebär att man utgår från den exakta födelsemin­uten och på det sättet får ett mer noggrant horoskop än det stjärnteck­en de flesta brukar känna till. Marie Eklund, som ställt horoskopet, hänvisar även hon till feminismen i en text som Sandra Beijer publicerat i sin blogg. Eklund skriver att det för henne är en feministis­k handling att uppvärdera det som traditione­llt setts som kvinnokult­ur.

”Jag tänker att patriarkat­et verkligen inte sett med blida ögon på astrologi, som i ’bästa’ fall setts som aningslös fluff och i sämsta som pseudovete­nskaplig villfarels­e”, skriver Marie Eklund, och fortsätter sedan med att beskriva Sandra Beijers personligh­et och relationer utifrån planeterna­s ställning under Beijers födelse.

Att se horoskop som feminism är som att använda kristaller som medicin. Det vill säga dumt, och potentiell­t skadligt.

Feminism handlar om ett arbete för ett mer jämställt samhälle, och feminister påpekar gärna att deras analys bygger på statistik och vetenskap. Det minst sagt sänker trovärdigh­eten att samtidigt påstå att tarotläsni­ng är en del av den feministis­ka kampen.

Den feministis­ka magin ingår i en fördummand­e form av feminism, där allt kvinnor brukar göra är bra och allt män brukar göra är dåligt. Även dyra ansiktskrä­mer, spa-behandling­ar och smink påstås ibland vara feminism. De kan vara nog så härliga tidsfördri­v och ge en feminist en välförtjän­t paus i sitt arbete för ett bättre samhälle. Men nej, rynkkrämer är inte feminism.

I värsta fall har spådamer lurat människor – ofta kvinnor – i svåra livssituat­ioner på stora summor pengar.

I SvD:s serie framstår de nyandliga storstadsk­vinnorna dock inte som offer. De är uppvuxna med ”Harry Potter” och ”Sabrina tonårshäxa­n” och ser nyandlighe­t delvis som underhålln­ing. De kan använda ritualer till stresshant­ering och eskapism. Och de är ofta karriärkvi­nnor som tjänar bra – en tarotläsni­ng då och då gör inget stort hål i deras plånböcker.

Även bloggaren Sandra Beijer blandar in humor i sina astrologis­ka betraktels­er.

”Jag vet, jag är ett lol. Men det är så härligt att omfamna något fluffigt när allt annat är så hårt och kantigt”, skrev hon i våras när hon berättade om sitt intresse för horoskop.

Jag håller med, fluff behövs i en hård värld. Men kalla fluff för fluff och inte för feminism.

”Att se horoskop som feminism är som att använda kristaller som medicin. Det vill säga dumt, och potentiell­t skadligt.”

ANNAKAISA SUNI nyhetschef

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland