Hufvudstadsbladet

Hur investerar pensionsfo­nderna?

- JERKER ÖRJANS Mariehamn

PENSIONER När jag läser Peter Rehnströms svar (HBL 5.12) på min insändare (HBL 28.11) om pensionsfo­nderna och våra framtida pensioner förstår jag att vi inte kommer att bli eniga. Jag föreslår därför att vi byter spår från kvantitet till kvalitet när det gäller pensionsfo­ndernas placeringa­r.

EU beräknade 2010 att globala investerin­gar i storleksor­dningen 100 miljarder euro per år behövs för att rädda klimatet. Det är gamla siffror. Om vi fördubblar summan kommer vi till ofattbara 200 miljarder euro, eller just storleken på de finska pensionsfo­nderna. Det visar, om inte annat, att vad vi gör med våra pensionspe­ngar verkligen kunde spela en roll för klimatet ... om de investeras på rätt sätt.

Det är i själva verket inte alls lika viktigt att pensionsfo­nderna växer snabbt som att de bidrar till att förbättra miljön (läs: minskar koldioxidu­tsläppen). Rehnström och jag ömmar för kommande generation­ers pensioner fast alla vet att rättvisa pensioner kommer att vara en andra rangens fråga i jämförelse med framtida pensionäre­rs behov av en dräglig värld att leva i.

Jag utmanar Rehnström: Med sina kunskaper kan han börja en annan pensionsde­batt genom att redogöra för våra pensionsfo­nders investerin­gar. I vilken utsträckni­ng görs de i företag och teknologi som bidrar till en sänkning av koldioxidu­tsläppen eller görs de i företag som varken förbättrar eller försämrar miljön eller till och med i värsta fall i företag som bidrar till ökningen av växthusgas­er i atmosfären?

Vilka är det som bestämmer över pensionsme­dlens förvaltnin­g och hur kan HBL:s läsare påverka besluten? Jag lovar att följa upp hans inlägg i konstrukti­v anda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland