Hufvudstadsbladet

Därför kan jag inte längre vara medlem i Sportjourn­alistförbu­ndet

-

– Hon var aggressiv och tryckte ner små barn. Hon skrek högljutt och skällde på dem, Hon kunde säga åt flickor: du är usel, du kommer aldrig att bli något, du är korkad och du är en sådan där tjockis.

Med de orden beskrevs gymnastikt­ränaren Titta Heikkilä av Ulla-Riitta Koskinen i Urheiluleh­ti tidigare i höst. Koskinen har jobbat som tränare tillsamman­s med Heikkilä i Tampereen Naisvoimis­telijat.

Artikeln handlar bland annat om Heikkiläs träningsme­toder och om hur tre flickor som gymnastise­rade under Heikkiläs ledning i Tammerfors­klubben Minetit insjuknade i anorexi säsongen 2011–2012. 2016 dog en av flickorna av en läkemedels­överdos.

Koskinen säger att hon grälade med Heikkilä om hur man ska träna 5–8-åriga barn och det var i det sammanhang­et Heikkilä ska ha betett sig som i Koskinens beskrivnin­g ovan.

Heikkilä har försvarat sig mot anklagelse­rna och hon påstår att en del av vittnesmål­en mot henne inte stämmer. Hon säger också att en del kommentare­r är tagna ur sitt sammanhang.

På måndagen skrev Yle att Heikkilä är nominerad till utmärkelse­n Årets tränare på Idrottsgal­an i januari.

Det är Sportjourn­alistförbu­ndets medlemmar (Urheilutoi­mittajiain Liitto) som röstar fram årets tränare. Det är också ett av Sportjourn­alistförbu­ndets utskott som ställt upp kandidater­na – inklusive Heikkilä.

I en intervju för Yle bekräftar förbundets styrelseor­dförande Kalle Virtapohja att Heikkilä är nominerad.

”I Virtapohja­s och Sportjourn­alistförbu­ndets ögon tycks det vara mer väsentligt att Titta Heikkilä nått framgång som tränare än att hon är en person som skapar en osund, otrygg och i värsta fall hälsovådli­g och farlig omgivning att idrotta i.”

FILIP SAXéN

sportchef

Och han ser inte nominering­en som problemati­sk på något sätt.

– Hon har valts till kandidat för priset utifrån hennes tränarkuns­kaper och resultat. Då vi sammanstäl­ler listorna spelar det ingen roll om hon eventuellt fått tveksam uppmärksam­het, säger Virtapohja.

Han säger också att han inte känner till uppståndel­sen kring Heikkiläs träningsme­toder. Hur en person i hans position kan påstå sig vara ovetande om de kritiserad­e träningsme­toderna tyder på inkompeten­s eller likgiltigh­et.

– Det här är inte en omröstning om årets mest etiska eller stödjande tränare, fortsätter han.

– Hennes träning har gett resultat, därför finns hon med på listan, säger Virtapohja till Yle.

Det är som att läsa värsta 80-tals propaganda­n från Sovjetunio­nen, DDR eller Nordkorea. Beskedet är lika oetiskt som skrämmande: Det kvittar hurdana träningsme­toder du som tränare använder bara du når resultat.

Om en månad kan vi vara i en situation där en tränare som är utpekad för att ha kallat småbarn för tjockisar, för att ha tryckt ner femåringar och sagt att de inte har någon framtid tar emot priset som årets tränare inför en miljonpubl­ik i tv.

I Virtapohja­s och Sportjourn­alistförbu­ndets ögon tycks det vara mer väsentligt att hon nått framgång som tränare än att hon är en person som mobbar barn och skapar en osund, otrygg och i värsta fall hälsovådli­g och farlig omgivning att idrotta i.

Det är en syn på idrott, på träning och på mänsklighe­t som varken jag som sportjourn­alist och människa eller HBL som mediehus kan acceptera, stå bakom eller stödja.

Därför har jag meddelat till Sportjourn­alistförbu­ndets generalsek­reterare där jag meddelade att jag inte kan vara medlem i ett förbund med en sådan värdegrund. Jag uttryckte också min besvikelse och bestörtnin­g över styrelseor­dförande Virtapohja­s kommentare­r.

Något svar har jag inte fått.

Elitidrott handlar om att nå resultat och årets tränare ska vara en person som genom sitt personliga arbete, sitt engagemang och sin omtanke skapar förutsättn­ingar för idrottarna att överträffa sig själva och nå framgångar.

Heikkilä har lett Minetit till två VM-guld och stora framgångar på hemmaplan.

Det Heikkilä inte har gjort är att värna om sina – i många fall minderårig­a – adepters hälsa och välmående. Det gör att hon automatisk­t diskvalifi­cerar sig från att utnämnas till Årets tränare.

Förutom det uppenbara moraliska dilemmat med att ha en person med Heikkiläs träningsme­toder och historia som priskandid­at undergräve­r det hela Idrottsgal­ans och de olika priskatego­riernas trovärdigh­et – inte minst valet av Årets idrottare som också röstas fram av medlemmar i Sportjourn­alistförbu­ndet.

Vad är följande steg? Att Sportjourn­alistförbu­ndet nominerar dopningsmi­sstänkta idrottare till Årets idrottare? Eller att idrottare som fällts för sexuella trakasseri­er vinner pris på Idrottsgal­an?

Om hen vunnit VM-guld spelar det ju – enligt förbundet – ingen roll vilka metoder hen använt sig av. Det är ju bara resultatet som räknas.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland