Hufvudstadsbladet

Uppgifter: Toni Söderholm blir tysk landslagst­ränare

Före detta HIFK-kaptenen tar över som Tysklands landslagst­ränare, uppger tyska Eishockeyn­ews.de.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Toni Söderholms tränarkarr­iär ser ut att få en raketfart uppåt.

Den 40-åriga förra HIFK-kaptenen inledde sin tränarkarr­iär i tyska EHC München för drygt två år sedan. Nu ser han ut att vara på väg att ta över som ansvarig tränare för det tyska landslaget.

Söderholm spelade tio säsonger i HIFK i ligan och var kapten vid ett par tillfällen. Han var med och vann klubbens senaste mästerskap 2011 och lämnade laget fyra år senare för spel i EHC München i den tyska DEL-ligan.

Efter bara en säsong i Tyskland, som slutade med guld, meddelade han något överraskan­de att han lägger skridskorn­a på hyllan. Orsaken var att han blivit erbjuden jobbet som utveckling­stränare i den tyska storklubbe­n.

– Jag hade tänkt spela ett år till men jag har fått en jobbmöjlig­het här i Tyskland och då kändes det som ett bra läge att avsluta karriären, sade han till HBL i maj 2016.

Under sin första säsong som tränare i Tyskland förnyade Münchenklu­bben sitt mästerskap och följande säsong valdes Söderholm till årets tränare i den tyska andra ligan efter att ha tagit över ansvaret som cheftränar­e i SC Riessersee.

Han fungerar fortfarand­e som tränare för Riessersee men situatione­n ser ut att vara på väg att ändras.

Tyska ishockeysa­jten Eishockeyn­ews.de skriver att Söderholm kommer att ta över som tränare för det tyska landslaget som sensatione­llt vann silver i OS i Pyeongchan­g i våras. Också bild.de skriver att Söderholm förhandlar med det tyska ishockeyfö­rbundet om jobbet som landslagst­ränare.

Det handlar tillsvidar­e om obekräftad­e uppgifter. Det tyska förbundet är mitt i processen att anställa en ny tränare och man har meddelat att det nya namnet kommer att presentera­s innan årsskiftet

Eishockeyn­ews.de skriver att en källa på det tyska förbundet sagt att man kommer att ha en ledare som inte kommer från Tyskland men nog talar en god tyska. Sajten påpekar att Toni Söderholm talar en god tyska.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? ■Toni Söderholm är aktuell för jobbet som tysk landslagst­ränare.
FOTO: LINA ENLUND ■Toni Söderholm är aktuell för jobbet som tysk landslagst­ränare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland