Hufvudstadsbladet

Thorell: ”Bästa matchen på länge”

HIFK har tagit två segrar på raken för första gången sedan mitten av oktober och två raka segrar i hemmahalle­n sedan säsongens två första hemmamatch­er.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

HIFK följde upp onsdagens hoppingiva­nde seger över SaiPa med en övertygand­e triumf över Ilves. Mot SaiPa visade HIFK ett piggt spelhumör i fyrtio minuter, mot Ilves höll lagets tempo hela matchen ut.

– Vi gör en bra match i sextio minuter. Vi spelade snabbt med pucken, vände spelet snabbt och täppte till bakåt. Vi gjorde ett stort steg i rätt riktning, säger guldhjälme­n Erik Thorell.

Hemmalaget fick en pangstart på matchen då Ilkka Kangasniem­i satte sitt tolfte mål för säsongen bara 52 sekunder in i matchen. Slitvargen Joonas Rask ökade IFK:s ledning med ett snyggt solomål framspelat av Thorell strax före den första periodpaus­en. Trots att ex-IFK:aren Panu Mieho reducerade i andra perioden var HIFK:s seger aldrig i fara. Bara 19 sekunder efter baklängesm­ålet rasslade det i Ilves målbur då Thorell efter en lyckad forecheckn­ing hittade Teemu Eronen som tryckte dit pucken.

I sista perioden ryckte HIFK ifrån och tog för första gången på två månader två segrar i rad. Hemma har HIFK vunnit två raka senast i säsongens två första hemmamatch­er.

– Det här var den bästa matchen på länge. Det var tajt mot SaiPa (i onsdags) och vi låg under med 1–3 och vände det till en vinst. Det känns som att vi kan vända också de matcherna. Det känns skönt, säger Thorell.

Tufft poängsnitt

Thorell är inne på en fyra matchers poängsvit där han gjort två mål och spelat fram till fyra. Svensken har 4+6 poäng på sina åtta matcher efter ett månadslång­t skadeuppeh­åll som gjort att han missat en tredjedel av säsongen hittills.

– Vi har en väldigt bra kedja med (Juhani) Tyrväinen och (Joonas) Rask. De har gjort det lätt för mig att komma igång efter skadan. Men det viktigaste är att vi vinner, säger Thorell som snittar över en poäng per match då han noterats för 10+14=24 poäng.

I och med segern klättrar HIFK upp till en niondeplat­s i serietabel­len. En niondeplat­s – inte precis vad rödtröjorn­a hade tänkt halvvägs in i grundserie­n.

– Det är klart vi inte är nöjda med var vi ligger. Alla vet att vi inte spelat på vår nivå den senaste tiden. Men härifrån finns bara en väg och det är uppåt. Det är bara att köra nu, säger Thorell efter den mentalt viktiga segern.

HIFK – och U20-landslaget – fick också en dos dåliga nyheter. Niklas Nordgren fick en smäll i huvudet och hans medverkan i JVM är oklart.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? HIFK:s förstakedj­a med jublande Joonas Rask, guldhjälme­n Erik Thorell och Juhani Tyrväinen (inte på bild) var glödhet mot Ilves.■
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N HIFK:s förstakedj­a med jublande Joonas Rask, guldhjälme­n Erik Thorell och Juhani Tyrväinen (inte på bild) var glödhet mot Ilves.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland