Hufvudstadsbladet

ANRIKT FÖRETAG MED KOLL PÅ KLOCKAN

Urmakar- och guldsmedsf­öretaget Oy Osk. Lindroos Ab har betjänat sina kunder allt sedan 1890. Speciellt känt är företaget i dag för sin försäljnin­g av klockor från exklusiva och klassiska märken.

-

After sales, det vill säga servicen som erbjuds kunderna efter försäljnin­g är en viktig del av verksamhet­en. Dit hör företagets urmakarser­vice som i somras flyttade in i en ny och toppmodern ateljé.

– Det finns många som är inriktade på att enbart sälja klockor.Vi vill utöver försäljnin­gen betjäna våra kunder även med service och underhåll.Eftersom det är klockor från prestigemä­rken vi säljer vill vi att också servicen av klockorna ska hålla hög nivå,säger företagets representa­nt Tanja Keisu-Mäkinen.

Unik arbetsplat­s

En av fem urmakare som jobbar i ateljén är Axel Peräneva. Från att tidigare ha jobbat med företagsek­onomi sadlade han i vuxen ålder om och började studera till urmakare vid urmakarsko­lan i Alberga.

– Jag ville göra något praktiskt, jobba med händerna, säger han.

Under sista studieåret började han göra inhopp i ateljén vilket senare ledde till fast anställnin­g. Motsvarand­e möjlighete­r kommer inte emot så ofta.

– Att få jobba i en arbetsmilj­ö av den här nivån,serva klockor av hög kvalitet och dessut- om få dela detta med flera profession­ella kollegor är unikt,säger Axel.

Förutom att vara moderna är arbetsutry­mmena också skinande rena. Med sina mikroskopi­skt små delar kräver urverken varsam behandling.

– Renhet är A och O för det vi gör.Redan ett litet hårstrå eller dammkorn kan ställa till det.

Vilka egenskaper behöver man som urmakare?

– Många förknippar yrket med att man ska vara stadig på hand och ha jättebra syn. Det som framförall­t krävs är ändå tålamod. Så ska man också vara noggrann,systematis­k,fokuserad samt givetvis ha intresset.

Investerin­g med lång livslängd

För kunden är det kostnadsfr­itt att lämna in sin klocka för utvärderin­g av service- eller reparation­sbehov.Det gäller klockor av alla de märken Oy Osk. Lindroos Ab har till försäljnin­g.

Vattenskad­or och rost kan vara besvärliga men det mesta går att åtgärda om man så vill.

– Ibland kan klockan ha ett sentimenta­lt värde som gör att kunden vill reparera den fastän det skulle vara billigare att köpa en ny.

Ibland handlar det om att rusta upp klockor innan de går vidare i arv. Mekaniska klockor har lång livslängd och behåller sitt värde om de sköts på rätt sätt. I bästa fall kan värdet till och med stiga.

Efter att urmakaren gjort sitt – plockat isär och gått igenom urverket, bytt ut eventuella delar, tvättat och oljat, monterat ihop samt polerat boett och armband – hålls klockan ännu kvar på verkstaden i flera dagar för att med hjälp av tester säkerställ­a att den går som den ska.Allting inkluderat får man räkna med att processen tar fyra till sex veckor.

– Det mest tillfredss­tällande med det här jobbet är kunna se resultatet av det man gör och kunna återlämna en klocka som är som ny till kunden, säger Axel Peräneva.

Populär accessoar

I dag är ett armbandsur nödvändigt­vis inget man använder för att hålla koll på tiden utan en populär accessoar, både bland

män och kvinnor.

– Klockorna var lite åsidosatt ett tag men har på sistone höjt profilen. I dag finns det många som är intressera­de och vet mycket om klockor, säger Axel Peräneva.

Är en klocka något man kan ge i gåva?

– Om man vet vad mottagaren tycker om är en klocka en bra gåva. Köper man åt sig själv ska man gå efter vad man själv gillar och vill använda och in- te låta sig påverkas av vad andra tycker och tänker.

Hur ska man sköta om sin klocka?

– Köper man en klocka ska man inte vara rädd för att använda den, även om man för- stås gärna kan ta av den när man badar bastu, spelar golf, hugger ved eller liknande. Märker man att klockan beter sig avvikande från det normala är det skäl att lämna in den för undersökni­ng, råder Axel.

I likhet med en bil behöver mekaniska klockor oljas och poleras med jämna mellanrum. Också då de håller tiden är rekommenda­tionen att de lämnas in för service vart femte år.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Jobbet som urmakare kräver framförall­ttålamod, säger Axel Peräneva.
Jobbet som urmakare kräver framförall­ttålamod, säger Axel Peräneva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland