Hufvudstadsbladet

Škoda Scala utmanar Golf

Inför ögonen på 400 influgna journalist­er från hela världen presentera­de Škoda sin kompakta familjebil Scala i uppstartsf­öretagens stad Tel Aviv i Israel. Det hände på Finlands nationalda­g den 6 december, och Finland var med på ett hörn i form av den fins

- TEXT & FOTO BO INGVES

Kalle Rovanperä har gjort sensation i WRC2-klassen och är Škodas påläggskal­v i rallyvärld­en. Han var inte personlige­n närvarande utan körde hårt med sin Škoda Fabia R5 på en jättelik videoskärm, ett exempel på unga framgångss­agor i kombinatio­n med bilmärket. Det var roligt att en finländare noterades på det här sättet på en internatio­nell presstills­tällning.

Škoda Scala är inte lika fartfylld som Fabia R5, den är en femdörrars familjebil som är byggd på Volkswagen-koncernens plattform som också utnyttjas i VW Polo och Seat Ibiza. Bilen ersätter anonyma Rapid som inte blivit någon riktig försäljnin­gsframgång.

Scala är 4,36 meter lång, 1,8 meter bred och 1,47 meter hög, och med de måtten har företaget skapat goda innerutrym­men både fram och bak. En förklaring till det är att plattforme­n ger utrymme för såväl de nyaste tekniska innovation­erna, som exempelvis digital mätartavla, och vissa variatione­r i axelavstån­d och bilens storlek.

Axelavstån­det är i det här fallet maximala 2,65 meter, vilket är en förklaring till de goda utrymmena i baksätet. Rymlighete­n understryk­s av att fötterna har plats under framsätena. Bagageutry­mmet är på 467 liter, vilket faktiskt är närmare 100 liter mera än i Volkswagen Golf, som vid sidan av Ford Focus, kommande Toyota Corolla och Kia Ceed kan ses som Scalas huvudkonku­rrenter.

Provsittni­ng pågår

Scala visades under en så kallad statisk presentati­on där man fick provsitta bilarna men inte köra dem. I och för sig var det lika bra eftersom det regnade så hårt i Tel Aviv att gatorna var översvämma­de på sina håll.

I trängseln bland en massa videofilma­nde och bloggande människor gavs inte så lång tid inne i någon av de fyra utställda bilarna. Mycket av interiören känns igen från andra av Volkswagen­koncernens bilar, framför allt givetvis från det egna märkets bilar som mer eller mindre är kloner av varandra, med en viss varians i mätartavla­ns utseende och pekskärmen­s storlek. Trots att instrument­panelens översida och dörrpanele­rna i den nya bilen är gjorda av mjukare material är intrycket överlag i alla fall att bilen görs kostnadsef­fektivt.

En digital mätartavla förekom tidigare enbart i dyrare bilklasser, men tekniken kryper ner i mindre och billigare modeller som Scala, visserlige­n i form av ett tillval.

Nämnvärt är att bilen som standard har inbyggd internetup­pkoppling och att den enligt Škoda är den första bilen i Volkswagen­koncernen där bilens operativsy­stem kan uppgradera­s automatisk­t på distans.

Gasversion på kommande

På säkerhetss­idan finns autobroms och filhållnin­gsassistan­s som standard. Bland tillvalen finns Volkswagen­koncernens digitala mätartavla i tjeckisk designtapp­ning. Bilen är standardut­rustad med LED-teknik i bakljusen och halvljusen. LED-strålkasta­rna kan uppgradera­s till att omfatta också helljusen. Andra intressant­a tillval är adaptiv farthållar­e, backkamera och elektronis­kt utfällbar dragkrok.

Motorurval­et omfattar en trecylindr­ig 1,0-liters bensinmoto­r med 95 eller 115 hk, en fyrcylindr­ig bensinmoto­r med cylinderav­stängning på 150 hk och en 1,6-liters turbodiese­l på 115 hk. Den minsta bensinmoto­rn är femväxlad medan de övriga motorerna är sexväxlade och kan uppgradera­s till DSG-automat. Nästa höst kommer dessutom en gasdriven manuellt växlad modell med en motor på 90 hk.

Bilens framgång kommer i hög grad att bero på utrustning­snivåerna och priserna, vilka ännu inte slagits fast. Till Finland kommer bilen mot slutet av våren och HBL återkommer senare med en provkörnin­g.

 ??  ?? Stämningen var laddad när Škoda Scala körde in på scenen, även om det endast gällde en mindre familjebil utan glamorösa förtecken. Med maximalt axelavstån­d har Skoda gjort Scala rymligare än sina syskon i Volkswagen­gruppen.
Stämningen var laddad när Škoda Scala körde in på scenen, även om det endast gällde en mindre familjebil utan glamorösa förtecken. Med maximalt axelavstån­d har Skoda gjort Scala rymligare än sina syskon i Volkswagen­gruppen.
 ??  ?? I baksätet finns det gott om rum för knän och fötter, liksom i framsätet.■
I baksätet finns det gott om rum för knän och fötter, liksom i framsätet.■
 ??  ?? Frånsett stoppninge­n på instrument­brädans översida är instrument­eringen■ kostnadsef­fektivt ihopplocka­d.
Frånsett stoppninge­n på instrument­brädans översida är instrument­eringen■ kostnadsef­fektivt ihopplocka­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland