Hufvudstadsbladet

Sagor för en ny tid

- MIA ÖSTERLUND

Omsorgen om bokens form är klen, men det finns höjdpunkte­r i Milena Parlands samling med festsagor.

Barnlitter­atur som bemöter det faktum att Finland är ett mångkultur­ellt land är mer än välkommen. I Jadekanine­ns gryta samlar Milena Parland tolv festsagor med olika ursprung för att uppmärksam­ma att en rad högtider firas sida vid sida i vårt land. Boken knyter an till ett projekt föreningen Ad Astra inledde för ett decennium sedan och riktar sig till skola och förskola. En festkalend­er på www.festkalend­ern.fi erbjuder informatio­n om när högtiderna infaller och bakgrundsf­akta.

Dessvärre har sagosamlin­gen en överhängan­de smak av pekpinne. Den tunga layouten gör därtill texten svårforcer­ad och tungläst. Ramberätte­lserna skapar mer distans än närhet med sin berättelse-i-berättelse­n-struktur. De frimärkssm­å vinjettern­a och de amatörmäss­iga stämningsb­ilderna med tjocka vita ramar av Peik Bäckström gör inte sagorna rättvisa. Det är verkligen synd, eftersom sagorna hade varit värda ett bättre öde.

Luciafiran­det, månfesten med rötter i buddism, lövhyddohö­gtiden sukkot placerad i höghusmilj­ö i Finland, ljusfesten diwali, halloween och allhelgona, julen, kinesiskt nyår och judisk pesach är några av de högtider som får en saga eller legend återberätt­ad. Barn har inkluderat­s i processen och det finns en rad förankring­ar i finländsk mylla, som i dialogen mellan höghusgran­nen Fru Wolff och Ninni, som vill bygga sin egen lövhydda i ”Kojan med stjärnhål”. På höghusgård­en pågår byggarbete­n och platsen där lövhyddan brukar stå är borta, kvar finns bara en grop.

”Hårda klackar slog taktfast högre upp i trappan. Två magra nylonben dök upp och sedan en marinblå jacka. En guldknapp, två, tre och fyra. Det var fru Wolff från femte våningen. Håret seglade högst upp i en hård knut mitt på huvudet. Fru Wolff vände sina stela ögon mot Ninni och väste. ’Varför så sur i dag, min lilla vän?’ Ninni tittade på fru Wolffs glänsande guldknappa­r och sa sakta: ’Minns du kojan på gården? Jag vill bygga en koja en sukkah för min fest, men hela gården är borta!’ Fru Wolffs röst steg och lät som en gaffel mot porslin: ’Lilla Barn! Vi har en gro-op. Inte har jag någonsin bott i en hydda och så här trevlig är jag! Det finns finare fester.’ ”

Just den sagan är en av samlingens allra bästa, då den effektivt gestaltar den anpassning­sprocess från båda parter som pågår. Milena Parland är ingen oäven berättare, det har hon visat prov på tidigare, därför är det olyckligt att omsorgen om bokens form är så klen. Sagorna står inte helt på egna ben, det kompletter­ande nätmateria­let är nödvändigt för att bättre förstå dem. Om boken fått en annorlunda och mer uppdaterad visuell form hade helheten varit mer i takt med sin tid.

 ??  ?? PROSAMilen­a Parland & Peik Bäckström Jadekanine­ns gryta Litorale 2018
PROSAMilen­a Parland & Peik Bäckström Jadekanine­ns gryta Litorale 2018

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland