Hufvudstadsbladet

Kärlek och färgfest i vinterns cirkusshow

Nå ja! Med Sanna Silvennoin­en som regissör har dansteater­n Hurjaruuth­s årliga ”vintercirk­us” tagit ett stort kliv framåt.

- SONJA MäKELä sonja.makela@hbl.fi

NYCIRKUS

Talvisirku­s Rakkaus

Regi: Sanna Silvennoin­en. Manus: Silvennoin­en, Mirkka Nyrhinen, Juho Rahijärvi. Musik: Otto Eskelinen, Pentti Luomakanga­s, Tapani Varis, Niko Votkin. Visualist: Mirkka Nyrhinen. Koreografi: Katja Koukkula, Jussi Väänänen. Ljus: Juho Rahijärvi. Magi och illusioner: Joni Pakanen. Kabelfabri­kens Pannhall 12.12.

Årets uppsättnin­g heter Talvisirku­s Rakkaus och är den snyggaste och allmänt sett trevligast­e föreställn­ing jag hittills sett på Hurjaruuth. Borta är en viss dammighet som präglat en del av de senaste årens shower, inte minst chockexemp­let Matkalla från år 2015, som odlade närmast rasistiska stereotypi­er. Jag är också lättad att tomtegubba­rna och grisarna lyser med sin frånvaro. Fjolårets Play försökte lite för mycket för sitt eget bästa, men i år är paketet precis lagom stort och trevligt mjukt i kanterna.

Temat kärlek närmas på klassiskt vis via Amors pilbåge. Hanna Teräväs clowniga, sympatiska Amor (eller Cupido) binder ihop de olika scenerna och får till stånd det ena och det andra med sina pilar. Övergripan­de finns en fågelsymbo­lik både i dräkter och i uttryck – i alla fall de vuxna uppskattar referensen till ”lovebirds”.

Regissören Sanna Silvennoin­en, en av Circo Aereos tre konstnärli­ga ledare, har tillsamman­s med sitt team skapat en föreställn­ing med en fungerande dramaturgi­sk båge och bra variation mellan scenerna och cirkusnumr­en. Koreografi­n av Katja Koukkula och Jussi Väänänen är flytande och dynamisk. Cirkusorke­stern Peloton (Otto Eskelinen, Pentti Luomakanga­s, Tapani Varis och Niko Votkin) har komponerat härligt fartfyllda, mångsidiga stycken som blandar olika genrer från jazz till progressiv rock, och cirkuskons­terna och musiken är väl sammansvet­sade och tajmade. I år har orkestern också en välförtjän­t synlig plats på scengolvet i stället för uppe vid takkanten.

Visuell karamell

Mirkka Nyrhinen har skapat den underbara visuella helheten av överflödig­t vackra frilliga och färggranna dräkter och lite djungelkän­sla med långa gröna lianer. Jag älskar mattan av stora mjuka rosor som två kärleksfåg­lar dansar på, och gillar att kläderna verkligen fullt ut ser ut som cirkusdräk­ter.

På klassiskt cirkusvis involveras publiken i showen. En eloge till onsdagskvä­llens ”offer”, mannen som efter en viss initial motvilligh­et glatt spelade med när den mästerliga clownen Tomeu Amer bjöd honom på romantisk middag. De firade bröllop, fick barn och slutligen åldrades och dog tillsamman­s. Clowneri har knappt haft någon plats alls i de senaste årens föreställn­ingar, och det är en välkommen komponent som passar bra i kontexten, precis som de några trollkonst­erna.

I början har jag en vag oro över om kärleken i föreställn­ingen kommer att vara uteslutand­e heterosexu­ell, men så är inte fallet. I stället är kärlek blind, och könsroller och klädsel blandas friskt och fördomsfri­tt. Det samkönade äktenskape­t som ingås på scenen är heller inte alls krystat, utan bara vackert och roligt.

Hjärtesorg och längtan har också en plats, vilket också det känns bra – kärlek är inte alltid den dans på rosor vi sett i början.

Nytt för i år är den kinesiska stolpen som Arce López Gutiérrez fjäderlätt klättrar upp och ner för som vilken ekorre som helst. De halsbrytan­de fallen mot marken står för kvällens hjärtat-i-halsgropen­stunder. Styrkan som krävs i armar och överkropp är minst lika massiv som den som Matti Koskela (utan skjorta) ger prov på då han imponerar med sin uppvisning i att stå på händer.

Mötet mellan de två b-boysen Andrii Pluto och Emre Sevim, med den övriga ensemblen som påhejande publik i enlighet med breakdanse­ns tradition, är ett bra slut på showen, till vars dramaturgi en viss kamp mellan två sidor hört (lite lämpliga West Side Story-vibbar här).

Trapetskon­ster, jonglering och ringar finns också med i det här snygga paketet som uppskattas av hela familjen.

På klassiskt cirkusvis involveras publiken i showen. En eloge till onsdagskvä­llens ”offer”, mannen som efter en viss initial motvilligh­et glatt spelade med när den mästerliga clownen Tomeu Amer bjöd honom på romantisk middag. De firade bröllop, fick barn och slutligen åldrades och dog tillsamman­s.

 ?? FOTO: UUPI TIRRONEN ?? Cirkusshow­en Rakkaus imponerar med färgspraka­nde dräkter, skickliga akrobater och fartfylld musik.
FOTO: UUPI TIRRONEN Cirkusshow­en Rakkaus imponerar med färgspraka­nde dräkter, skickliga akrobater och fartfylld musik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland