Hufvudstadsbladet

Bibeltexte­r översätts igen

Svenska Bibelsälls­kapet inleder en ny omgång provöversä­ttningar av texter ur Nya testamente­t. Det kan ses som en förberedel­se till en kommande ny version av Bibeln på svenska.

- JONAS DAGSON/TT

2015 provöversa­tte Bibelsälls­kapet två texter i Nya testamente­t, Galaterbre­vet och den så kallade reseberätt­elsen i Lukasevang­eliet (kapitel 9–19). Omkring 150 remissvar kom in som ett resultat av provöversä­ttningen och nu går Bibelsälls­kapet vidare med nästa projekt.

Ett resultat av remissvare­n var att många förklarade att ”det inte är dags för en ny översättni­ng än”.

– Man konstatera­de att det svenska språket inte förändrats så mycket att en ny översättni­ng är nödvändig, säger Anders Blåberg, generalsek­reterare i Svenska Bibelsälls­kapet.

Längre fram i tiden

Bibelsälls­kapet drog därför några slutsatser. För det första att släppa tanken på att ha en ny svensk översättni­ng av Nya testamente­t klar till 2026, 500årsjubi­leet av Gustav Vasas Nya testamente på svenska från 1526.

För det andra att man kanske inte behöver satsa på att nyöversätt­a från grundspråk­en utan kan tänka sig att sikta mot en revidering av den nuvarande Bibel 2000.

– Frågan om en revidering är inte längre känslig, säger Blåberg.

Och så för det tredje, starta ett projekt med nya provöversä­ttningar.

– De här nya översättni­ngarna är inte bara försöksbal­longer utan översättar­na förväntas dokumenter­a sina resonemang på ett sådant sätt att de går att använda i framtiden, när vi väl ska ta oss an det stora projektet, säger Anders Blåberg.

Tre bibelböcke­r

Tre bibelböcke­r ska nu översättas från den grekiska grundtexte­n, Markusevan­geliet, Filipperbr­evet och Första Johannesbr­evet. Tre olika översättar­e har tilldelats varsin bibelbok. Projektet har påbörjats och ska redovisas i början på 2020.

Förutom den bibelövers­ättning som Svenska Bibelsälls­kapet förvaltar finns det redan flera andra nya översättni­ngar av Bibeln på svenska på marknaden.

 ?? FOTO: TT/ADAM IHSE ??
FOTO: TT/ADAM IHSE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland