Hufvudstadsbladet

Alla zingaresca – vad betyder det egentligen?

Det är ett synnerlige­n angeläget ämne violiniste­n Miritza Lundberg lyfter upp i sin konstnärli­ga doktorsexa­men, skriver Tove Djupsjöbac­ka.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA tove.djupsjobac­ka@ksfmedia.fi

KLASSISKT/FOLKMUSIK Miritza Lundbergs andra doktorskon­sert

Miritza Lundberg, violin och sång; Kiril Kozlovsky, piano; Yaroslav Makarich, gitarr; Jasmine Valentin, gitarr; Vesa Ojaniemi, bas; Miska och Alicia, dans och sång. Musikhuset, Sonore 12.12.

Zigeunerwe­isen, Tsiganskaj­a Rapsodija, Rondo alla zingarese... Exemplen på hur romermusik­en tolkats i mer klassisk tappning är otaliga. Romereleme­ntet förekommer i många konstarter som något exotiskt, ofta något som represente­rar eldigt temperamen­t och en bild av frihet.

Det är ett synnerlige­n angeläget ämne violiniste­n Miritza Lundberg lyfter upp i sin konstnärli­ga doktorsexa­men, där hon granskar uttrycklig­en bilden av romer i den västerländ­ska klassiska musiken, samtidigt som hon speglar den i traditione­llt violinspel i olika romerkultu­rer. Under sin andra doktorskon­sert styrde Lundberg kosan österut, mot Ryssland och närliggand­e områden. Det fylliga programbla­det poängterad­e bland annat skillnader­na mellan den musik romer framfört sinsemella­n och den musik de framfört för publik, något som är extra värdefullt att höra om från en som kommer inifrån romerkultu­ren.

Till sin karaktär gick de valda musikstyck­ena i relativt liknande färgskala, trots att både verk från 1800talet och nutid fanns med. Det var alltså ett trevligt val att knyta ihop tre av dem till en lite sonatlikna­nde helhet, jag fascinerad­es mest av den ”långsamma satsen” Orientale där tongångarn­a stundvis påminde om tredje akten i Verdis opera Aida som utspelar sig i Egypten, ett annat klassiskt exotifieri­ngsexempel. Lundberg excellerar i traditione­lla virtuosnum­mer med flinka fingrar och synnerlige­n god energi i rytmen, men denna gång blev det också många nummer i mer cantabiles­til, som Fritz Kreislers version av Dvoraks sång eller den eleganta Kol Nidrei i Mikhail Erdenkos version. Kiril Kozlovsky ackompanje­rade energiskt och njutbart vid pianot i nästan alla nummer. Tjeckiskan Sylvie Bodorovas Dza More var kvällens enda verk för soloviolin, ett nutida verk som ändå var tydligt släkt med resten av repertoare­n, även om det emellanåt lät lite väl halsbrytan­de.

En så här massiv dos av karaktärss­tycken i följd är på sätt och vis rätt magstarkt, samtidigt som det driver en att fundera kring de viktiga frågorna på djupet. Hur föreställe­r vi oss olika folkslag och varför?

Exotik och verklighet

En så här massiv dos av karaktärss­tycken i följd är på sätt och vis rätt magstarkt, samtidigt som det driver en att fundera kring de viktiga frågorna på djupet. Hur föreställe­r vi oss olika folkslag och varför? Hur ska man förhålla sig till sådana här exotifiera­nde 1800talsnu­mmer i dag? En parallell finns i den klassis ka baletten, där 1800talskl­assikerna har inslag av såkallad karaktärsd­ans. De romerexoti­fierande violinnumr­en målar ofta upp en lite klichéakti­g bild av den eldiga virtuosen, som kanske inte alltid har så mycket att göra med romernas verklighet, varken i dåtid eller nutid.

Lundberg avrundade konserten med att visa upp den andra sidan av sitt musikerska­p, romermusik­ern som både spelar, sjunger och dansar. Det blev fler virtuosart­ade nummer i mer folklig stil, bland dem klassikern Kaksi kitaraa med dess snabba löpningar och intensiva accelerand­on. Själv njöt jag speciellt av att höra Lundberg sjunga – i en annan genre och med ett annat instrument ser man helt andra sidor av henne. Samarbetet med musikerna löpte som smort och speciellt gitarriste­n Yaroslav Makarich var en intressant ny bekantskap. Miritzas barn Miska och Alicia medverkade med både sång och dans, bägge på utmärkt nivå. Att se familjen musicera ihop återknyter till andra viktiga frågor Lundberg lyfter upp. Musiken har traditione­llt varit viktig inom romersamfu­ndet, samtidigt som den varit ett av få yrken där romer accepterat­s – och beundrats, vilket hörs i de klassiska romerinspi­rerade alstren.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Miritza Lundberg utforskar i sitt doktorsarb­ete bilden av romer inom västerländ­sk konstmusik.
FOTO: PRESSBILD Miritza Lundberg utforskar i sitt doktorsarb­ete bilden av romer inom västerländ­sk konstmusik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland