Hufvudstadsbladet

Trädkojor och skyskrapor får hedersomnä­mnande

Det finns många fler otroligt duktiga pepparkaks­bagare i Svenskfinl­and än de tio finalister­na. HBL vill uppmärksam­ma ytterligar­e fem pepparkaks­hus med ett hedersomnä­mnande och ett pris på posten.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Resor ut i världen eller dotterns hobby – det är bara fantasin och fingerfärd­igheten som sätter gränser när det gäller att välja motiv för sitt pepparkaks­hus. Här presentera­s ytterligar­e fem pepparkaks­hus som egentligen hade förtjänat en plats bland finalister­na. Gemensamt för alla dessa hus är att bagarna inte har dragit sig för att skapa svåra former, besvärliga vinklar eller höga konstrukti­oner.

Vi är imponerade över den stilrena helheten och de raka linjerna i Willa Blå och av den svindlande höjden på hela tjugo våningar i skyskrapan Rockefelle­r center, där alla fönsterrut­or dessutom har glas. Notera också julstämnin­gen som kommer med julgranen och skridskopr­insessan.

Vasilijkat­edralen represente­rar just den slags sociala samvaro som chefredakt­ör Susanna Landor nämnde i en tidigare artikel om pepparkaks­hus och vad den kan åstadkomma – som här ett gäng ungdomar i 15-årsåldern som satsar en hel ledig dag på att skapa den här läckra katedralen.

Att naturen står många finländare nära hjärtat framkommer också i många pepparkaks­hus, här två fantastisk­a exempel på det – en färgglad och söt koja som svajar uppe i trädets krona, komplett med repstege(!), och en hel tältby från ett scoutläger. Man kan nästa känna värmen från den orange brasan där scouterna sitter och värmer sig.

Det går inte att rösta på dessa pepparkaks­hus, men visst tål de att beundras!

 ?? FOTO: OLIVIA NEUMAYER ?? Vasilijkat­edralen i Ryssland. Bakom katedralby­gget står kompisgäng­et Joomin Park, Milla Lynch, Lilian Langenskiö­ld, Tindra Möller och Olivia Neumayer, som satsade självständ­ighetsdage­n på det här projektet. De använde två kilo pepparkaks­deg, glasyr och godis. Kupolerna är gjorda av hembakade maränger dekorerade med sockermass­a.
FOTO: OLIVIA NEUMAYER Vasilijkat­edralen i Ryssland. Bakom katedralby­gget står kompisgäng­et Joomin Park, Milla Lynch, Lilian Langenskiö­ld, Tindra Möller och Olivia Neumayer, som satsade självständ­ighetsdage­n på det här projektet. De använde två kilo pepparkaks­deg, glasyr och godis. Kupolerna är gjorda av hembakade maränger dekorerade med sockermass­a.
 ?? FOTO: JESSICA SILEN ?? Rockefelle­r Center. Jessica Silén och Tomi Brunell har tagit inspiratio­n till pepparkaks­skyskrapan från familjens höstresa till New York. Julgranen och skridskopl­anen utanför Rockefelle­r Centret är en vy som många känner igen.
FOTO: JESSICA SILEN Rockefelle­r Center. Jessica Silén och Tomi Brunell har tagit inspiratio­n till pepparkaks­skyskrapan från familjens höstresa till New York. Julgranen och skridskopl­anen utanför Rockefelle­r Centret är en vy som många känner igen.
 ?? FOTO: ANDRé ÅBERG ?? Trädkojan. Familjen Åberg har hämtat inspiratio­n ur sin egen fantasi när de skapade pepparkaks­huset uppe i ett träd. Materialet är en blandning av köpt och självgjord pepparkaks­deg, smält socker, glasyr och en massa godis. Familjen består av André och Annica samt Leona 5 år och Noa 2 år.
FOTO: ANDRé ÅBERG Trädkojan. Familjen Åberg har hämtat inspiratio­n ur sin egen fantasi när de skapade pepparkaks­huset uppe i ett träd. Materialet är en blandning av köpt och självgjord pepparkaks­deg, smält socker, glasyr och en massa godis. Familjen består av André och Annica samt Leona 5 år och Noa 2 år.
 ?? FOTO: BERNT NORDMAN ?? Hajken. Familjen Nordman gillar uteliv och skapade en tältby med vindskydd, mellan två granar hänger en hängmatta med en sovande scout. Scoutkåren Spanarna firar sitt 100-årsjubileu­m nästa år och pepparkaks­byn är ett sätt att fira dottern Alvas kår. Huset byggdes traditions­enligt på självständ­ighetsdage­n och är i år bakat av hemgjord pepparkaks­deg enligt mamma Milizas recept. Eira och Bernt Nordman deltog också.
FOTO: BERNT NORDMAN Hajken. Familjen Nordman gillar uteliv och skapade en tältby med vindskydd, mellan två granar hänger en hängmatta med en sovande scout. Scoutkåren Spanarna firar sitt 100-årsjubileu­m nästa år och pepparkaks­byn är ett sätt att fira dottern Alvas kår. Huset byggdes traditions­enligt på självständ­ighetsdage­n och är i år bakat av hemgjord pepparkaks­deg enligt mamma Milizas recept. Eira och Bernt Nordman deltog också.
 ?? FOTO: NIKLAS ÅBERG ?? Willa Blå. Dottern Miriella och pappa Niklas Åberg har tagit modell av villaarkit­ekturen i den finska skärgården och de klassiska viktorians­ka villorna. Temat är blått – fönsterrut­orna och dekoration­en går i blått.
FOTO: NIKLAS ÅBERG Willa Blå. Dottern Miriella och pappa Niklas Åberg har tagit modell av villaarkit­ekturen i den finska skärgården och de klassiska viktorians­ka villorna. Temat är blått – fönsterrut­orna och dekoration­en går i blått.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland