Hufvudstadsbladet

Öppet om mamma och farmor

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Sirpa Kähkönen och Kjell Westö är två författare som båda behandlar Finlands historia i sitt författars­kap. De porträtter­as i varsin dokumentär av Laura Joutsi och J.P. Pulkkinen och Westö-dokumentär­en (på finska med svensk textning) sänds på tv i kväll. Kähkönen sändes förra lördagen och finns på Arenan.

Det är förvisso en mångsidigt och välproduce­rad dokumentär som belyser Kjell Westö ur alla de synvinklar som brukar tas upp när han porträtter­as. Det handlar om Westö som Helsingfor­sskildrare och skildrare av Finlands historia, hans klassmedve­tenhet som kommer sig av att hans egen familj och släkt gjort en klassresa. Fotbollen finns med, och framför allt musiken som är central både i hans liv och böcker – han spelar själv gitarr. Hans framgångar, Finlandiap­riset och Nordiska rådets litteratur­pris, uppmärksam­mas liksom det har grävts i arkiven och hittats rätt bedårande fotografie­r och klipp från barndom och ungdom.

Westö intervjuas både i förorten och vid stranden i Helsingfor­s och på sommarstäl­let i Nagu. Vi får följa med på författara­ftnar och på resa utomlands där Westö visar sig tala flytande spanska. Och vi får en glimt av hans privata jag hemma där han umgås med sonen Calle som också skriver, och frun Lena Frölander-Ulf som är barnboksfö­rfattare. Den andra sonen Benjamin möter han på fotbollspl­anen.

Det är oftast samma saker som tas upp när författare och andra offentliga personer i allmänhet porträtter­as, och också den här dokumentär­en berättar den historia som brukar berättas när det handlar om Kjell Westö. Det här är mer ett konstatera­nde än en invändning, vi har alla vår livsberätt­else, och dokumentär­en vänder sig också till en publik som inte kan förutsätta­s ha så stora förhandsku­nskaper.

Ny informatio­n bjuder Westö på när han går in på saker som han inte har talat om offentligt tidigare. En sådan sak är mammans psykiska sjukdom, som visar sig vara en nyckel till varför han ofta behandlar psykiska problem i sina böcker. Han berättar också om hur han som ung kände skam över sin österbottn­iska farmor när hon besökte Helsingfor­s och bara kunde tala dialekt. I dag skäms han över att han skämdes – farmoderns företagsam­het var förutsättn­ingen för hans pappas klassresa.

Det absolut intressant­aste i programmet är ändå när Westö talar om sin kreativa process, hur historiern­a måste få ta sin tid att mogna i det undermedve­tna tills de är färdiga att skrivas ner. Han visar upp strukturka­rtor där varje scen i romanen beskrivs i korthet. Just skrivandet hade man gärna hört honom tala mer om, men det kanske anses för nördigt för en bred publik?

Temakvälle­n avslutas med Westös favoritfil­m Vi som älskade varann så mycket av Ettore Scola från 1974. Westö motiverar valet med att det är en film som influerat hans eget berättande. Yle Teema 21.01, repris måndag 14.13, onsdag 23.40 och 4.1 13.50

 ?? FOTO: YLE/LAURA JOUTSI ?? Dokumentär­en om Kjell Westö tar oss till olika stadsdelar i Helsingfor­s där han växt upp.
FOTO: YLE/LAURA JOUTSI Dokumentär­en om Kjell Westö tar oss till olika stadsdelar i Helsingfor­s där han växt upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland