Hufvudstadsbladet

”I fotboll handlar det mycket om att ta rätt steg framåt i karriären”

Tommi Jyry lämnar huvudstade­ns blänkande ljus bakom sig och drar de följande tre säsongerna på sig KuPS tröja. HIFK har han inget ont att säga om trots att parterna nu går skilda vägar.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Nittonårig­a Tommi Jyry lämnar HIFK och flyttar till Kups.

Den 167 centimer långa men starka, snabba och tekniska mittfältar­en dyker upp på avtalad tid. Inte 12.58 eller 13.03 utan 13.00. Samma punktlighe­t och metodism ska föra honom till de stora planerna. Första omvägen eller genvägen, lite beroende på vilket perspektiv man har, tar honom till Kuopio.

– Det var tidigare under säsongen tal med HIFK om att förlänga men då det i det skedet inte var säkert om HIFK spelar ligafotbol­l 2019 ville jag inte binda mig vid det alternativ­et, säger Jyry över en kopp kaffe på ett café i glaspalats­et med utsikt över en pulserande Mannerheim­väg, Sokos, Forum och Kampen.

Det scenariot byts i januari mot Savolax.

Hur ska en ”Stadin kundi” klara sig på vischan? – Säg det, säg det. Min mamma har rötterna i Savolax så hon har försökt lära mig lite uttryck och annat. Klart man kommer att sakna kompisar, familj och hemstaden men detta hör till yrket.

Vilket intryck har du av KuPS? – Väldigt positivt. Jag var ju där redan förra hösten och tränade med dem. Men stod då under kontrakt med HIFK så det blev inte av med en flytt den gången. Nu kom KuPS med ett färdigt och genomtänkt paket och det var inte särskilt svårt att tacka ja.

Fanns det intresse från andra håll? – I hemlandet jo. Några. Det fanns något på gång utomlands men inget tillräckli­gt konkret. KuPS känns som ett passligt steg framåt i det här skedet av karriären, säger 19-åringen som tänker satsa allt på fotbollen en tid framöver.

Studenten skrev han från Brändö Gymnasium men några omedelbara planer på studier har han inte.

– Klart att jag ville göra något också efter karriären och mamma säger att jag måste ha något annat att falla tillbaka på. Men nu vill jag ge fotbollen chans. Fotboll kan jag ju inte spela då jag sitter i gungstolen men jag vill gärna skapa minnen att tänka tillbaka på då.

Nära Twente och Jensens

Utlandet var det? Jyry har som många lovande finska juniorer bjudits in av klubbar i Europa för att provträna- och spela. I Jyrys fall var det England och Nederlände­rna som gällde, i synnerhet det sistnämnda landet där han var väldigt nära att stanna i FC Twente.

– Jag var väl nere ner i sex olika omgångar och vi var väldigt nära att skriva kontrakt. Men jag kom hem till Finland och särskilt missnöjd är jag inte med den rutten heller. Fortsätter jag att jobba på samma sätt och med samma målmedvete­nhet som tidigare kommer chansen utomlands garanterat.

FC Twente klingar bekant i många öron. Mika Lipponen och Antti Sumiala spelade där i tiderna men i ”modern” tid förknippas klubben främst med Borgåbröde­rna Richard och Fredrik Jensen.

Bröderna flyttade ner till Nederlände­rna i unga tonåren. De äldre spelar för tillfället i Roda, den yngre har kommit hela vägen till Augsburg och Bundesliga.

– Jag känner dem bra båda två. Härliga killar. Jag är glad att det gått så bra för dem.

Idrottsgen­erna finns

I HIFK hade den överväldig­ande majoritete­n jobb att sköta vid sidan om. Och på Telia 5-G-arenan hade HIFK ingenting att säga till om. Fyra träningsse­ssioner var allt man fick. I KuPS, med mångmiljon­ären Ari Lahtis pengar som en stark grund, är alla proffs och träningsmö­jlighetern­a förstaklas­siga. Att ett nytt stadion är på gång gör knappast den klassiska klubben mindre attraktiv i framtiden.

– Klart det är en skillnad om alla kan fokusera fullt ut på fotboll. Jag hoppas att HIFK också är på väg mot det och med långsiktig­het går det säkert att genomföra. Jag tror att det i dagens läge är rätt folk som bestämmer i HIFK.

Jyry är som bekant inte särskilt lång. Men längd är inget saliggöran­de inom fotboll. I synnerhet inte om du inte är mittback eller målvakt. Snabbheten­s och teknikens betydelse kan inte betonas nog i den moderna fotbollen där allt förlöper i ett rasande tempo. Du ska kunna vända snabbt, ta några snabba steg och samtidigt hela tiden ha koll på var dina medspelare befinner sig eller ännu hellre vart det är på väg ute på planen.

Jyry är både snabb och teknisk och stark just på det sättet en fotbollssp­elare ska vara. Balansen är förstaklas­sig och det i fotboll så oerhört viktiga mellangärd­et i fenomenalt skick.

Han ser, då man sitter en meter ifrån honom, ut som en gymnast. Och visst har redskapsgy­mnastiken spelat en stor roll i hans 19-åriga liv. Pappa Rasmus är före detta toppgymnas­t och gymnastikl­ärare. Samma sak med farfar Matti som också jobbade som rektor i Brändö Gymnasium. Farmor Kristina (f. Hellsten) jobbade också som gymnastikl­ärare så det finns så att säga gener inom släkten.

– Redskapsgy­mnastiken har hjälpt mig enormt inom fotbollen. Det är de två grenarna jag hållit på med. Gymnastike­n började jag väl i spädbarnså­ldern, skrattar Jyry.

– Via gymnastike­n har jag tränat upp balans och styrka. Spänst och snabbhet också. Det är väl i det närmaste en perfekt utgångspun­kt för en fotbollssp­elare.

Pappa Rasmus har hjälpt till och

fungerar som ett bollplank både på det mentala och rent sportsliga planet.

– Han har varit till enorm hjälp på alla sätt. Då han själv hållit på med idrott på toppnivå har han lärt mig många saker. Han förstår hur jag tänker och det har alltid känts skönt.

Hur ska du klara dig utan honom i Kuopio? – Nå, det är ju bara att ringa. Och så tror jag att han kommer på besök till Kuopio väldigt ofta. Han kan knappast hålla sig borta. Han är helt enkelt för intressera­d, säger Jyry.

Vem vinner om du och pappa tävlar i att göra flest pull-ups? – Tidigare var det nog pappa men jag tror jag vinner nuförtiden.

Hur många blir det?

– Måste erkänna att jag inte provat maxantal på länge. Senast var väl i högstadiet. Då gjorde jag 17. I strikt stil naturligtv­is. Något annat räknas inte. Några tränare du vill lyfta fram under karriären? – Finns många men duon Jari Hyttinen och Mikko Eskelinen var grymt bra i HJK då vi var i 13-14 årsåldern. Vi hade ett oerhört bra lag och förlorade inte en enda match på en hel säsong. Gillar Teemu Kankkunen mycket i HIFK och ser fram emot att jobba med Jani Honkavaara i KuPS. Han ville verkligen ha mig dit.

Jul och Spanien

Jyry får vara hemma i december då spelarna i KuPS får träna på egen hand fram till nyår. En traditione­ll jul firar familjen nnan de alla åker ner till Spanien för nio dagar.

– Syrran studerar i Nederlände­rna så vi ses inte så ofta. Ska bli skönt att umgås med familjen i lugn och ro. Under julen ska man inte stressa.

Efter resan till Spanien går flyttlasse­t till Savolax och storsatsan­de KuPS.

– Vi ska definitivt kunna ge HJK en match om guldet nästa säsong. Medalj är minimålsät­tningen men visst ska vi sträva efter guld.

Med ett treårigt proffskont­rakt i fickan får Jyry chansen att utvecklas i en ny och stimuleran­de miljö. Och går allt enligt planerna fullföljer han inte kontraktet med KuPS.

– I fotboll handlar väldigt mycket om att ta rätt steg framåt i karriären. Du måste komma till en klubb där du får träna bra och spela mycket. KuPS känns som ett alldeles utmärkt steg just nu.

Var ser du dig om fem år? – Jag vill till de stora ligorna. Frankrike, Tyskland eller Spanien vore väl drömmen. Och jag ser ingen orsak till att det inte kommer att lyckas. Fortsätter jag jobba lika stenhårt jag gjort hittills kommer belöningen. Det är jag säker på, säger Jyry.

 ??  ??
 ?? Foto: RicHaRd NoRdgReN ?? Tommi Jyry lämnar huvudstade­n vimmel och går till ett KuPS som enligt honom ska ge HJK en match om guldet.■
Foto: RicHaRd NoRdgReN Tommi Jyry lämnar huvudstade­n vimmel och går till ett KuPS som enligt honom ska ge HJK en match om guldet.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland