Hufvudstadsbladet

Från leninister till extremnati­onalister

I Finland finns just nu lika många partier utanför riksdagen som i den. Bland småpartier­na som slåss om en plats i solen finns också extremisti­ska element. HBL går genom den brokiga skaran inför vårens val.

-

En brokig skara småpartier kämpar om en plats i politikens finrum i vårens riksdagsva­l. Sedan ultranatio­nalistiska Suomen Kansa Ensin registrera­des som parti tidigare i veckan uppgår antalet partier utanför riksdagen till nio. Men tröskeln för småpartier att få en enda kandidat invald är mycket hög i riksdagsva­let. Den största chansen finns i Nyland där mandaten är flest.

När ultranatio­nalistiska Suomen Kansa Ensin i tisdags registrera­des som parti steg antalet partier till 18. Bakom riksdagspa­rtierna lever partikarta­n hela tiden. Nya partier grundas, andra läggs ner. Partier som blivit utan mandat tvingas börja om och registrera sig på nytt.

Småpartier­na flyger under medieradar­n. På grund av valsysteme­t är vägen ur offsidefäl­lan lång och ofta i praktiken blockerad.

– I de mindre valkretsar­na är tröskeln väldigt hög för småpartier att få en enda kandidat invald. Den största chansen finns i Nyland, helt enkelt för att där finns flest mandat (36). Helsingfor­s är tvåa med 22 mandat, men redan där är chanserna betydligt mindre. Ska man lyckas är det i Nyland, säger Åsa von Schoultz, professor i allmän statslära vid Helsingfor­s universite­t.

Små partier är framför allt beroende av lyskraftig­a personer som kan plocka stora klasar av personliga röster.

– Det är kändisar snarare än partistämp­eln som kan lyfta små partier. Stora profiler i kombinatio­n med en agenda som upplevs som viktigare än andra partiers, säger von Schoultz.

Hon tror inte att något av de nio partierna utanför riksdagen har potential att skrälla i vårens val.

– Det är jättesvårt. Feministis­ka partiet har haft en positiv utveckling i samband med metoorörel­sen, men den här sortens partier har genuint svårt att slå sig in på partikarta­n. Det visar exemplet från Sverige där Feministis­kt Initiativ gått bakåt.

– Paavo Väyrynen kan ha en chans om han lyckas samla en politisk rörelse kring sig själv. Blå framtid är i en likartad situation, fast man sitter i riksdagen och rentav i regeringen. Blå framtids stöd är så lågt att man är beroende av att etablerade politiker som Timo Soini och Jussi Niinistö ställer upp.

– Piratparti­et har en agenda som kan uppfattas som relevant bland yngre väljare, men samtidigt är det en väljargrup­p som inte är särskilt aktiv i val.

Möjlighete­n att starta nya politiska rörelser är ändå central för demokratin­s trovärdigh­et, säger von Schoultz.

– Partisyste­met ska inte vara en stängd klubb. Trots att det är svårt att utmana är det viktigt att det finns alternativ för väljare som inte känner sig hemma i de etablerade partierna.

 ?? LINA ENLUND
FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/ ?? Åsa von Schoultz, professor i allmän statslära vid Helsingfor­s universite­t.
LINA ENLUND FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/ Åsa von Schoultz, professor i allmän statslära vid Helsingfor­s universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland