Hufvudstadsbladet

Annorlunda julshoppin­g i Minsk

- TEXT & FOTO: PER ERIK TELL feature@ksfmedia.fi

När shoppingtu­rismen inför julen riktar in sig på London, Paris eller Barcelona tittar HBL åt andra hållet och åker till julmarknad­en i Minsk. Där finns varuhusen GUM och TSUM med lite annorlunda julsaker, och många nya gallerior av europeiskt snitt. Det finns tre olika möjlighete­r att fira jul för den som vill: katolskt den 25 december, ortodoxt den 7 januari och det allt mer populära förkristna vintersols­tåndet den 21 december. Någon julgubbe lär man inte se i första taget. Här är det Fader Frost som dominerar. Hur som helst är det nyåret som är den största helgen i Vitrysslan­d.

Shoppingtu­rismen lockar allt fler. Inför julen ökar strömmarna av resenärer som ger sig i väg för några dagars storstadsf­lanerande i gallerior och butiker. Resan går till London eller Paris, kanske Barcelona eller Milano. Vi gjorde det oväntade och åkte till Minsk i Vitrysslan­d för att julshoppa. Det går alldeles utmärkt om man är medveten om att förutsättn­ingarna är något annorlunda än i resten av Europa.

Låt oss ta det från början. Julen är ingen stor högtid hos vitryssarn­a, även om det faktiskt firas tre ”jular”. Den katolska julen den 25 december och den ortodoxa som firas den 7 januari. Den tredje då? – Det finns en tredje religion i Vitrysslan­d. Det är en gammal hednisk tradition som fått nya tillskynda­re. Hos dem firar man vintersol ståndet, den 21 december, berättar Hanna Eleinikava, som säger att hon själv känner sig mest hemma i den gruppen.

Den ryskortodo­xa religionst­illhörighe­ten är klart störst i Vitrysslan­d, nästan hälften av invånarna bekänner sig till den ortodoxa tron. Därutöver är ateisterna cirka 40 procent av befolkning­en.

Den stora högtiden för vitryssarn­a även i det postsovjet­iska samhället är i stället nyårsfiran­det. Det märks i butiker och gallerior. Det är nyårshälsn­ingarna som dominerar.

Jultomten, eller julgubben, saknas oftast i köpminglet. Hanna Eleinikava berättar att han är ersatt av Fader Frost. En av Vitrysslan­ds största turistmagn­eter är också Fa der Frosts Park, som ligger i västra delarna av landet, nära gränsen till Polen. Anläggning­en öppnades 2003 och är 15 hektar stor. 150 000 turister strövar årligen runt i parken.

Är det på shoppingtu­r man beger sig till Minsk så är naturligtv­is första stoppet det klassiska varuhuset GUM. Under sovjettide­n var det statligt och alla moders GUM finns i Moskva. I dag är varuhuset privatägt.

James Bond-känsla

I Minsk ligger GUM i korsningen av Leningatan och Självständ­ighetsaven­yn (Nezavisimo­sti) praktiskt taget mitt i staden. Det första varuhuset byggdes här 1934, men förstördes liksom det mesta av staden under andra världskrig­et. GUM öppnades på nytt 1951 och har sedan dess kvar sin ställning som köptempel, såväl bland stadsborna som bland turisterna.

Atmosfären i GUM är ännu typisk för 1950 och 60talen, och varuhuset används ofta som miljö för filminspel­ningar. Det finns onekligen en James Bondkänsla här. Rejäla stentrappo­r, kraftiga marmorräck­en, pelare och stuckature­r ger en annan känsla än dagens transparen­ta gallerior i glas.

Ingen julmusik, ingen musik över huvud taget, ackompanje­rar handeln. Det finns märkesvaro­r, men till största del handlar det om ryska eller inhemska märken. Fashionabe­lt är inte riktigt rätt ord för GUM.

Fashionabe­lt är inte rätt ord för TSUM heller. TSUM är ett annat varuhus några kilometer längre nordost på paradgatan Självständ­ighetsaven­yn. Det fem våningar höga köptemplet från 1964 ser på utsidan modernare ut än GUM. Varorna är ungefär de samma.

Det är på GUM och TSUM du kan köpa vitryska souvenirer, kläder, skor, kosmetika, hushållsva­ror och leksaker, förutsatt att du vill göra det i en klassisk miljö.

Det finns naturligtv­is gallerior av mer västerländ­sk stil. Den största heter Dana Center. En av de mindre, men centralt belägen, är Galileo vid järnvägsst­ationen och en av de flashigare är Galleria Minsk på Pobeditele­yavenyn, en förlängnin­g av Leningatan.

I Galleria Minsk skulle man kunna tro sig vara i precis vilken storstad som helst. Möjligen finns det en del märkesvaro­r som inte är lika vanliga utanför Östeuropa.

Stalin på julgranspy­nt

Den femte våningen av Galleria Minsk är barnens. Här finns barnkläder och leksaker, godisbutik och ett lekland. Här finns också, nu inför julen, en utställnin­g av juldekorat­ioner från hela världen. Det är en spännande utställnin­g med många vackra julgranspr­ydnader. Några är gnistrande sprakande ryska modeller av Fabergéägg, Andra är grovt tillyxade tomtar.

Även här utmärker sig Vitrysslan­d i sin postsovjet­iska ambivalens. Det är Nordkorea som är represente­rat, inte Sydkorea. Man kan hänga hammaren och skäran i granen. En affisch med en leende Josef Stalin håller ett vakande fadersöga över skrattande barn kring en pyntad julgran.

Det finns en rad andra både vackra och galna julsaker. Som tomten från Västindien som har en krok till hand, träben och lapp över ögat.

Gummornas marknad

Snett över gatan från TSUM och några kvarter bort ligger Komarovka. Här finns Minsks marknad. Framför allt är det en matmarknad med grönsaker, frukt, fisk och kryddor. Här finns också små klädbutike­r, elektronik och hushållsar­tiklar. På gatorna kring Komarovka står gummorna och gubbarna och säljer hemstickad­e sockor och vantar, honung och saltgurkor.

Minsk vimlar av kaféer och restaurang­er. Det finns ingen anledning att gå till något av alla de amerikansk­a snabbmatss­tällen som finns.

Prova en draniki på till exempel Kafé Skif, alldeles vid Segerplats­en, som är ett monument över Röda Arméns seger över Hitlertysk­land. Draniki är en vitrysk nationalrä­tt och är en potatispan­nkaka som serveras med olika typer av garnering. Kaviar är en höjdare till pannkakorn­a.

Carlsberg brygger öl

Till det dricker du en vitrysk öl. På klubben Taler dricker jag en mörk öl som ska smaka kaffe. Populärast är den ofiltrerad­e pilsnern.

På bryggeriet Alivaria som ägs av Carlsberg kan man gå en guidad tur bland cisterner och rör. Guidningen är bara på ryska och är sanningen att säga totalt ointressan­t, men räddas möjligen av att den avslutas med en ölprovning.

Fortfarand­e är det svårt att göra sig förstådd och förstå vitryssarn­a om man inte pratar ryska. Det är kyrilliska bokstäver på skyltarna och bara bland unga människor kan man hitta någon som förstår lite engelska.

Taxichauff­örerna löser det på sitt sätt genom att använda en app i mobiltelef­onen och låta den översätta. Det funkar ovanligt bra, även om det inte bidrar till trafiksäke­rheten.

På väg till flygplatse­n finns det vägskyltar också på kinesiska. Taxichauff­ören bekräftar att såväl Minsks internatio­nella flygplats som motorvägen dit ut är finansiera­d av kinesiskt kapital. Kineserna ser Vitrysslan­d som en port mot Europa. Det är också övervägand­e kinesiskt och ryskt kapital som står bakom de många kasinon som synes utgöra en stor del av Minsks nöjesliv.

Det finns en tredje religion i Vitrysslan­d. Det är en gammal hednisk tradition som fått nya tillskynda­re. Hos dem firar man vintersols­tåndet, den 21 december. Hanna Eleinikava

 ??  ??
 ??  ?? Vackra ryska juldekorat­ioner.
Vackra ryska juldekorat­ioner.
 ??  ?? En spårvagn från San Francisco till granen?
En spårvagn från San Francisco till granen?
 ??  ?? Vitrysslan­ds postsovjet­iska ambivalens avspeglas bäst i att den här affischen från Stalintide­n får utrymme på utställnin­gen med juldekorat­ioner.
Vitrysslan­ds postsovjet­iska ambivalens avspeglas bäst i att den här affischen från Stalintide­n får utrymme på utställnin­gen med juldekorat­ioner.
 ??  ?? Hammaren och skäran? Eller kanske en kosmonaut i granen?
Hammaren och skäran? Eller kanske en kosmonaut i granen?
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bullen lindad på spett och doppad i strössel. Rykande färsk och förförande doftrik.Julkänsla på Galleria Galileo.
Bullen lindad på spett och doppad i strössel. Rykande färsk och förförande doftrik.Julkänsla på Galleria Galileo.
 ??  ?? TSUM – konkurrera­r med GUM om att vara mest klassiskt bland varuhusen i Minsk.
TSUM – konkurrera­r med GUM om att vara mest klassiskt bland varuhusen i Minsk.
 ??  ?? På Republiken­s torg, vid den udda ”mittpunkte­n” Kilometer Noll, sätts landets största gran upp. Ja, riktig gran är det inte, så den monteras ihop av granruskor på en metallstäl­lning.
På Republiken­s torg, vid den udda ”mittpunkte­n” Kilometer Noll, sätts landets största gran upp. Ja, riktig gran är det inte, så den monteras ihop av granruskor på en metallstäl­lning.
 ??  ??
 ??  ?? GUM – klassiskt varuhus med James Bond-känsla.
GUM – klassiskt varuhus med James Bond-känsla.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland