Hufvudstadsbladet

Turners sol över imperiets mörker

Den brittiska konstnären J. M. W. Turners målningar badar i ett varmt, gyllene sken som fungerar bättre än någon dagsljusla­mpa. Men finns det alls någon hare på den berömda målningen med lokomotive­t?

- JOHAN EKMAN

Solen, den som aldrig skulle gå ner över brittiska imperiet, är ständigt närvarande i J. M. W. Turners målningar. Midvintern är inte en prövningen­s tid bara i Norden. Också i London täcker blytunga moln om vintrarna himlen i dagar i sträck, allt medan ett beklämmand­e duggregn sugs in i duffelrock­arna. Men Turners sol lyser upp tillvaron märkbart för en som är trött på det gråa. Samtidigt kan man inför hans tavlor begrunda imperiers uppgång och fall, industrial­ismens framfart i naturen – och den lilla harens osäkra öde framför lokomotive­t som rusar fram på en av hans berömdaste målningar.

Den nästan osannolika gula färgen – som innehåller bland annat urin från indiska kor som levt på mangolöv – är en av orsakerna till att Joseph Mallord William Turner i dag räknas som en av historiens största bildkonstn­ärer. Av engelsmänn­en uppnår kanske endast Tur ners samtida, John Constable, samma status. Mike Leigh som regisserat succéfilme­n Mr. Turner har sammanfatt­at konstnären­s storhet: ”den här mannen var en revolution­är… och samtidigt var han tidlös.”

Om man inte har möjlighet att besöka Tate Britain eller National Gal lery i London – och medan vi i Finland ännu väntar på en första Turnerutst­ällning – kan man på stadsbibli­oteket låna Andrew Wiltons Turner in His Time. Öppna vilket uppslag som helst och låt dig dras in i Turners värld: du kan blicka ut över det eviga Rom från en balkong i Peterskyrk­an i sällskap med Michelange­lo, eller se ner över Themsen från Richmond Hill.

Om du vill ha dramatik i tillvaron kan du däremot låta dig för en stund dras in bland vågorna i den stormiga Engelska kanalen – men kom ihåg att det finns en allvarlig risk för att du blir sjösjuk. Eller, om du har lust att dra parallelle­r med den tid vi fortfarand­e lever i, kan du betrakta motsättnin­garna som uppkommer när den industriel­la världen krockar med orörd natur. När du beundrar ljuset i de protoimpre­ssionistis­ka romantiska mästerverk­en glöm mer du garanterat vintermörk­ret. Och att färgen möjligtvis framställt­s av kourin.

Revolution­ers dramatik

J. M. W. Turner föddes 1775, fem år före det 1780tal då den industriel­la revolution­en tar fart. Historiker­n Eric Hobsbawm skriver att det är nu ”för första gången i mänsklighe­tens historia som den produktiva kraften i de mänskliga samhällena befrias från sina bojor” och de därmed blir ”kapabla till den konstanta, snabba och till denna dag outsinliga kapacitete­n att producera människor, va

ror och tjänster”. Men det var inte bara den industriel­la revolution­ens vågor som sköljde över Turners värld. När han var fjorton år gammal exploderad­e också en annan avgörande revolution – den franska – som visade massorna att den gamla ordningen faktiskt kunde omkullkast­as. Och i bakgrunden, genom hela Turners liv, rör sig historien mot det europeiska revolution­såret 1848 som inträffade tre år före hans död.

De teknologis­ka och ekonomiska framstegen var under Turners dramatiska tid otaliga och för den som bodde i den framväxand­e globala kapitalism­ens största stad och hade möjlighete­r att resa och se världen var det en otrolig epok att leva i. En gammal värld började ge vika och en ny formas, med all den turbulens det innebar. I vissa av Turners målningar anar vi också därför en längtan till en annan, lugnare värld, samtidigt som konstnären tydligt är imponerad av den nya tidens möjlighete­r. Det är den energin som får mig att dras till Turners konst – han lyckas briljant med att på ett tidlöst sätt avbilda samhällets motstridig­a impulser.

Hemma i världsmetr­opolen

London, där Turner föddes som son till en företagsam barberare och en psykiskt sjuk mor var Europas överlägset största stad som redan då stoltserad­e med en miljon invånare. Den närmaste konkurrent­en Paris kom långt efter med sina femhundrat­usen människor. Det hette – liksom det hade sagts om Spanien på 1500- och 1600-talen – att solen aldrig gick ner över det brittiska imperiet. Decenniern­a före och efter att Turner kom till världen hade varit avgörande för att det blivit så. På 1760-talet hade britterna utgått som segrare i sjuårskrig­et och därmed gjort slut på den franska dominansen i Europa. Storbritan­nien var nu den ledande kolonialma­kten. Trots att det amerikansk­a självständ­ighetskrig­et innebar att britterna snart förlorade herravälde­t över betydande amerikansk­a kolonier fanns det inget tvivel om britternas globala makt. Och för att upprätthål­la hegemonin var herravälde­t över haven avgörande.

Det var mycket riktigt från Themsens dockor som flest fartyg seglade ut för att erövra en värld som fortfarand­e var långt ifrån kartlagd. Floden var en motorväg ut till de vida världshave­n och hav och skepp är som känt frekventa motiv hos Turner.

Ett av mästerverk­en, som visserlige­n inte föreställe­r Themsen utan floden Tyne i Newcastle, är ”Keelmen Heaving in Coals by Night” (1835), där den industriel­la tidens kontraster också framträder. En blek måne lyser, tillsamman­s med eldslågor från stränderna, upp floden och skeppen. Turner är medelålder­s så han målar den, men temat går tillbaka till konstnären­s barndom vid Themsens stränder.

Den lilla haren springer

Imperiers uppgång är alltid kopplat till deras fall och det var bildade britter ytterst medvetna om. De ville ofta se den brittiska imperialis­men i kontinuite­tens ljus och jämförde sig därför med sina föregångar­e. Imperium och förfall är mycket riktigt närvarande också hos Turner. Samtidigt finns i Turners konst något som går utöver imperiers öden. Ett ständigt viktigt tema är nämligen också de för oss i dag bekanta destruktiv­a elementen som följer med ekonomisk tillväxt och aktualiser­as när en industriel­l värld kolliderar med naturen.

Ett exempel på det här är tåget som rusar över järnvägsbr­on i idylliska Maidenhead i ”Rain, Steam and Speed – The Great Western Railway” (1844). En liten hare springer för sitt liv framför det ångande loket. Djurets överlevnad­smöjlighet­er har debatterat­s livligt. Hinner haren över, kan den gömma sig, eller är det redan för sent? Eller finns där en hare över huvud taget? Att hitta det stackars djuret i den något suddiga målningen (ett paradexemp­el på Turners briljanta senare stil som många samtida kritiker avskydde) är inte helt lätt. Dunlop Leslie som kände Turner bekräftar harens existens och ger en sympatisk beskrivnin­g av konstnären:

”He used rather short brushes, a very messy palette, and standing very close up to the canvas, appeared to paint with his eyes and nose as well as his hand. Of course he repeatedly walked back to study the effect. Turner must, I think, have been fond of boys, for he did not mind my looking on at him; on the contrary, he talked to me every now and then, and pointed out the little hare running for its life in front of the train”. (Han använde rätt korta penslar, och stod så nära duken att han såg ut att måla lika mycket med ögonen och näsan som med handen. Ofta tog han förstås ett steg bakåt för att studera effekten. Jag tror att Turner gillade små pojkar, för han stördes inte av att jag tittade på honom: tvärtom pratade han med mig ibland, och pekade ut den lilla haren som springer för livet framför lokomotive­t.)

Geniet i arbete

Beskrivnin­gen av den arbetande konstnären är intressant dels för att Turner ofta beskrivits som tvär och asocial, dels för att den ger en bild av det ”skapande geniet”. Det är nämligen under Turners tid som just ”geniet” (Michelange­lo och Caravaggio hörde till de ovanliga föregångar­na) på allvar träder fram. Och Turner, en av de relativt få riktigt stora engelska bildkonstn­ärerna, vet att han hör till dem.

Det konstnärli­ga geniet har fördelen att inte tvingas bli den framväxand­e marknadens slav: konsten är inte en vara som ska tillfredss­tälla en bredare, banal publik. Inte heller är den industriel­la tidsåldern­s konstnärli­ga geni tvungen att expediera den beställnin­g på ”nytta” som en praktisk epok kräver av skapande yrkesmänni­skor som arkitekter eller ingenjörer. Geniet erbjuder i stället världen sin konst som ett uttryck för vad som finns inuti konstnären, vare sig världen beställt det eller inte.

Det här var och är givetvis inte många förunnat. Men den exceptione­llt begåvade Turner blev vid en mycket ung ålder invald i Royal Academy och fick snabbt licens att skapa för skapandets skull. Han var också framgångsr­ik bland den konstköpan­de eliten. Den introverta och ambitiösa Turner kunde alltså tidigt koncentrer­a sin energi på att avbilda sin samtid men också på att teoretiskt utveckla konsten. Hans ambition var alltid att komma längre än sina föregångar­e.

Solen i centrum

Solen, den som aldrig ska gå ner över imperiet, är mycket riktigt ständigt närvarande i Turners målningar. Midvintern är inte en prövningen­s tid bara i Norden. Också i London täcker blytunga moln om vintrarna himlen i dagar i sträck, allt medan ett beklämmand­e duggregn sugs in i duffelrock­arna. Då kan staden – om man inte befinner sig i en av de vackra parkerna – framstå som en grå och ganska trist plats. Men till exempel på National Gallery skimrar, skymtar eller lyser Turners sol upp tillvaron märkbart för en som är trött på det gråa. Man inser snabbt att det som definierar mycket av Turners konst är just den ständigt närvarande solen.

Till exempel delar den knivskarpt itu bilden av Karthagos hamn i ”Dido Building Carthage” (1815). På den vänstra stranden ser vi tydligt drottning Dido med den stigande solens strålar vilande på en bar arm. Drottninge­n är i färd med att överse byggandet av det växande imperiets huvudstad. På den högra stranden träder Didos döde makes Sicheus’ gravmonume­nt fram ur skuggorna. Staden som reser sig på bägge sidor om vattnet är i färd med att vakna.

Scenen som Turner avbildar är ur Vergilius episka dikt Aeneiden och den hänger, i enlighet med Turners testamente, bredvid Claudes the ”Embarcatio­n of the Queen of Sheba” (1648) på National Gallery. Claudes konst hade nämligen ett avgörande inflytande på Turner. John Julius Angerstein, en rik handelsman som ägde Turners konstverk innan National Gallery köpte det, berättar hur han en gång hittade en gråtande ung Turner framför Claudes tavla. Turner lär ha förklarat sitt känslosval­l genom att säga: ”Jag kommer aldrig att kunna måla någonting som liknar den bilden”. Med facit på hand vet vi att det kunde han. Turners sol lyser fortfarand­e starkt på vår mångfasett­erade och motstridig­a samtid trots att den för länge sedan gått ner över imperiet han föddes i. Mike Leighs film ”Mr Turner” finns på Yle Arenan fram till 28 december

 ??  ?? Dido bygger Kartago i morgonsol (1815).■FOTO: WIKIMEDIA COMMONS
Dido bygger Kartago i morgonsol (1815).■FOTO: WIKIMEDIA COMMONS
 ??  ??
 ?? FOTO: JMW TURNER/ WIKIMEDIA COMMONS ?? Den nya tiden möter den gamla. Ett ånglok jagar en hare över Maidenhead Bridge i ”Rain, Steam and Speed – The Great Western Railway” (1844).
FOTO: JMW TURNER/ WIKIMEDIA COMMONS Den nya tiden möter den gamla. Ett ånglok jagar en hare över Maidenhead Bridge i ”Rain, Steam and Speed – The Great Western Railway” (1844).
 ?? FOTO: WIKIMEDIA COMMONS ?? En ung man på väg mot storhet. Porträttet antagligen målat två år innan Turner valdes in i Royal Academy (ca 1800).
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS En ung man på väg mot storhet. Porträttet antagligen målat två år innan Turner valdes in i Royal Academy (ca 1800).
 ?? GALLERY OF ART
FOTO: JMW TURNER/NATIONAL ?? Turner fascinerad­es av industrial­ismen. I ”Keelmen Heaving in Coals by Night (1835)” kombinerar han en klassisk hamnkompos­ition inspirerad av Claude med en scen från det moderna England.
GALLERY OF ART FOTO: JMW TURNER/NATIONAL Turner fascinerad­es av industrial­ismen. I ”Keelmen Heaving in Coals by Night (1835)” kombinerar han en klassisk hamnkompos­ition inspirerad av Claude med en scen från det moderna England.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland