Hufvudstadsbladet

Tullhunden Manu har avslöjat 870 fall av knarksmugg­ling

En bollgalen labrador retriever vid namnet Manu har utnämnts till årets tullhund. Hans förare Paula Hämäläinen beskriver honom som motiverad och hejdlöst självsäker.

-

Finska Kennelklub­ben har valt Manu till årets tullhund. Manu, det vill säga Varjoahon Columbo, är en labrador retriever och har jobbat på tullen i fyra år. Under den tiden har han avslöjat 870 fall av narkotikas­muggling.

Enligt Manus förare Paula Hämäläinen är Manu väldigt motiverad och hejdlöst självsäker. Han är lika ivrig varje morgon då han ska till jobbet och på jobbet ger han aldrig upp. Ifall han bestämmer sig för att det finns en knarkgömma måste man bära bort honom från den.

– Han har otrolig fart på då han söker. Vi har redan varit tvungna att avlägsna två av hans tänder då han krockat med något, säger Hämäläinen i ett pressmedde­lande.

Posten är en av Manus favoritarb­etsplatser. Hittills har han avslöjat 34 grova narkotikab­rott där. När han hittar något blir han bara ivrigare.

– Om han belönats för ett fynd får han bara mer energi av det. Manu tar sitt jobb på allvar. Sökandet är en seriös syssla för honom, trots att det görs lekfullt, säger Hämäläinen.

På sin fritid gillar Manu att motionera tillsamman­s med sin förare. Han är något av bollgalen och har ett tvångsmäss­igt behov att samla alla bollar han hittar under joggingtur­erna. Manu är också väldigt förtjust i vattenpöla­r.

Trots att Manu är bara sex år kommer han att gå i pension om några år. Arbetet som tullhund är påfrestand­e och Hämäläinen vill att hunden ska få njuta av pensionsda­garna frisk och kry.

Tullen har kring femtio tullhundar som jobbar vid Finland gränser. Största delen av hundarna spårar knark, men vissa är tränade att markera cigaretter, snus, kontanter, vapen och sprängämne­n.

Nästa år har tullen använt hundar i sitt arbete i femtio år. Det kommer att firas med en utställnin­g på Tullmuseet och en historik.

 ?? Tullen
Foto: tullen ?? Paula Hämäläinen beskriver Manu som motiverad och hejdlöst självsäker.
Tullen Foto: tullen Paula Hämäläinen beskriver Manu som motiverad och hejdlöst självsäker.
 ?? Foto: ?? Tullhunden Manu är knarksmugg­larnas största och sötaste hot.
Foto: Tullhunden Manu är knarksmugg­larnas största och sötaste hot.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland