Hufvudstadsbladet

Pekka Haavisto sade vad många andra sagt – men reaktioner­na flippade ut

”En förklaring kan vara Yles senaste opinionsmä­tning. En annan förklaring är identitets­politikens intåg.”

- SYLVIA BJON

Under den dryga månad som Pekka Haavisto varit De grönas ordförande har han otaliga gånger fått frågan vem han skulle kunna regera tillsamman­s med. Det har övriga partiledar­e också. Men nu flippade allt ut. Efter en intervju i Maaseudun Tulevaisuu­s upprepade Haavisto ungefär vad han sagt tidigare, och det kunde ha passerat, men det gjorde det inte.

Det plockades upp att Haavisto inte utesluter Sannfinlän­darna som parti i förväg. I en kommentar spekulerar tidningen Demokraatt­i om att Haavisto kanske inte skulle utesluta nazister. ”Välkommen in i politiken nazister. I Finland finns en toppolitik­er, som inte i förväg utesluter samarbete med er.”

Det går onekligen på höga varv nu.

Dags för lite is i magen och att titta på vad som sagts och inte sagts. Låt oss till exempel gå tillbaka till partiledar­debatten hos Finlands näringsliv EK i november, med transkript­ion och allt.

Partiledar­na fick frågan om de skulle sitta i samma regering som Sannfinlän­darna. En röst hörs protestera – det är Sari Essayah (KD) som undrar varför man pekar ut ett parti.

Några andra partiledar­e är inne på liknande linje.

Vänsterför­bundets Li Andersson säger så här:

”Det här är en underlig fråga, för när vi i Vänsterför­bundet bedömer vilka partier vi sannolikt kan samarbeta med, så bedömer vi politikens innehåll. Bedömer vi Sannfinlän­darna så ser vi att de för en ekonomisk högerpolit­ik och en invandring­spolitik som enligt oss strider emot människovä­rdet. Men er fråga gällde inte politiskt innehåll, utan förhållnin­gssättet till ett enda parti. Jag ser inte hur demoniseri­ngen av ett parti skulle främja debatten om politikens sakinnehål­l”, sade Andersson: ”Låt oss hellre tala om innehållet, så ser folk skillnader­na.”

Liknande svar gav Juha Sipilä (C): ”Jag ser det inte heller som sannolikt (att Centern skulle regera med Sannfinlän­darna), men jag ser det som ytterst oroväckand­e att man i det här skedet blockerar – vi har fem månader till val – att man blockerar i det här skedet. Jag ser det inte sannolikt, men jag blockerar inte”, sade Sipilä.

Och Haavisto då? Så här löd hela hans resonemang i den panelen:

”Själv tänker jag så, att varje parti kan föra fram bara vad de själva tänker göra. I De gröna är läget det, att om vi sitter i regeringsf­örhandling­arna, så kommer vi att kräva ett mycket detaljerat regeringsp­rogram. (...) Vår partideleg­ation behandlar det sedan. Om det i regeringsp­rogrammet skulle finnas rasistiska betoningar, invandring­sfientligh­et, om man i programmet skulle förhålla sig ne- gativt till bistånd och att hjälpa världens fattiga, då tror jag inte att programmet skulle få De grönas stöd”, sade Haavisto.

”Så det skulle se svårt ut?” frågade moderatorn.

”Någons åsikt skulle tvingas ändras”.

SDP:s Antti Rinne svarade i samma debatt att han ser värdegrund­en som viktig, och att när han lyssnat på Jussi Halla-aho så verkar värdegrund­en ligga långt bort. ”Det är svårt att föreställa sig att sitta i samma regering som Jussi(Halla-aho).”

Alltså: ”svårt att föreställa sig”. Likheterna i svaren är större än olikhetern­a.

Man skulle kunna kalla det för det klassiska svaret i finländsk politik. Alla reportrar vet hur svårt och ovanligt det är att någon partiledar­e låser sig totalt gällande något parti. Det har sina för- och nackdelar. Med jämna mellanrum flaggas det för blockpolit­ik, för att väljarna i förväg skulle få konsumenti­nformation om hur regeringen och regeringsp­olitiken kommer att se ut. Det har sin poäng, men krisen i Sverige har fått många att lämna tankarna därhän, och det syns i hur partiledar­na nu svarar.

Varför väckte Haavistos intervju sådana reaktioner nu, men inte Li Anderssons svar tidigare?

En förklaring kan vara Yles senaste opinionsmä­tning, där De gröna såg ut att ha återhämtat sig. Haavisto har inom ett par veckor gått från att ha legat under radarn till att ha en måltavla på ryggen.

En annan förklaring är identitets­politikens intåg. Det tävlas om hurudan man är, vilken image man ser ut att ha, vad man är emot – inte bara vilka målsättnin­gar man har i sin politik. I det sammanhang­et råkar Haavisto represente­ra det äldre gardets politiker som torrt närmat sig frågan

Med jämna mellanrum flaggas det för blockpolit­ik, för att väljarna i förväg skulle få konsumenti­nformation om hur regeringen och regeringsp­olitiken kommer att se ut. Det har sin poäng, men krisen i Sverige har fått många att lämna tankarna därhän, och det syns i hur partiledar­na nu svarar.

via politiskt innehåll, som man gjort förr i världen.

Men vi kan troligen skingra oss, för här fanns inte så värst mycket att se.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Ska man utesluta partier från samarbete i förväg – där går åsikterna isär. Men det är fler än Haavisto som vill närma sig frågan via sakinnehål­l.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Ska man utesluta partier från samarbete i förväg – där går åsikterna isär. Men det är fler än Haavisto som vill närma sig frågan via sakinnehål­l.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland