Hufvudstadsbladet

Hunt: Möjligt att baxa igenom brexitavta­let

Det minst sagt skeptiska brittiska parlamente­t kan komma att ställa sig bakom brexitavta­let, om bara EU bjuder till en aning. Det tror Storbritan­niens utrikesmin­ister Jeremy Hunt.

-

Hans chef, premiärmin­ister Theresa May, beslutade i veckan att skjuta upp omröstning­en i underhuset om avtalet eftersom det stod klart att det skulle ha blivit ett nej. Sedan dess har May försökt få tydligare försäkring­ar från EU-länderna om att Storbritan­nien inte ska tvingas kvar i en tullunion med EU efter utträdet – en av de saker brexitivra­rna är mest upprörda över.

– Det enda sättet vi kan få detta (avtalet) igenom underhuset, när dammet har lagt sig, är att presentera en version av avtalet som regeringen har förhandlat fram, säger Hunt i en intervju med BBC.

Hoppas på eftergifte­r

Efter fredagens EU-toppmöte sade May att det är möjligt att EU kommer att ge ytterligar­e garantier om att nödlösning­en för Irland och Nordirland, på engelska kallad backstop, endast är tänkt att vara tillfällig. De andra 27 Eule darna gjorde dock klart att de inte kommer att omförhandl­a avtalet.

Men Hunt tror att EU kommer att gå med på någon form av eftergift för att undvika ett avtalslöst brittiskt utträde, vilket skulle riskera att skada alla inblandade parters företag och ekonomier. Om EU inte är ”hjälpsamt och flexibelt” kan det inte räkna bort möjlighete­n att Storbritan­nien kraschar ut utan ett avtal, tillägger Hunt.

Förhindra gränskontr­oller

Backstop syftar till att förhindra att gränskontr­oller återuppstå­r på den irländska ön om EU och Storbritan­nien under de kommande två åren misslyckas med att enas om sin framtida relation. Tanken är i så fall att Storbritan­nien ska vara kvar i en tullunion med EU så länge ingen annan lösning hittats, så att en gräns inte behöver uppstå på den irländska ön.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland