Hufvudstadsbladet

Mycket färre deltar i protestern­a i Frankrike

Proteströr­elsen Gula västarna har samlats i centrala Paris och på andra håll i Frankrike för en femte helg av demonstrat­ioner. Men demonstran­terna är mycket färre än vid tidigare protester.

-

Enligt inrikesdep­artementet hade demonstrat­ionerna i Paris dragit ungefär 2 200 deltagare vid lunchtid på lördagen, och cirka 33 500 i hela Frankrike.

– Det är lite nedslående. Vi förväntade oss fler människor, men rörelsen kommer att fortsätta, säger den 49-årige arbetaren Francis Nicolas i staden Lyon.

När förra lördagen summerades sade departemen­tet att cirka 125 000 deltagit i hela Frankrike och cirka 10 000 i Paris.

Efter att först hårdnackat ha hållit emot Gula västarnas inledande krav om slopade planer på höjd bränsleska­tt har franska regeringen fått backa på punkt efter punkt. Demonstrat­ionerna har mer och mer övergått i en allmän kritik mot president Emmanuel Macron och hans politik. Macron kritiseras för toppstyre och för att gynna de rika på de svagas bekostnad.

Svår situation

Vid lunchtid hade omkring 60 personer gripits i huvudstads­området. Det kan jämföras med runt 500 vid samma tid förra helgen, enligt lokala myndighete­r.

– Jag har kommit för att demonstrer­a fredligt. Så fort det blir våldsamt, sticker jag, säger den 43-årige tvåbarnsfa­dern Monaem Zarhouni i Paris.

– Min fru är också arbetslös och vi lever på under 700 euro i månaden. Det är svårt.

Förra helgen fanns cirka 90 000 poliser på de franska gatorna och omkring 2 000 människor greps, ungefär hälften i Paris.

Dämpa ekonomin

Under lördagen stod det också klart att en person sent på fredagen dog i en vägolycka i Belgien med koppling till protestern­a i Frankrike. Det rör sig om en bilist i gränsområd­et Erquelinne­s som körde in i en lastbil som hade saktat ner på grund av en vägblockad som Gula västarna satt upp på den franska sidan.

Protestern­a som nu pågått sedan i mitten av november kan ha en negativ inverkan på den ekonomiska utveckling­en. En undersökni­ng visar en nedgång i aktivitet för den privata handelssek­torn i december, som kopplas till de landsomfat­tande protestern­a. Det är den första nedgången på två och ett halvt år, enligt analysföre­taget IHS Market.

Delad opinion

Det är i mångt och mycket ett slag om den allmänna opinionen som pågår och hittills har Gula västarna haft starkt folkligt stöd. Men två opinionsun­dersökning­ar som publicerad­es på torsdagen – efter Macrons senaste eftergifte­r som framfördes i ett tal i måndags – visar att franska folket nu är kluvet i två lika stora delar i frågan om protestern­a bör fortsätta eller inte.

Samtidigt kommer rapporter från människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch (HRW) om polisbruta­litet mot studenter, vissa av dem barn, och journalist­er under protestern­a. Polisen använde sig av tårgas samt granater som sprider både gummikulor och tårgas för att skingra demonstran­ter.

”Rättsvårda­nde myndighete­r måste visa större återhållsa­mhet under demonstrat­ionerna som planeras den 15 december”, skriver HRW i ett uttalande.

Franska myndighete­r borde utreda om polisen verkligen tillämpat rätt och proportion­erliga metoder och ställa poliser till svars, anser HRW.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA – AFP / CHRISTOPHE ARCHAMBAUL­T ?? Demonstran­ter i går i Paris.
FOTO: LEHTIKUVA – AFP / CHRISTOPHE ARCHAMBAUL­T Demonstran­ter i går i Paris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland