Hufvudstadsbladet

Klarar Mick Mulvaney av att tänka som Trump?

USA:s president Donald Trump har utsett Vita husets budgetchef Mick Mulvaney till tillförord­nad stabschef. Mulvaney ses som en konservati­v vapendraga­re som har goda förbindels­er med kongressen – och kemi med presidente­n själv.

- TT

”Jag ser fram emot att jobba med honom i hans nya roll när vi fortsätter att göra Amerika stort igen”, twittrar presidente­n.

Mick Mulvaney var tidigare representa­nthusledam­ot från South Carolina men har de senaste åren varit chef för Vita husets förvaltnin­gs- och budgetbyrå (OMB) och fram till nyligen även chef för konsumentm­yndigheten CFPB. Han medverkar ofta i pratshower i tv och försvarar Trumps politik.

”Mick har gjort ett utomordent­ligt jobb i regeringen”, skriver Trump på Twitter.

Att han utses till just tillförord­nad stabschef fick många i Washington DC att höja på ögonbrynen. Men när Mulvaney tar över efter avgående John Kelly vid årsskiftet finns det inget slutdatum, försäkrar en högt uppsatt regeringsk­älla för tidningen The New York Times.

– Det finns inga tidsbegrän­sning- ar. Han är tillförord­nad stabschef vilket betyder att han är stabschef, säger källan.

– Han utsågs för att presidente­n gillar honom, de kommer överens.

Men Mulvaney ska parallellt fortsätta att vara budgetchef, även om han lämnar över det dagliga arbetet till sin biträdande chef Russell Vought. Det sker i en delikat tid eftersom ett undantag från USA:s så kallade skuldtak löper ut i mars. Skuldtaket sätter en fast gräns för hur mycket pengar USA, som har ett skenande budgetunde­rskott, får låna upp. Höjs det inte riskerar USA att få amortering­sproblem, något som tidigare orsakat politiska storbråk.

Men den frågan lär också ham- na hos stabschefe­n, en kabinettsp­osition som beskrivits som den högsta som kan nås i Vita huset utan att ställa upp i ett val. Stabschefe­n är både rådgivare och arbetsleda­re och i allra flesta fall den som står mellan presidente­n och övriga medarbetar­e

”Tänker som jag”

Mick Mulvaney har tidigare suttit sex år i representa­nthuset för sin hemstat South Carolina. Hans goda relationer med kammaren har säkert spelat in i utnämninge­n, eftersom Demokrater­na den 3 januari tar över majoritete­n där.

Dessutom beskrivs juristen Mulvaney som en person som har kemi med president Trump. Det lär vara viktigt, i en intervju med nyhetskana­len Fox News tidigare i veckan sade Trump att hans idealkandi­dat var ”någon som är stark” men att han vill ha någon som ”tänker som jag”.

Det var i början av december som Trump tillkännag­av att hans nuvarande stabschef John Kelly lämnar sin post vid årsskiftet, något som föregicks av utdragna spekulatio­ner om att de två inte drar jämnt.

Flera namn

Sedan dess har en rad namn florerat. Trumps förstaval beskrevs i medier som vicepresid­ent Mike Pence stabschef Nick Ayres. Men småbarnsfö­räldern Ayres ville inte binda upp sig hela mandatperi­oden ut. Sist att dra

sig ur var New Jerseys förre guvernör Chris Christie som nyligen meddelade att tiden inte var rätt för ett så viktigt uppdrag.

Två namn som fortfarand­e finns med i spekulatio­nerna kring vem som blir permanent stabschef är presidente­ns svärson och rådgivare Jared Kushner samt USA:s handelsrep­resentant Robert Lighthizer. Men det kan också bli så att Mulvaneys tillsättni­ng blir permanent.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA – AFP / MANDEL NGAN ?? ■Vita husets budgetchef Mick Mulvaney, som just utsetts till tillförord­nad stabschef i Vita huset. Arkivbild.
FOTO: LEHTIKUVA – AFP / MANDEL NGAN ■Vita husets budgetchef Mick Mulvaney, som just utsetts till tillförord­nad stabschef i Vita huset. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland