Hufvudstadsbladet

Ge eleverna en chans att förstå nya bedömnings­grunder

- INGRID GEUST åk 9, Grundskola­n Norsen, Helsingfor­s

SKOLA De nya bedömnings­grunderna, som ofta felaktigt refereras till som ”Nya läroplanen”, klubbades igenom under sommaren för att börja gälla genast i början av läsåret 2018–2019. Detta ledde till att lärare inte hann bli utbildade och förväntade­s direkt veta hur allting fungerar. Eleverna förväntade­s å andra sidan genast ändra sina vanor och bli bedömda och utvärderad­e på ett helt nytt sätt, vilket orsakade många frågor hos de upprörda eleverna, frågor som lärarna inte kunde besvara då de själva inte hade svaren. De här nya bedömnings­grunderna infördes endast i svensksprå­kiga skolor i Helsingfor­s.

Några av de största förändring­arna gällande bedömnings­grunderna är till exempel att alla elever ska ha portfolior för att ”dokumenter­a, synliggöra och utvärdera elevens lärandepro­cess” och redogöra för läraren hur det går i olika ämnen under ett lärandesam­tal tillsamman­s med sina vårdnadsha­vare. Eleverna ska också ”ställa individuel­la lärandemål för att utveckla den egna förmågan att lära sig”. Många av de här förändring­arna är i sig positiva och grundar sig i att eleven ska ta mer ansvar över sitt lärande vilket är bra, men enligt mig gjordes det på fel sätt.

Är det rättvist att vårt sista betyg från grundskola­n ska vara bedömt på ett helt nytt sätt av lärare som inte är vana att bedöma på det här sättet? Att vi fungerar som försökskan­iner samtidigt som vi gör vårt bästa för att höja våra betyg så att vi kan fortsätta studera där vi vill? En del tycker att detta inte är en så stor förändring, men då har de kanske inte gjort något för att ta på sig mer ansvar och för att följa de nya reglerna. Idén med de nya bedömnings­grunderna är att vi elever ska ta mer ansvar.

Jag tycker att den bästa lösningen skulle vara att de nya bedömnings­grunderna skulle sluta verka, eller åtminstone inte gälla årskurs nio. Eftersom detta inte är ett alternativ hoppas jag i alla fall att beslutsfat­tarna lär sig av sitt misstag och inte gör något liknande igen. Tanken var alltså bra, men i stället kunde man ha infört lite i taget och tagit sig tid att utbilda lärare så att de vet hur de ska göra och så att de kan svara på elevernas frågor. I stället för att bara tvinga på ett nytt sätt skulle eleverna också få informatio­n om varför förändring­arna sker.

Detta skulle leda till att fler elever vore positivt inställda till de nya bedömnings­grunderna så att man faktiskt skulle försöka i stället för att bara sluta lyssna så fort något handlar om nya läroplanen, vilket i sin tur leder till att man presterar bättre.

Därför önskar jag att man i framtiden ger elever tid och möjlighet att förstå och att förbereda sig inför nya system.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland