Hufvudstadsbladet

Good bye 1968?

Motrevolut­ionen syftar till att bryta 68-generation­ens dominans. Målsättnin­gen är att etablera en konservati­v högerradik­al hegemoni.

- ANN-CATHRINE JUNGAR är Jakobstads­bördig forskare i högerpopul­ism vid Södertörns högskola i Stockholm.

Det 50-åriga minnesåret av 1968 går mot sitt slut. Arvet från 68 har stötts och blötts: Var 68 primärt en vänstervåg med krav på ekonomisk rättvisa, solidarite­t med förtryckta grupper och kritik av kapitalism­en? Eller var 1968 snarare en vänsterlib­eral kulturell frihetsrör­else där individens frigörelse från dominerand­e auktoritet­er och strukturer lämnat det största samtida avtrycket?

1968:s ”flower and power” slog olikartade skott. Glöden i det radikala ekonomiska jämlikhets­projektet har falnat hos vänstern alltsedan 1980-talet med stöd för ekonomiska avreglerin­gar och marknadsli­beral politik. Den postmateri­alistiska kulturväns­terns ekologism, antirasism, feminism och hbtq-rättighete­r framstår som det i samtiden mest livskrafti­ga testamente­t.

Paradoxalt nog tycks 68 i dag ha en större betydelse för den radikala högern än vänstern. Idémässigt represente­rar 1968 motpolen till de högerradik­ala partiernas nationalis­tiska och värdekonse­rvativa idévärld. När Jimmie Åkesson efter det svenska riksdagsva­let intervjuad­es i Skavlans talkshow fick han frågan om Sverigedem­okraterna hade bidragit till samhällets polariseri­ng.

Fredrik Skavlan exemplifie­rade med ett inlägg på Facebook av SD:s gruppledar­e i riksdagen Mathias Karlsson. Enligt Karlsson beror inte den ökade samhälleli­ga splittring­en på SD: Ansvaret ligger på de vänsterlib­erala, som ”på riktigt är på väg att slita isär vårt samhälle och leda oss ut på ett sluttande plan som inte kan sluta i något annat än en bottenlös ravin av hat, splittring och våld”. Enbart nationella patrioter kan rädda landet: ”Vi har inte valt det här, men våra motståndar­e har på riktigt tvingat in oss i en existentie­ll kamp om vår kulturs och vår nations överlevnad. Det finns bara två val, seger eller död.”

På frågan om inte språkbruke­t var överdrivet och mera lämpat i en krigsförkl­aring svarade Åkesson: ”Det är ju ett kulturkrig som pågår. Nu är det 50 år sedan 1968-revolution­en och 68-generation­en har påverkat samhället i en riktning där nationen är något fult, där nationell identitet är något fult.”

Idén om en kulturkamp är inte unik för SD. Bland andra Jörg Meuthen, en av ledarfigur­erna i Alternativ för Tyskland, har torgfört AfD som en kontrarevo­lutionär konservati­v kraft som gör upp med den röd-gröna 68-generation­en.

68 har dragit ner Tyskland i smutsen med individual­ism, feminism, ekologism, sexuell frihet medan AfD är ”stolta över att vara tyskar, och (vi) står för värderinga­r som plikt, ordning och ansvar”. Det finns många gemensamma element i de europeiska 68-rörelserna, men även skillnader. Den tyska 68-generation­en förde fram föräldrage­nerationen­s tystnad och förljugenh­et över nazismen. Röster inom AfD anklagar dem för att ha etablerat en politisk kultur präglad av skuld. Samtidigt trivialise­rar AfD den nazistiska perioden som en liten fläck i en i övrigt framgångsr­ik tysk historia. Parallelle­r kan dras till JeanMarie Le Pens beskrivnin­g av Förintelse­n som en historisk detalj.

Motrevolut­ionen syftar till att bryta 68-generation­ens dominans. Målsättnin­gen är att etablera en konservati­v högerradik­al hegemoni. Det högerradik­ala hämtar, något överraskan­de, inspiratio­n av vänsterns strategier för att nå inflytande på 1970-talet. Man lär sig av fienden.

Mattias Karlsson har vid upprepade tillfällen hänvisat till en av vänsterns husgudar, den italienska teoretiker­n Antonio Gramscis idéer om att makt inte nås genom våld, utan genom att infiltrera och dominera kulturskap­ande och påverkande institutio­ner. Karlsson säger: ”Att ta plats i riksdagen är enbart ett delmål, utan målsättnin­gen är att nästla sig in i skolan, kulturlive­t och medierna.” Något som vänstern gjorde på 1970-talet genom att ”marschera in i institutio­nerna”. Den långsiktig­a strategin är att etablera ett nationalko­nservativt tolkningsf­öreträde i samhället och erhålla det som den svenska författare­n Lars Gustafsson kallat ”problemfor­muleringsp­rivilegiet”.

Denna strategi har sitt ursprung i den franska nya högerns (La Nouvelle Droite) ideologi. Alain de Benoist, som är rörelsens främste företrädar­e, presentera­de redan på 1980-talet idéer om det metapoliti­ska inspirerad av Gramsci. För att bli framgångsr­ik måste man få makt över tanken och etablera ett tolkningsf­öreträde om vad som är samhällets problem och hur de ska lösas. Invandring, multikultu­ralism och islam formulerad­es av den nya högern som Europas existentie­lla hot.

Vilka vapen används i ett kulturkrig? Syftet är att forma den politiska debatten och nå inflytande inom olika samhällsse­ktorer. Mattias Karlssons dröm är en bred socialkons­ervativ folkrörels­e, som allierar sig med värdekonse­rvativa författare, musiker och, inte minst, medier. Den nykonserva­tiva och nyliberala högern misslyckad­es på 80-talet att utmana vänstern genom sitt fokus på materiell ekonomisk politik. För den nationalis­tiska konservati­va högern är de värdemässi­ga frågorna prioritera­de – nationen och familjen – hotade av invandring, feminism och identitets­politik.

Den värdemässi­ga konservati­smen kombineras med en omfördelan­de välfärdsst­at, som ska hålla samman den nationella gemenskape­n. Den nationalko­nservativa högern vänder sig då inte enbart till traditione­lla högervälja­re, utan även till väljare längre till vänster, som ogillat vänsterns vurmande för multikultu­ralism och feminism.

De högerradik­ala partierna i Europa har generellt sett nått lite framgång med att infiltrera det omgivande samhället – mainstream medier, kulturinst­itutioner och akademin.

Men, med regeringsm­akt har de högerradik­ala partierna inlett en försvagnin­g av de institutio­ner som de anser vara dominerade av det vänsterlib­erala etablissem­anget, till exempel har Dansk Folkeparti och FPÖ i Österrike fått gehör för starkare reglering av och nerskärnin­gar inom public service. De har även engagerat sig i forsknings­politiken med kritik av genus och miljöforsk­ning. Mediala opinionsbi­ldare som den amerikansk­a psykologen Jordan B Peterson, och varför inte Alexander Bard, som starkt kritiserat feminismen och hbtq-rättighete­r, är även betydelsef­ulla för denna kontrarevo­lutionära rörelse.

Etablerand­et av egna medier – framför allt sociala medier – har hitintills varit det främsta vapnet i kulturkrig­et. De sociala medierna har gett utrymme att ofiltrerat nå ut med sina egna idéer och berättelse­r. Det är i ljuset av att etablera en kulturell hegemoni som radikalhög­erns etablering av egna mediekanal­er ska ses, och de idoga beskrivnin­garna av de etablerade mediernas nyhetsförm­edling som ”fake news” ska förstås.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland