Hufvudstadsbladet

Pärmäkoski: ”Formen blir bättre och bättre”

Krista Pärmäkoski får fortsätta att vänta på vinterns första pallplats. Sprintinsa­tsen i Davos gav ändå råg i ryggen. ”I finalen slog mjölksyran till i benen”, säger hon.

- SPT/MATS AHLNäS

Krista Pärmäkoski stod för en sällsynt bra fristilssp­rint i Schweiz. För tredje gången i karriären tog hon sig hela vägen till en final i den tekniken.

Väl där tog det tvärstopp. Det andra och avgörandet varvet i finalen blev en kamp för att ta sig i mål. Pärmäkoski, som ledde efter halva loppet, rasade genom fältet och gick i mål som sista dam. Därmed slutade hon sexa i tävlingen.

– Åkningen kändes bra till finalen, men då slog mjölksyran till i benen, säger Pärmäkoski i Yles tv-intervju.

När Pärmäkoski tappade terräng visade Stina Nilsson att hon blir svår att tas med även i vinter. Svenskan var starkast på upploppet och vann före Sophie Caldwell och Maja Dahlqvist.

Trots att vinterns första pallplats inte blev verklighet den här gången är Pärmäkoski positiv.

– Det här var en riktigt bra insats. Jag har inte åkt sprintfina­l många gånger i fristil. Hungern att ta sig upp på pallen växte hela tiden, men det räckte inte riktigt.

”Formen blir bättre och bättre”

28-åringen har varit sex gånger bland de sex främsta i världscupe­n så här långt under säsongen, men det allra sista har saknats.

– Formen blir bättre och bättre för varje vecka som går. I vissa tävlingar hittills har jag till exempel haft så mycket fästvalla att det har hämmat glidet, men jag vet att formen är bra. Nu väntar jag på att få till en fullträff. Jag hoppas att den kommer i morgon.

I dag fortsätter världscupe­n för damernas del med tio kilometer i fristil. Normalt är banan i Davos en av de tuffare när man adderar att tävlingen avgörs på hög höjd.

– Nu gäller det att jogga ner bra, äta ordentligt och sedan börja ladda för nästa tävling. Det är tidig start, så det gäller att gå och lägga sig i tid, säger Pärmäkoski.

För de tre övriga finländsko­rna Katri Lylynperä, Leena Nurmi och Eveliina Piippo gick det betydligt sämre. Trion åkte ut i kvalet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? ■På det sista varvet tröt krafterna för Krista Pärmäkoski. Hon var inte med i matchen när pallplacer­ingarna avgjordes i Davos, men var ändå riktigt nöjd med sin insats.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ■På det sista varvet tröt krafterna för Krista Pärmäkoski. Hon var inte med i matchen när pallplacer­ingarna avgjordes i Davos, men var ändå riktigt nöjd med sin insats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland