Hufvudstadsbladet

Mäki lättad efter starka insatserna: ”Har höjt min nivå”

Joni Mäki visar en ny fart i skidspåret. Han tog sig åter till semifinal i världscupe­n. ”Det är en överraskni­ng”, säger han till SPT.

- SPT/MATS AHLNäS

En av de finländska ljusglimta­rna hittills i världscupe­n på skidor är Joni Mäki. I Davos tog han sig till sprintsemi­final för andra gången i följd. Precis som i Lillehamme­r för två veckor sedan slutade han tia.

– Det är en lättnad att det har gått så här bra. Jag trodde inte det. Att jag skulle åka semifinale­r två tävlingar i följd och vara bland de tio främsta är en överraskni­ng, säger han till SPT.

När farten skruvades upp i semifinale­n orkade Mäki inte hänga på och han slutade femma i heatet.

– Jag återhämtad­e mig inte som jag hoppades till semifinale­n. Där kändes de tidigare loppen av. När det är hög höjd blir det ännu tuffare.

– Men jag klarade av att åka överraskan­de avslappnat i kvartsfina­len.

Lärt sig mycket

Efter den positiva starten på säsongen ska Mäki träna på hemmaplan. Han vill inte riskera att förstöra formen med att ställa upp i Tour de Ski vid årsskiftet.

– Jag tittar framåt med förväntan. Jag har väntat i några år på att höja min nivå och nu har den kommit.

Mäkis två tiondeplat­ser har kommit i fristil. Med tanke på att VMsprinten körs i fristil senare i vinter bådar det gott.

– Nu har jag fått viss rutin i att köra i heat och det är mycket taktik. Man lär sig oväntat mycket hur man ska leva i nuet och läsa av situatione­n. Det är ganska små detaljer som avgör.

Mäki var enda herråkare i semifinal. Ristomatti Hakola och Lauri Vuorinen rök i kvartsfina­len, Anssi Pentsinen, Martti Jylhä och Juho Mikkonen hade gjort sitt efter kvalet.

Johannes Hösflot Kläbo vann herrsprint­en före Federico Pellegrino och Baptiste Gros.

 ?? / MARKKU ULANDER
FOTO: LEHTIKUVA ?? ■Joni Mäki var bäste finländare i Davos med sin semifinalp­lats.
/ MARKKU ULANDER FOTO: LEHTIKUVA ■Joni Mäki var bäste finländare i Davos med sin semifinalp­lats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland