Hufvudstadsbladet

Vesalainen avstår junior-VM – men Finland ser ut att få NHL-förstärkni­ng

Kristian Vesalainen säger nej till JVM-spel. Däremot lär Juniorlejo­nen krydda truppen med spelare från NHL. Något namn vill förbundska­ptenen inte gå ut med nu.

- SPT/MATS AHLNäS

Ett av de stora samtalsämn­ena inför junior-VM i ishockey är de eventuella förstärkni­ngar som det finländska laget kan få tätt inpå turnerings­starten. I går kom ett negativt besked på den fronten.

Kristian Vesalainen har bestämt sig för att inte spela i JVM i Kanada.

– Han ska spela med Jokerit. Vi har diskuterat en del, men ni kan fråga honom om orsaken till att han inte kommer. Jag säger inte mer i den frågan, säger förbundska­ptenen Jussi Ahokas vid en pressträff i Vanda.

Vesalainen var med i JVM förra året, men väljer nu att fokusera på spel i klubblaget. Mitt under säsongen återvände han till Finland efter att han inte fick en plats i NHL-laget Winnipeg Jets.

Tolvanen väntar på grönt ljus

Däremot ser Finland ut att få NHLförstär­kning. Det bekräftade Ahokas under lördagen.

Eeli Tolvanen är troligen det namn som är mest aktuellt. Ilta-Sanomat rapportera­r att Tolvanen, som nyligen skickades till AHL igen, vill spela i JVM men att Nashville Predators inte har gett grönt ljus ännu.

Övriga spelare som åtminstone i teorin är tillgängli­ga är Jesperi Kotkaniemi, Miro Heiskanen, Urho Vaakanaine­n och Henri Jokiharju.

Juniorlejo­nen reste till Vancouver i går. På det planet fanns inte Niklas Nordgren med. HIFK-spelaren åkte på en smäll mot huvudet i fredags och i nuläget är det oklart om han kan delta i JVM.

– Vi tar det dag för dag. Med den typen av skador måste man vara lite försiktig. Man ska följa med situatione­n, för vissa tar det längre tid att återhämta sig. Det som är klart är att vi inte flyger in en spelare när turneringe­n har startat, säger Ahokas.

Finland spelar två träningsma­tcher nästa vecka inför JVM, mot Danmark och Kanada. JVM-turneringe­n inleds för finländsk del mot Sverige natten mot den 27 december finsk tid.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Kristian Vesalainen (till vänster) kom till Jokerit i november och ska spela i KHL-klubben hela säsongen. Även under junior-VM.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Kristian Vesalainen (till vänster) kom till Jokerit i november och ska spela i KHL-klubben hela säsongen. Även under junior-VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland