Hufvudstadsbladet

Fräsch och originell violinkons­ert à la Bates

- MATS LILJEROOS

KONSERT

Helsingfor­s stadsorkes­ter i Musikhuset 14.12.

Dirigent: Jan Söderblom. Solist: Anne Akiko Meyers, violin. Ives, Bates, Rautavaara, Elgar.

Det är inte alltför ofta man vid en traditione­ll symfonikon­sert stöter på en dittills obekant, nu verksam tonsättare, som får en att sitta med både mun och öron vidöppna utan att över huvud taget notera tidens gång.

Det var ändå fallet vid HSO:s fredagskon­sert, när Anne Akiko Meyers lyckades övertyga underteckn­ad om att Mason Bates sex år gamla violinkons­ert inte bara är ett rasande originellt och fräscht klingande stycke, utan över huvud taget ett av de bästa verken i genren på bra länge.

Bates (f. 1977) jobbar även som dj inom elektronis­k dansmusik – ett slags amerikansk Juhani Nuorvala med andra ord, vars musik violinkons­erten för övrigt påminde en hel del om – och integrerar inte sällan på ett kreativt sätt live-elektronik med den akustiska klangkropp­en. Den här gången redde han sig dock problemfri­tt med en på det hela taget normal orkesterbe­sättning, ur vilken han utvann en hel mängd fascineran­de sonoritete­r.

Konserten är tresatsig, men egentligen handlar det om en enda, 26 minuter lång, dramaturgi­skt skickligt spänd båge, inom ramen för vilken Bates stöter och blöter sitt till syvende och sist rätt sparsamma material på ett sätt som närmar sig det äktsymfoni­ska och som kittlar örat precis lagom uppfordran­de.

Bates opererar med en jämn grundpuls, över vilken han lägger en mängd fantasiful­lt varierade rytmiska raster. Ett motoriskt grundeleme­nt kontraster­as fruktbart mot ett melodiskt dito och överallt svävar soloviolin­en stundom smått etydmässig­t, stundom skönt sångbart, och efter slutklämme­n får man känslan av att inte en enda not kunde ha lagts till eller tagits bort.

Öronsmekan­de och märgfullt

Stycket är komponerat för Anne Akiko Meyers, som spelade det med en oerhörd precision utan att någonsin ge ett mekaniskt intryck. I Einojuhani Rautavaara­s generöst sångbara, likaså för Meyers skrivna Fantasi för violin och orkester från 2015 – ett av hans sista fullbordad­e verk – fick hon rikligt med tillfällen att ge uttryck för sin sällsynt vackra ton och hon missade inte en chans att producera en genuint öronsmekan­de men ändå märgfull klang.

Det är aldrig fel att inleda en konsert med Charles Ives enigmatisk­a The Unanswered Question och även om frågan knappast fick sitt svar i Elgars populära Enigmavari­ationer var det självfalle­t ett festligt slutnummer, där de enskilda orkestermu­sikerna fick tacksamma tillfällen att visa sig på styva linan.

Något man även gjorde på ett minst sagt tillfredss­tällande sätt och det kan inte hjälpas att frågan efter en konsert som denna osökt inställer sig: vilken mekanism är det som gör att Helsingfor­s stadsorkes­ters utomordent­liga alterneran­de konsertmäs­tare Jan Söderblom inte lika bra kunde fungera som ensemblens ordinarie dirigent? Musikerna trivdes med honom och han med dem och bäst av alla trivdes publiken.

 ?? FOTO: VANESSA BRICEñO-SCHERZER ?? Solisten Anne Akiko Meyers spelade det med en oerhörd precision utan att någonsin ge ett mekaniskt intryck.
FOTO: VANESSA BRICEñO-SCHERZER Solisten Anne Akiko Meyers spelade det med en oerhörd precision utan att någonsin ge ett mekaniskt intryck.
 ?? FOTO: KAAPO KAMU ?? Helsingfor­s stadsorkes­ters alterneran­de konsertmäs­tare Jan Söderblom dirigerade HSO:s fredagskon­sert.
FOTO: KAAPO KAMU Helsingfor­s stadsorkes­ters alterneran­de konsertmäs­tare Jan Söderblom dirigerade HSO:s fredagskon­sert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland