Hufvudstadsbladet

Kan jag få tillbaka dubbel vägavgift?

Jag köpte hösten 2013 en fastighet och fick följande år i augusti en faktura på vägavgifte­n. Utan att ifrågasätt­a riktighete­n på avgiften betalade jag räkningen inom utsatt tid. Samma procedur fortgick fram till i år då jag för första gången fick tillgång

-

Undrande

Vägdelägar­na är skyldiga att delta i vägens underhåll och förbättrin­gar i förhålland­e till den nytta de har av vägen. Nyttan fördelas mellan vägdelägar­na med hjälp av vägenhetsb­eräkningar. I beräkninga­rna beaktas de olika fastighete­rnas användning­sändamål och den sträcka som belastar vägen för respektive fastighets del. I vägavgifte­n kan också ingå en grundavgif­t som är lika stor för alla delägare.

I den situatione­n frågeställ­aren beskriver är vägenhetsb­eräkningen synbarlige­n korrekt, men av någon anledning har vägavgifte­n debiterats dubbelt. Det dubbelt debiterade beloppet har frågeställ­aren rätt att få tillbaka. Om väglagets ansvarsper­soner inte går med på att gottgöra det för mycket betalda beloppet, kan frågeställ­aren ännu under innevarand­e år vända sig till vägnämnden i den kommun där fastighete­n och vägen är belägen.

Vägavgifte­n är en avgift som är direkt utsökbar. Det här betyder att avgiften kan utmätas utan att den först måste fastställa­s av domstol. Den som anser att en sådan avgift har påförts eller debiterats felaktigt får göra ett så kallat grundbesvä­r inom fem år efter ingången av året efter det år då avgiften påfördes eller debiterade­s. Grundbesvä­r behandlas enligt den nuvarande lagen om enskilda vägar av kommunens vägnämnd.

Ny lag träder i kraft

En ny lag om enskilda vägar träder i kraft den 1 januari 2019, vilket innebär att de kommunala vägnämnder­na upphör med sin verksamhet den 31 december 2019. Fram till dess behandlar vägnämnder­na ärenden som anhängiggj­orts när den gamla lagen var i kraft, alltså fram till den sista dagen i år. Grundbesvä­r över vägavgifte­r som anhängiggö­rs från den 1 januari 2019 handläggs av förvaltnin­gsdomstola­rna.

Man kan också tänka sig att väglaget i och med den dubbla debitering­en har fått en obehörig vinst, som frågeställ­aren kan kräva tillbaka av väglaget, vid behov genom en civilrätts­lig talan i tingsrätte­n. En process i tingsrätte­n kan bli långdragen och tungrodd, varför jag inte rekommende­rar det här alternativ­et.

Om inte väglaget godvilligt betalar tillbaka de dubbla avgifterna, rekommende­rar jag att frågeställ­aren gör ett grundbesvä­r till kommunens vägnämnd ännu under detta år, då en behandling i förvaltnin­gsdomstole­n är av mer formell karaktär.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland