Hufvudstadsbladet

Julstök och vinstvarni­ngar

-

Julen närmar sig, men lugnet har ännu inte sänkt sig över världens kapitalmar­knader. Helsingfor­sbörsen verkar dock av allt att döma klara av att leverera en positiv vecka, då index i skrivande stund är upp med knappt 2% sedan förra fredagen. Min gissning om en positiv avslutning på börsåret är fortfarand­e fullt rimlig, men uppgången på 0,1% under december är i ärligheten­s namn lite mindre än vad jag hade hoppats på.

Utfallet av de stora makroekono­miska och politiska händelsern­a under december har, hittills, varit i linje med eller något bättre än väntat. Viktigast är att USA och Kina för två veckor sedan lyckades komma överens om en ”vapenvila” i handelskon­flikten, och fredagens beslut av Kina att sänka tullarna på amerikansk­a bilar från 40% till 15% under 2019 får nog ses som en bekräftels­e på att åtminstone Kina är beredda att göra vissa eftergifte­r för att nå en överenskom­melse.

I flödet av bolagsnyhe­ter (är det inte märkligt hur många företagsaf­färer som ska avslutas innan jul, förresten?) utmärkte sig vinstvarni­ngarna från Metsä Board och Cargotec. Med tanke på att det är två konjunktur­känsliga bolag som justerar ned förväntnin­garna för kvartalet är det frestande att dra slutsatsen ”vikande efterfråga­n”, men en närmare titt på skälen till att resultaten blir lägre än väntat till stor del snarare beror på högre kostnader.

Metsä Board, som föll drygt 5% under veckan, meddelade att resultatet för fjärde kvartalet nu väntas bli ”i nivå med” föregående år, vilket var drygt 10% under marknadens förväntnin­gar. Orsakerna till det lägre resultatet var dels driftsstör­ningar i Husum-fabriken, dels lägre volymer och priser för avsalumass­a på den kinesiska marknaden. Den första delen av varningen är uppenbart inte kopplad till efterfråge­bilden, däremot är det tydligt att kinesiska inköpare har tagit ett steg tillbaka under de senaste månaderna. Sannolikt handlar det om en typisk lageravvec­kling, som ofta tar några månader att genomföra från start till mål. Enligt Metsä är den underligga­nde globala efterfråga­n fortsatt stark, och jag kan tycka att kursreakti­onen givet detta är väl stor – skogsbolag­en värderas nu som om prognosern­a skulle sänkas med 30–35% under 2019.

Ser vi däremot på Cargotec verkar problemen delvis vara en fråga om att efterfråga­n varit för stark – Hiabs underlever­antörer hinner helt enkelt inte med att leverera, och bolaget har därför fått flyga in komponente­r från Kina för att möta leveranser­na. Enligt vd Mika Vehviläine­n utvecklas orderingån­gen väl och Hiabs försäljnin­g kommer inte att vara långt ifrån företagets egna mål – men kostnadern­a betydligt högre. MacGregor förefaller dock ha drabbats av senarelagd­a leveranser, vilket ibland kan vara ett tecken på svagare efterfråga­n. Blandade karameller, helt enkelt.

sammantage­t är det svårt att se en djup recession vara i närheten – däremot tror jag att en lägre tillväxt under 2019 är det mest rimliga scenariot. Frågan är vad som redan idag reflektera­s i aktiekurse­rna? Min bedömning är att investerar­na räknar med en konjunktur­nedgång av samma snitt som 2011–2012, vilket kan vara för pessimisti­skt.

”I flödet av bolagsnyhe­ter (är det inte märkligt hur många företagsaf­färer som ska avslutas innan jul, förresten?) utmärkte sig vinstvarni­ngarna från Metsä Board och Cargotec.”

Lars söderfjeLL

Aktiechef, Ålandsbank­en

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland