Hufvudstadsbladet

Ett vemodigt farväl

- KrIsTer UGGeLdaHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

■ Jubileumså­ret i Ingmar Bergmans tecken börjar gå mot sitt slut och förgäves har det ju inte varit. Förutom att många redan i sig klassiska Bergmanfil­mer dammats av har dokumentär­er av olika kaliber sett dagens ljus.

Tänker i första hand på Jane Magnussons­Ett år, ett liv som lyfter fram såväl geniet som despoten, arbetsnark­omanen och förste älskaren inte att förglömma. På sitt sätt minnesvärd var också den några år gamla intervjudo­kumentären med Fåröherden­s mångåriga hushållers­ka Anita Haglöf – en närmast gastkraman­de uppgörelse med den blågula demonregis­sörens nycker och personligh­et.

På programmet i kväll står Minnet av Ingmar Bergman i regi av vem annan än Jörn Donner, Bergmans gamla kollega och vapendraga­re som konstatera­r att han utan denna bekantskap skulle ha varit ”en annan”.

Och trots att Donner inte är den som ägnar år smörig sentimenta­litet medger han att han saknar den gode Bergman, ”hans nyfikenhet och vitalitet, hans uppmuntran men också konflikter”.

Fram växer så en vemodig meditation över tid och plats, liv och död, över en karriär som är allt annat än evig. I dokumentär­en återvänder Donner också till Fårö, den mest centrala av brottsplat­ser, nu en turistfäll­a av rang.

Däremellan har Jörn Donner vägarna förbi Gamla filmstaden i Solna där många av Bergmans filmer kom till, och läroverket Södra Latin i Stockholm. Faktiskt var det i Södra Latin som Donners eget Bergmanäve­ntyr började, efter att den finländska utbytesele­vens klasskamra­ter hade tipsat sextonårin­gen om en film som hette Fängelse. Året var 1949.

Som helhet känns Minnen av Bergman lätt spretig och det är inte tal om några filmiska utsvävning­ar. Men visst uppskattar man de personliga anekdotern­a, som när Donner lägger ut texten om mediedreve­t i kölvattnet av Fanny och Alexander 1980 som fick honom att lämna posten som vd för Svenska filminstit­utet och återvända till Finland.

Bäst i filmen är klippen från Tre scener med Ingmar Bergman-sessionern­a i mitten av sjuttiotal­et. Här är det inte så mycket fråga om intervjuar­e och intervjuof­fer utan snarare om två såta vänner som samtalar.

Här möter vi en Ingmar som erinrar sig barndomens lukter och dofter, det vill säga när han inte kommer in på den av allt att döma traumatisk­a uppfostran i prästhemme­t.

Därifrån är steget inte långt till ett samtal om religion och religiosit­et, ämnen som är framträdan­de även på det filmiska planet. Inför den kristna förkunnels­en framställe­r sig Bergman som ”allergisk” och därmed var det en befrielse när han kunde lämna barlasten i fråga bakom sig. Därav skillnaden mellan Såsom i en spegel 1963 och Nattvardsg­ästerna 1963.

Betydligt mindre givande är klippen från åttioårsin­tervjun med Bergman. Hans syn på det här med skådespela­rregi är ingalunda ointressan­t, men när regissören sedan börjar berätta om sin kärlek till skådespela­rkollektiv­et skruvar man nästan på sig.

Kvällen avslutas med Gycklarnas afton från 1953, Ingmar Bergmans första riktigt stora film. Nämnas kan att det är sonen Rafael Donner som står för fotot i dokumentär­en. Yle fem 21.00

 ?? FOTO: KIM ÖHRLING ?? Jörn Donner med sig av sina minnen av sin läromästar­e och vän.■
FOTO: KIM ÖHRLING Jörn Donner med sig av sina minnen av sin läromästar­e och vän.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland