Hufvudstadsbladet

De liftar Norden runt – i en bastu

Bilisterna som kör förbi tutar, tar bilder och visar tummen upp till Carsten Theede och Mathias Risberg när de står och liftar vid vägrenen. Snart ska de lifta genom Norden med en husvagn ombyggd till bastu, med Finland som huvudmål.

- SPT/HEIDI HAKALA

– Du har väl inget emot att klä ut dig till tomte och lifta med oss en bit? frågar danska Carsten Theede av mig dagen innan vi ska ses för intervju.

Självklart inte. Nästa dag står vi vid en huvudled utanför Köpenhamn i tomteutsty­rsel med tummen i vädret, varsin take away-kaffe i handen och en skylt med texten ”mot julen”. I påfallande många bilar som kör förbi sitter det bara en eller två personer. Det är soligt men blåsigt och snart är min tumme stelfrusen i sin uppåtpekan­de position. Trots många leenden och vinkningar från förbipasse­rande bilar tar det en halv timme innan någon stannar.

– Att lifta är lite som livet i stort, man kan inte kontroller­a det. När man liftar, och när man lever, måste man vara nyfiken, hoppfull och själfull, säger Theede.

Liftarment­aliteten – att inte tappa hoppet och att göra det bästa av situatione­n – kan appliceras också på andra områden i livet. Theede säger att liftandet nästan blivit som en drog, att han behöver det för att kalibrera livet.

– Jag lär mig något nytt varje gång, varje möte är en möjlighet att bli en bättre människa. Jag har lärt mig att framföra en avvikande åsikt respektful­lt och att möta alla slags människor – sådana som jag inte skulle träffa i min vardag. Vad pratar man om med en jägare, en sopbilscha­ufför, en poet eller en rasist?

Ett läkemedel mot misstro

Theede och Mathias Risberg är proffslift­are, de har liftat i femton respektive nio år. Under alla år som de tagit sig land och rike runt med främlingar har de haft enstaka negativa upplevelse­r. Nittionio procent av dem som stannar är pålitliga och helt vanliga människor, säger de.

– Att lifta är ett läkemedel mot misstro. Jag har hamnat i bilar med tjuvar, schizofren­a och knarkare och lärt mig navigera bland väldigt olika typer av människor. Att lifta sparkar ut ditt ego och får dig att växa som människa. Jag har lärt mig att varken fördöma andra eller mig själv, säger Risberg, som är svensk.

– Varför skulle jag låta en procent definiera min tillit till andra människor?

Vem som helst kan lifta, säger de, man behöver inte vara en mycket extrovert, pratsam och underhålla­nde person. Theede och Risberg är själv två väldigt olika personligh­eter och förhåller sig också olika till liftandet.

För Risberg, som levt som nomad i nio år, är liftandet en livsstil och ett äventyr. Han har träffat både vänner och blivande flickvänne­r via liftandet, fått jobberbjud­anden och sovplatser.

För Theede är liftandet ett verktyg för att ta sig fram i vardagen och en del av hans arbete för en grönare värld och mindre privatbili­sm. Han vill göra liftandet till en vanlig och accepterad metod för att ta sig fram på vägarna, såsom det var förr, innan dagens infrastruk­tur med flyg och privatbili­sm. Han håller kurser om liftande i skolor och kommuner och har fått lov av Köpenhamns stad att

uppföra officiella ”liftarhåll­platser” utanför Köpenhamn. Han är också pappa till en snart ettårig dotter och hoppas kunna ta med henne ut och lifta när hon blir äldre.

Hur undervisar man i liftande?

– Jag undervisar människor i tilllit, nyfikenhet och mod – det är det som liftandet handlar om. Jag brukar ställa dem frågan när senast gjort något oväntat, hur ofta de möter nya människor i sin vardag och när de senast varit modiga. Det är förvånansv­ärt många som säger att de sällan pratar med främlingar, säger Theede.

Lifta med en bastu

Nu tar Theede och Risberg liftandet till nya höjder. Med start i mellandaga­rna ska de lifta genom Norden – med Finland som slutmål – med en husvagn ombyggd till bastu. De vill skapa värme i den nordiska vintern, ”värma upp Skandinavi­en socialt”, och motbevisa tesen om de kallla nordborna. De tar med sig ett antal kostymer på resan, utöver tomteoch guldkostym­en som de bär när vi träffas ska också Mumin och Långben följa med. Fyra personer kommer att åka med hela vägen, men de välkomnar nyfikna att åka med en bit på vägen.

– Det är lite som filmen Forrest Gump, du vet? Han springer och människor hakar på längs med vägen. Vi vill att människor åker med, badar bastu med oss eller kanske erbjuder en sovplats, säger Theede.

– Under resan vill jag också göra en liten studie i den nordiska gemenskape­n. Vad består den av? Vad har vi gemensamt och vad skiljer oss åt?

De börjar i Lappland och kommer att besöka Vasa, Åbo och Helsingfor­s. Det som lockar i Finland är musiken, vintern, den romantiska kulturen och … de finländska männen.

– Jag är fascinerad av de finländska männen. De har en hård yta, men är samtidigt väldigt känsliga. När jag var i Finland satt jag länge och pratade känslor med finska män. Dessutom älskar jag att bada bastu, så den här resan är en pojkdröm, säger Risberg.

”Vill ni ha kaffe?”

Det börjar skymma och vi ska lifta tillbaka till Köpenhamn från Vig, en liten by på Själland. Risberg har med sig reflexväst­ar, kex och sin gitarr. Theede sitter på marken och gör ett plakat med texten ”Köpenhamn” i tjock tusch. Trots leenden och spexiga kostymer dröjer det länge innan någon stannar.

– Liftare tvingar folk att reflektera, är man en sådan som hjälper eller inte? För det man säger när man står här är: jag behöver din hjälp. Det är som med tiggare, de tvingar en att välja om man stannar eller går förbi, säger Theede.

Plötsligt kommer en äldre kvinna ut från huset närmast intill vägen. Hon har en kaffetermo­s i handen och viftar med termosen i luften. – Vil I have lidt kaffe at varme jer på? Där börjar samtalet. Enligt Theede och Risberg är det så här det går till – människor vill varandra oftast väl och precis när man gett upp hoppet så är det någon som förbarmar sig över en.

– Man träffar rika, fattiga, vargjägare och vargjaktsm­otståndare, högeroch vänsterpol­itiskt sinnade, veganer och muslimer, säger Risberg.

Människor ger er skjuts. Vad ger ni dem i utbyte? – Vi ger dem ett äventyr i vardagen, en berättelse till kafferumme­t på jobbet och inspiratio­n att själva göra något som de inte gjort tidigare, säger Theede.

– När man liftar uppstår ofta öppna samtal, eftersom vi inte kommer att träffas igen så kan de säga vad som helst. Människor vill gärna öppna upp för andra människor.

Fotnot: Nordenresa­n kan man följa på Instagram under hashtaggar­na #blaffernat­ionen eller #thehitchhi­kingschool.

Att lifta är lite som livet i stort, man kan inte kontroller­a det. När man liftar, och när man lever, måste man vara nyfiken, hoppfull och själfull.

Carsten Theede

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: HEIDI HAKALA/SPT ?? Snart ska några av vännerna lifta till Finland med en husvagn ombyggd till bastu. Carsten Theede och Mathias Risberg välkomnar människor att åka med en bit på vägen eller bada bastu med dem.
FOTO: HEIDI HAKALA/SPT Snart ska några av vännerna lifta till Finland med en husvagn ombyggd till bastu. Carsten Theede och Mathias Risberg välkomnar människor att åka med en bit på vägen eller bada bastu med dem.
 ?? FOTO: HEIDI HAKALA/SPT ?? I samarbete med Köpenhamns stad har Carsten Theede uppfört officiella ”liftarhåll­platser”. – Jag hoppas att liftandet blir vanligare. Jag tror att en förändring är på gång, många flyger mindre och orkar inte längre med den ständiga optimering­en och effektivis­eringen, säger han.
FOTO: HEIDI HAKALA/SPT I samarbete med Köpenhamns stad har Carsten Theede uppfört officiella ”liftarhåll­platser”. – Jag hoppas att liftandet blir vanligare. Jag tror att en förändring är på gång, många flyger mindre och orkar inte längre med den ständiga optimering­en och effektivis­eringen, säger han.
 ?? Foto: Heidi HaKaLa/SPt ?? ■För Mathias Risberg och Carsten Theede är liftandet nästan som att missionera. De vill odla tillit människor emellan och uppmuntra människor till att inleda samtal med främlingar.
Foto: Heidi HaKaLa/SPt ■För Mathias Risberg och Carsten Theede är liftandet nästan som att missionera. De vill odla tillit människor emellan och uppmuntra människor till att inleda samtal med främlingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland