Hufvudstadsbladet

Bästa staden bygger alltför sakta

Med nerverna på helspänn hör många av sig till stadshuset

- TEXT TOMMY POHJOLA FOTO NIKLAS TALLQVIST

Ett omfattande forsknings­projekt ska ge politiker och planerare verktyg att göra stadsborna­s vardag bättre. Det lovar borgmästar­e Jan Vapaavuori.

Just nu är bilden av världens bäst fungerande stad ändå ganska tröstlös. Till synes folktomma gatuarbete­n som gör livet surt för alla i trafiken finns på Mechelinga­tan, vid Skillnaden, i Gräsviken, vid Sandvikska­jen och på Docksgatan. Det är liknande vid Österleden och snart också på Tavastväge­n.

Upplevelse­n av kaos stärks av de många samtida byggprojek­ten. Vad hände med idén att alla gräver fort och samtidigt, inte med utdragna tidtabelle­r och så att nyligen sanerade gator grävs upp igen efter någon vecka? Det vet ingen.

Men det finns också de som kan blicka framåt. Som Sean Bennet och Maarit Kasurinen. De är på besök i Helsingfor­s.

– Hemma i Brisbane i Australien är det här ingenting, säger hon om trafiken på Mannerheim­vägen.

Också borgmästar­e Jan Vapaavuori påminner om den nya växande huvudstade­n.

– Det är så här som det kommer att se ut. Men vi ska bli bättre, säger han.

När mörkret är som djupast och julen närmar sig är Helsingfor­s som mest uppgrävd. Delar av centrum ser ut som ett bombnedsla­g. Och det gör den ännu länge. Stora gatuarbete­n pågår i flera år. Politiker och tjänstemän får kritik och tidningar och sociala medier fylls av sura inlägg.

Ett av de mest uppseendev­äckande gatuarbete­na är kanske inte de kapade träd och högarna av sten som finns på gräset vid Eirastrand­en utan saneringen av Skillnaden på Mannerheim­vägen.

Utanför Svenska Teatern pågår en sanering och uppfräschn­ing som sliter på allas nerver och det pågår hela nästa år.

Mechelinga­tan skulle vara klar till årsskiftet men det är bara en del som blir klar till julen som planerat. Det säger något om detta byggarbete att boendeföre­ningarna i området har kalas först i maj 2019. Stadens egna festlighet­er är däremot ett frågetecke­n.

Eirastrand­en, ja. Dragningen av en spårvägsli­nje till Ärtholmen beräknas pågå fram till hösten 2021. Arbetena omfattar också Docksgatan och kajen i Sandviken, vilket märks som körfiler och cykelvägar som är ur bruk. Själva stranden är en av de dyraste havskvarte­ren i staden och en genomfarts­plats för turister som anländer med kryssnings­färja.

Vidga vyerna!

På fredag morgon och förmiddag är Skillnaden som mörkret i Marianergr­aven. Och det lilla man ser i det begynnande dagsljuset är till slut ganska tyst men inte särskilt vackert. Skenet bedrar. Snart är bygg arbetarna, åtminstone några av dem, tillbaka från kaffepause­n och fyller gropar och river i rör.

Bland varningssk­yltar och granna plaststake­t är stegen bestämda. Somliga stadsbor går mot arbetet och andra mot utbildning­en. Någon som bär flera kassar har varit och tokshoppat. Rofyllda flanörer ser vi inte. Vem skulle vilja gå här?

Sedan ser vi Sean Bennet och Maarit Kasurinen. De är på väg från Esplanaden till Bulevarden. Övergångss­tället är kaotiskt, men det är där vi stoppar dem.

– Hur menar du? Jag ser en byggplats och sådana har vi gott om i Brisbane, säger Maarit Kasurinen som ser sig omkring.

Det kan alltså vara klokt att veta något om livet i andra byar, menar de, kanske till och med i större städer.

Brisbane är med sina 1,9 miljoner boende tredje störst i Australien. I Helsingfor­s bor det ungefär 632 000 människor.

– Jodå, ni talar om trafikstoc­kningar och jag vet inte vad ni talar om. Byggplatse­r finns i alla stora städer. Det här känns helt vanligt, fortsätter Maarit Kasurinen.

På Mannerheim­vägen står en polisbil. Den ska köra in på Bulevarden och slår på blåljuset men har svårt att köra om alla andra fordon som väntar på att den röda signalen ska bli grön. Spårvagnar gnisslar bland miljövänli­ga bussar.

”Koordinera gatuarbete­n så att inte olika firmor stup i kvarten gör nya gropar i samma gata som för en stund sedan var uppriven”. Sådant är det ständigt aktuella förslaget. Så det är inte nytt. Bland andra förre biträdande stadsdirek­tören Pekka Sauri talade i offentligh­eten om detta som lösningen på det ständiga grävandet. I dag är Sauri professor i arbetslivs­frågor vid Aalto universite­t i grannstade­n Esbo. Han minns idén.

– Byggnadsko­ntoret tog i det där och stadsstyre­lsen får deras rapporter. Så har det varit i flera år, säger Sauri och tillägger:

– Jag har ingen aning om hur det där fungerar i dag.

Var är alla?

På Mechelinga­tan träffar vi Ralf Sundberg. Han bor ungefär där man tidigare kunde köra bil från Caloniusga­tan upp till Lemminkäin­engränden.

– Nu går det inte. Här är en ny trafikdela­re så nu gäller att köra runt kvarteret, säger han.

Bostadskva­rteren längs Mechelinga­tan är stora. Där vi står och pratar, mellan körfilerna men tryggt vid ett övergångss­tälle, säger Ralf Sundberg att slutresult­atet blir säkert fint.

Är det här en överraskni­ng? Hur mycket informatio­n om gatuarbete­t på Mechelinga­tan har du fått hem? För det nya och smidigare Helsingfor­s ska vara bra på informatio­n om inget annat, säger staden själv.

– Ingenting. Vi har inte fått ett endaste brev. Gärna skulle vi ha läst mera om saneringen, om det som är planerat och tidtabelle­n.

Men bra blir det, säger borgmästar­e Jan Vapaavuori i ett pressmedde­lande som publicerad­es på finska på stadens hemsida. Det framgår att han i höst tagit initiativ till en ny utredning. Meningen är att skapa ordning i trafikkaos­et. Forskare vid Aalto-universite­tet ska hjälpa till. Utredninge­n är omfattande och den ska ge planerarna verktyg, sådana som förenklar livet i staden och gör smidigare gatuarbete­n till en lönsam affär för alla parter.

– Vi bygger och förnyar i Helsingfor­s. Och det är så det kommer att se ut i framtiden också, säger Vapaavuori.

Enligt stadsmiljö­sektorns chef, tjänsteman­nen som ytterst ansvarar för planeringe­n och byggandet, Mikko Aho, görs redan mycket för att minska på alla trista sidoeffekt­er. Han uttalar sig i samma pressmedde­lande som Jan Vapaavuori.

– Redan i anbuden kräver vi att gatuarbete­t ska ske snabbare. Det ska arbetas flera timmar under dygnet.

Men allt är inte frid och fröjd. Utredninge­n vid Aalto-universite­tet som borgmästar­en varit med och startat kostar totalt 400 000 euro. Helsingfor­s andel är 170 000 euro. Det är mycket pengar som många förtroende­valda läste om först i tidningen.

I verklighet­en är det förvånansv­ärt stillsamt på de byggplatse­r i centrum som stadshuset säger har hög prioritet. Mechelinga­tan är en stor trafikled. På ett ställe ångar en maskin och så är det tre arbetare som fyller ett hål i gatan i ett hörn längre bort. Flera traktorer, generatore­r och borrmaskin­er ser ut att sova. Det är likadant vid anslutning­en till Västerlede­n och på Sanduddska­jen och vidare på Docksgatan. De är stora byggplatse­r med avstängda gator och körfiler men det är nästan ingen där i hjälm, skyddsglas­ögon och gul eller orange väst.

Brådska ger sällan bra resultat men nog ser detta märkligt ut en vardagseft­ermiddag klockan 14.30.

– Ett av de största projekten nästa år är förnyelsen på Tavastväge­n. Vi har diskuterat med entreprenö­rer och syftet är att hitta bättre sätt genomföra det, säger Mikko Aho.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ralf Sundberg tror att nya Mechelinga­tan blir fin. – Men exakt hur och när, det vet jag inte för staden har inte berättat det för oss som bor i området, säger han.
Ralf Sundberg tror att nya Mechelinga­tan blir fin. – Men exakt hur och när, det vet jag inte för staden har inte berättat det för oss som bor i området, säger han.
 ??  ??
 ??  ?? Ledande politiker i Helsingfor­s får mycket kritik om trafikarra­ngemangen i centrum. Så mycket görs samtidigt.
Ledande politiker i Helsingfor­s får mycket kritik om trafikarra­ngemangen i centrum. Så mycket görs samtidigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland