Hufvudstadsbladet

Klimatmöte­t får godkänt trots brister

Medvetenhe­ten om att det brådskar att bromsa klimatförä­ndringen avspeglade­s inte i besluten på FN-mötet i Polen. Den regelbok man skrev ihop för Parisavtal­et prisas däremot allmänt. HBL analyserar kontentan av mötet.

-

Efter två veckors klimatförh­andlingar i Polen har Parisavtal­et fått regler som säger hur det ska tillämpas. Mycket mer än så levererade mötet inte trots att IPCC-rapporten från i höstas visar att det brådskar med åtaganden om världen ska avstyra en ohanterlig klimatförä­ndring. Alla beslut om att höja klimatarbe­tets ambitioner sköts på framtiden.

Vad gav två veckors klimatförh­andlingar, plus trettio timmar övertid? Parisavtal­et lever. Och det lever uttrycklig­en för att delegatern­a lyckades uppnå EU:s överlägset viktigaste mål, att färdigstäl­la en så kallad regelbok som säger hur avtalet ska implemente­ras. Lika viktigt var att reglerna blev ”starka, lika för alla, tydliga och möjliggör en fullskalig implemente­ring av Parisavtal­et”, som miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C) uttrycker det.

Det var en knäckfråga för EU att andra stora aktörer som Kina och Indien måste mäta och rapportera sina utsläpp lika noggrant. Utan pålitliga uppgifter om hur mycket andra släpper ut är det ingen större vits att EU stryper sina utsläpp. Nu fick man till en hygglig kompromiss – alla ska fylla i samma detaljerad­e formulär senast från och med 2024. ”Den globala spelplanen blir jämnare”, säger Matti Kahra på Finlands Näringsliv EK.

Behövdes det så mycket övertid för den sakens skull? Nej, Kina böjde sig tidigare, och det var ingen slump. Kina kan konsten att bromsa i två veckor för att kompromiss­a i sista minuten och framstå som problemlös­aren, inte som problemet.

I slutet obstruerad­e Brasilien i fråga om reglerna för så kallade marknadsme­kanismer, närmare bestämt handeln med kolkredite­r. Den har i åratal skötts med ett verktyg som kallas Clean Developmen­t Mechanism (CDM). Om det är billigare att minska klimatutsl­äpp någon annanstans kan exempelvis Finland finansiera CDM-program i tredje världen.

Tanken är bra, men CDM-programmen har inte alltid levat upp till sitt namn om ren utveckling. Det har hänt att både det land som finansiera­t utsläppsmi­nskningar och det land som verkställt dem har räknat sig dem till godo, att samma åtgärd har räknats dubbelt.

Därför var många länder benhårda med att eliminera alla möjlighete­r till dubbelräkn­ing under Parisavtal­et. Brasilien insisterad­e ändå på formulerin­gar som skulle ha hållit kvar den möjlighete­n. Brasilien är involverat i otaliga CDM-program och ville räkna sig stora utsläppsre­duktioner till godo precis när den tillträdan­de presidente­n Jair Bolsonaro siktar på att öka avverkning­en av regnskog, vilket de facto kommer att driva upp landets utsläpp.

Den här tvisten drog ut på tiden och slutade med att man sköt upp frågan till nästa års klimatmöte i Chile. Finlands chefsförha­ndlare Outi Honkatukia säger att det är bättre att regelboken inte säger något alls om marknadsme­kanismen än att den hade fått ett enormt kryphål. Samtidigt varnar miljörörel­sen för risken med att lämna frågan till nästa år då Bolsonaro de facto har makten.

Vad mer än regelboken avtalade man om? Inte mycket, och det var mötets främsta tillkortak­ommande. Bråket om vilken formulerin­g som skul- le användas för att hänvisa till höstens IPCC-rapport var betydligt mer än dålig teater. Det visar hur länder som USA, Saudiarabi­en, Kuwait och Ryssland öppet betvivlar vetenskape­n för att försvara sina egna intressen i fossila bränslen. Urvattnade mötestexte­r bromsar förpliktel­serna att ställa om till en kolsnål värld. Inte på flera år har bromskloss­arna på klimatmöte­na de varit så synliga och så uttalat vetenskaps­fientliga som i år.

Vilket blir då helhetsint­rycket?

Polenmötet uträttade inget utöver det absolut nödvändiga­ste. Med tanke på hur svårt det är att sammanjämk­a nästan 200 länders krav är mötesutfal­let nära optimalt, men med tanke på vad som står på spel är det svagt. Otaliga rapporter visar att utsläppen och koldioxidh­alten fortsätter att öka medan tiden för att försvara biosfären från en ohanterlig klimatförä­ndring blir allt knappare.

Etiopiern Gebru Jember Enda- lew som leder de minst utvecklade ländernas koalition säger att resultatet kunde ha varit bättre, men att regelboken blev robust: ”Nästa steg blir såklart att alla länder snabbt vidtar åtgärder”.

Detta, att brådskande åtgärder skjuts på framtiden, anser Markku Ollikainen som leder Finlands klimatpane­l att blir allt tydligare för varje år. Ökande diskrepans mellan vad man enas om och vad man borde enas om leder till att den klimatmedv­etna allmänhete­n tappar tilltro till att mänsklighe­ten kommer att klara utmaningen. Det driver på klimatånge­st.

Är det då längre någon vits med FN:s klimatmöte­n? Ja, för hur osmidig processen än är levererar den regler för internatio­nell klimatpoli­tik. Utan gemensamma regler skulle inga länder ha incentiv att agera ensamma.

Samtidigt ska vi minnas att i takt med att miljötekni­ken utvecklas gör industri och näringsliv, delstater och städer, placerare och folkrörels­er betydligt mer än makthavarn­a vågat kräva. Vetskapen om att kraven tids nog kommer får de proaktiva att driva utveckling­en. Multilater­alt samarbete behövs ändå för att få med alla.

Vad var mest hoppingiva­nde?

Aldrig förut har jag på ett klimatmöte sett rättviseas­pekter och ungdomens perspektiv lyftas fram så tydligt och välartikul­erat som i Katowice. Förhandlin­garna har ofta handlat om rättvisa mellan länder eller folk – mest i form av högljudda krav – men nu talas det också om rättvisa över generation­er, konstrukti­vt och insiktsful­lt.

Rättvis omställnin­g är ett begrepp som kan komma att realiseras överallt. Om hela världen verkligen slår in på en kolsnål väg kommer det att finnas vinnare och förlorare i alla länder. Om exempelvis Finland ska avveckla torven som bränsle kommer jobb att gå förlorade. Därför behövs politiska insatser.

I Spanien sker det redan, nästan alla kolgruvor stängs till årsskiftet. Inhemskt kol står numera för bara 2 procent av Spaniens elprodukti­on och gruvsektor­n är annars också på nedgång. Trots det har regeringen reserverat 250 miljoner euro för en rättvis omställnin­g.

Klimatmini­stern Teresa Ribera säger att pengarna går till människor som förlorar jobben. Äldre gruvarbeta­re får sluta tidigare med full pension, yngre får hjälp att hitta nya jobb. ”Med rättvis omställnin­g tillämpas klimatbesl­ut som socialpoli­tik”, säger hon.

”Med tanke på hur svårt det är att sammanjämk­a nästan 200 länders krav är mötesutfal­let nära optimalt, men med tanke på vad som står på spel är det svagt.”

PETER BUCHERT

Vad betyder mötesresul­tat för vanligt folk? Att också Finlands klimatpoli­tik kommer trappas upp. Vi måste fråga oss vilka omställnin­gar den förutsätte­r och hur de ska bli rättvisa, med fördel före riksdagsva­let i april.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/JANEK SKARZYNSKI ?? Ordförande­n Michal Kurtyka tar ett glädjeskut­t sedan han klubbat av klimatmöte­t i Katowice. Han hyllade alla parter och sade att de kan lämna Polen Katowice med stolthet.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/JANEK SKARZYNSKI Ordförande­n Michal Kurtyka tar ett glädjeskut­t sedan han klubbat av klimatmöte­t i Katowice. Han hyllade alla parter och sade att de kan lämna Polen Katowice med stolthet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland