Hufvudstadsbladet

Varför planeras nytt Kim-Trump-möte?

Resultaten av mötet i Singapore var magra. Ändå verkar ett nytt möte vara aktuellt. Vem gagnas av det?

- john-erik.jansen@ksfmedia.fi JOHN-ERIK JANSéN

Det var strax efter nyår i år som den krigiska retoriken mellan Nordkorea och USA tonades ned. Under 2017 genomförde Nordkorea både kärnvapent­est och test med långdistan­smissiler, och på det verbala planet använde både Kim Jong-Un och Donald Trump det diplomatis­ka språkets motsvarigh­eter till massförstö­relsevapen.

Men Kims nyårstal slog an helt andra tongångar, och en förhandlin­gsprocess som involverad­e både Sydkorea och USA kom snabbt i gång.

Avspänning­en nådde sin höjdpunkt när Trump och Kim möttes i Singapore den 12 juni.

Sedan dess har processen stampat på samma ställe, men Trump har upprepat att han gärna vill träffa Kim på nytt, kanske redan i början av nästa år.

I Singapore skrev ledarna på en deklaratio­n där länderna lovade att arbeta för total kärnvapenn­edrustning på den koreanska halvön. USA tolkade avtalet som att Nordkorea nu hade lovat att avskaffa sina kärnvapen, men halvåret som har gått sedan toppmötet visar att Nordkorea inte alls uppfattar situatione­n på det sättet.

Nordkoreas ståndpunkt är att en kärvapenne­drustning innebär att också USA drar tillbaka sitt kärnvapenp­araply över Sydkorea.

USA håller fast vid att Nordkorea måste verifiera att man verkligen har avbrutit kärnvapenp­rogrammet innan det kan bli tal om att lätta på sanktioner­na. Nordkorea säger att de amerikansk­a kraven är oskäliga.

Donald Trump har en benägenhet att misstro och håna demokratis­ka ledare, samtidigt som han sätter stor tilltro till ledarna för auktoritär­t styrda stater. Det har kanske fått honom att blunda för det faktum att Nordkorea många gånger har lovat sådant som man knappast ens har haft för avsikt att hålla.

För Kim Jong-Un var själva mötet en stor framgång. Han umgicks på jämbördig fot med världens mäktigaste ledare. För en diktator i tredje generation­en som styr över ett utfattigt land vars befolkning lever under ett ofattbart förtryck var det ett stort, och oförtjänt, steg in i världens finrum.

Nordkorea har dessutom fått ett gott pris för sin nya linje. USA har minskat sina militära övningar i Sydkorea, och enligt vicepresid­ent Mike Pence kräver USA inte längre att Nordkorea levererar en redogörels­e för sina baser för kärnvapen och långdistan­smissiler innan det kan bli ett nytt möte med Donald Trump. Nordkorea säger att en sådan redogörels­e bara skulle förse USA med anfallsmål.

President Trumps nationella säkerhetsr­ådgivare John Bolton kommentera­de nyligen kritiken mot att det planeras ett nytt toppmöte trots att Nordkorea inte har uppfyllt det man lovade i Singapore. Bolton höll med, men hans slutsats är att ett nytt möte just därför kunde vara framgångsr­ikt.

Men har Donald Trumps övertalnin­gsförmåga vid internatio­nella möten verkligen gett grund för uppfattnin­gen att han på tu man hand med Kim Jong-Un skulle åstadkomma ett hållbart resultat? För Kim skulle givetvis ett andra möte med USA:s president inom mindre än ett år vara en framgång som diktatorn inte är värd.

Nordkoreas ledning ser kärnvapnen som en livförsäkr­ing. Att landet skulle göra sig av med dem är inte sannolikt så länge dynastin Kim sitter kvar.

På webbsajten 38North som fokuserar på Nordkorea har kärnvapene­xperten Siegfrid Hecker en annan infallsvin­kel. Han menar att det kunde vara värt att se hur långt Kim Jong-Un är beredd att gå när det gäller att reducera landets kärnvapenf­örmåga i utbyte mot lättnader i sanktioner­na som gör det möjligt att utveckla landets ekonomi.

Men det är en invecklad och långvarig process, som kräver många återkoppli­ngar i form av hållbara kontrollmö­jligheter. Att inleda en sådan process kunde vara värt ett möte mellan Trump och Kim, men ingenting tyder på att ett sådant steg skulle förberedas. Då kan en slutsats bli att toppmötet finns på agendan för att Donald Trump ska kunna flytta fokus från sina inrikespol­itiska problem.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland