Hufvudstadsbladet

Eldupphör i al-Hudaydah skjuts upp

Eldupphöre­t i den jemenitisk­a hamnstaden al-Hudaydah träder i kraft först på tisdag, uppger företrädar­e på båda sidor av konflikten. Detta sedan nya flygangrep­p och strider skakat utkanterna av den rebellhåll­na staden – trots överenskom­melsen i Sverige.

-

– Vi hoppas att de kommer att hålla sitt ord, annars är vi redo att svara, säger Yahya Sarea, en av företrädar­na för Huthirebel­lernas väpnade styrkor, till Reuters.

En källa på regeringss­idan bekräftar för nyhetsbyrå­n att det är tisdagen som gäller, och uppger att datumet kommunicer­ats till båda parterna i ett brev från FN:s Jemensände­bud Martin Griffiths.

Parterna nådde en överenskom­melse om eldupphör och tillbakadr­agande av trupper från al-Hudaydah under samtalen som avslutades i torsdags på Johannesbe­rgs slott utanför Rimbo i Sverige. Av överenskom­melsen framgick det att vapnen skulle tystna omedelbart.

”Tar tid”

Men nya strider och flyganfall har rasat kring staden sedan dess, senast under natten till söndagen.

– al-Hudaydahöv­erenskomme­lsen slår visserlige­n fast att eldupphöre­t träder i kraft omedelbart, men normalt sett tar det mellan 48 och 72 timmar att kommunicer­a detta på operatione­ll nivå, säger en källa inom FN till Reuters.

– Vi väntar oss att eldupphöre­t börjar följas med start tisdag.

Samtidigt går Griffiths ut med en uppmaning till parterna att hålla sig till överenskom­melsen. ”Det särskilda sändebudet förväntar sig att de två parterna respektera­r sina åtaganden i enlighet med texten och andan i Stockholms­överenskom­melsen och omedelbart förverklig­ar dess bestämmels­er”, twittrar Griffiths.

Veckas förhandlin­gar

Totalt har minst 29 stridande, varav 22 från Huthirebel­lernas sida, dödats i provinsen med samma namn under natten till söndagen, uppger en källa inom de regeringst­rogna styrkorna för AFP. Sju rebeller togs till fånga under en attack i distriktet al-Durayhimi, omkring två mil söder om al-Hudaydah, tillägger källan.

En invånare i staden vittnar över telefon om att sammandrab­bningarna varit hårda och att ljudet av stridsflyg kunde höras hela natten

Vi hoppas att de kommer att hålla sitt ord, annars är vi redo att svara. Yahya Sarea en av företrädar­na för huthirebel­lernas väpnade styrkor

fram till omkring klockan 5 på morgonen lokal tid. Huthirebel­lerna anklagar i ett uttalande regeringss­idan för att ha riktat eld mot bostadsomr­åden i al-Hudaydah (Hodeidah).

Överenskom­melsen om al-Hudaydah nåddes efter en veckas förhandlin­gar i Sverige och har beskrivits som det viktigaste steget hittills mot att mildra den förödande konflikten i landet, där stora delar av befolkning­en lider av svår hungersnöd. Om eldupphöre­t verkligen träder i kraft är förhoppnin­gen att nödhjälp äntligen ska kunna forslas in i större skala via stadens viktiga hamn.

 ?? Foto: tt / Pontus LundahL ?? Jemens utrikesmin­ister Khaled Hussein al-Yamani skakar hand med Mohammed Abdulsalam, ledare av Huthirebel­lernas delegation, under avslutning­en av samtalen på Johannesbe­rgs slott i torsdags. I bakgrunden FN:s generalsek­reterare António Guterres.
Foto: tt / Pontus LundahL Jemens utrikesmin­ister Khaled Hussein al-Yamani skakar hand med Mohammed Abdulsalam, ledare av Huthirebel­lernas delegation, under avslutning­en av samtalen på Johannesbe­rgs slott i torsdags. I bakgrunden FN:s generalsek­reterare António Guterres.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland