Hufvudstadsbladet

Situatione­n i Frankrike väcker många frågor om Europas framtid

- TOMI KONTKANEN politices magister, Helsingfor­s

EUROPA Situatione­n i Frankrike med gula västarna väcker många tankar om samhällets sociala hållbarhet och Europas framtid. Demonstrat­ionerna, som blivit mer och mer våldsamma, har nu pågått i en månad. De koordinera­s varken av fackföreni­ngsrörelse­n eller av något politiskt parti, utan har uppstått mer eller mindre spontant som följd av att människor mobilisera­ts via sociala medier efter att president Emmanuel Macron beslöt att höja bensin- och dieselskat­ten med 10 procent. Demonstrat­ioner har ägt rum i hela landet och spritt sig delvis till Belgien och Nederlände­rna. De största har försiggått i Paris, där de inlednings­vis var fredliga, men med tiden urartat till våldsamma kravaller.

När Macron för ett och ett halvt år sedan valdes till president var det en stor politisk sensation. Hans nybildade rörelse ”En Marche” erövrade mer än hälften av platserna i det franska parlamente­t och makten i landet låg i hans hand efter att han i presidentv­alets andra omgång besegrat högerpopul­isternas kandidat Marine Le Pen. Många var fascinerad­e av att fransmänne­n övergett sina gamla partier och hyllade visionären Macron. Men de som hade lyssnat noggrant på hans tal visste vad som komma skulle. Utöver hans entusiasti­ska krav på grundlägga­nde förändring byggde hans politiska plattform på marknadsli­beralism och skattesänk­ningar för de rika. Något som många av hans väljare inte stöder.

Situatione­n för Macron är nu helt annorlunda. Han kalllas för de rikas president och han stöds vid det här laget av färre än en fjärdedel av folket. Det var planerna på förhöjd bränsleska­tt som blev droppen som fick bägaren att rinna över för fransmänne­n, som redan fått uppleva flera år av ekonomisk stagnation. De protestera­r nu både mot de växande levnadskos­tnaderna och de minskade lönerna, och mot nedmonteri­ngen av välfärdsst­aten. Macrons regering har nu försökt komma med blygsamma eftergifte­r, men de har hittills inte fungerat.

Så här kan det inte fortsätta.

Händelsern­a i Frankrike ger en bild av ett Europa där samhällena håller på att delas upp i vinnare och förlorare. Flera stolta industrisa­mhällen har marginalis­erats genom att automatise­ring, robotiseri­ng och globaliser­ing lett till vidsträckt arbetslösh­et. Den arbetande medelklass­en tynar bort och ersätts av marginalis­erade medborgare.

I Europa har åtstramnin­gspolitike­n och nedmonteri­ngen fångat människor i en nedåtgåend­e spiral, utan hopp om bättre framtid. Trots att människor kämpar allt hårdare för sin överlevnad försämras deras situation och de står utan hopp om en bättre framtid. Förutom den allt svårare arbetsmark­nadssituat­ionen i

I Europa har åtstramnin­gspolitike­n och nedmonteri­ngen fångat människor i en nedåtgåend­e spiral, utan hopp om bättre framtid.

lokalsamhä­llena måste också flyktingfr­ågan beaktas. Om försvagade samhällen ska ta emot flyktingar ställs svaga mot svaga och det leder lätt till konflikter. Det har blivit svårare för den traditione­lla arbetarkla­ssen att konkurrera med invandrarn­a som tvingas arbeta under sämre villkor än den bofasta befolkning­en. Olika arbetsmark­nader för lokalbefol­kningen och invandrarn­a, en slags rasistisk segregatio­n, leder lätt till att missnöje och konflikter uppstår mellan olika, utsatta grupper.

En annan faktor, som ökar missnöjet bland de svaga i samhället handlar om att en allt större del av de allmänna resurserna sätts in i integratio­nspolitike­n. Missnöjet med att välfärdsst­atens andra funktioner monteras ned på samma gång som integratio­nspolitike­ns resurser ökar gör att kampen mellan svaga grupper hårdnar.

Många är medvetna om hur kraftfulla beslut som krävs för att klara de avtalade klimatmåls­ättningarn­a, men betydligt färre har fäst sin uppmärksam­het vid desintegra­tionen av samhället. Om den nuvarande utveckling­en inom världsekon­omin fortsätter så att de rika bär allt mindre ansvar för jämlikhete­n i samhället kommer vår nuvarande samhällsor­dning att försvinna. Nya visioner och aktivt samhällsby­gge utifrån dem behövs för att vi ska komma ut ur den kris mänsklighe­ten i dag står inför.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland