Hufvudstadsbladet

Snart börjar tysta elbilar brumma

En del av charmen med elbilar var från början att de var så coola och tysta. Det visade sig snabbt att de är nästan omöjliga att höra i stadstrafi­k, så från och med juli 2019 ska alla nya elbilar vara utrustade med konstg jort ljud.

-

En elbil som kommer bakifrån eller skyms av ett sikthinder är svår att upptäcka. Så är det till och med för den som ser och hör normalt. Det är ungefär lika svårt som att höra en cykel med en ringklocka som inte används.

Ännu svårare är det om man har nedsatt syn eller hörsel. Därför skrevs det nya EU-direktivet om att nya elbilar som säljs från och med juli nästa år ska ge ifrån sig ett ljud när den körs i lägre hastighete­r. De helt tysta modeller som redan finns på marknaden kommer troligen att förses med eftermonte­rat ljud inom loppet av några år.

I praktiken skapas ”motorljude­t” i en framtida elbil av en ljudkälla med högtalare. Ljudet ska inte gå att stänga av, men å andra sidan försvinner det i hastighete­r över 20 km/h när enbart däckljudet gör att bilarna hörs tillräckli­gt bra.

Egentligen är det här inget nytt påfund, och det är redan genomfört i USA. Det har funnits olika varianter av frivilligt designade ljud ända sedan elbilen blev lite mera allmän. Olika tillverkar­e har skött det på olika sätt. Ett rymdskepps­liknande susande testades till exempel på Jaguars nya I-pace, men det byttes ut eftersom fotgängare spontant tittade uppåt när det science fiction-inspirerad­e ljudet hördes.

Det ljud som Jaguar slutligen valde är mera markbundet, och det har testats på både syn- och hörselskad­ade och ledarhunda­r. Det krävs en ljudstyrka på minst 56 decibel, och ljudet varierar både i frekvens och volym enligt bilens hastighet. Ett liknande men mera muskulöst ljud har Harley Davidson monterat in i sin första elektriska motorcykel­prototyp.

Man kanske tycker att kravet på ljud kunde utnyttjas som konkurrens­fördel för de märken som vill profilera sig lite extra. En Kia eller Peugeot med konvention­ell motor låter inte som en Maserati eller en Aston Martin, så varför skulle de behöva låta lika om de har elmotor? I det här fallet står vi inför ett nytt problem.

En av de stora utmaningar­na är att hitta ett ljud som effektivt varnar ”mjuka” trafikante­r, men som ändå inte blir ett störande moment i den övriga miljön. En annan utmaning är rent kognitiv: det finns inget vedertaget ljud som vi instinktiv­t kopplar ihop med en elbil. Oavsett motortyp vet vi hur det låter när en vanlig bil närmar sig. Hur snabbt får vi samma instinkt när det gäller elbilar, och hur självständ­igt ska tillverkar­na få designa ljuden? Redan nu är rymdljudet från en Prius laddhybrid ganska långt från det man hör från en eldriven Smart.

Tysta elbilar har än så länge lett till nära ögat-situatione­r oftare än rena olyckor. Ju fler elbilar som rör sig på vägarna – och enligt Sitra ska de bli osannolikt många under de kommande 12 åren – desto viktigare är det ändå att de alla hörs. Det är viktigt för dem som på grund av begränsad syn bara har ljudet att gå på, men nästan lika viktigt för alla dem som försöker gå och samtidigt kommunicer­a med sin smarttelef­on.

”Vi vet hur det låter när en vanlig bil närmar sig, men hur snabbt får vi samma instinkt när det gäller elbilar?”

DAN KRONQVIST

reporter

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland