Hufvudstadsbladet

Skam-författare­n: ”Vi sov aldrig”

- SARA ULLBERG/TT

För ett och ett halvt år sedan tog det slut – för gott. Men för den som fortfarand­e sörjer och saknar Skam-universume­t finns viss tröst. Manusförfa­ttaren Julie Andem lät sig till sist övertalas att ge ut berättelse­n om Eva, Noora, Isak och Sana i bokform.

Tisdag den 22 september klockan 14:32.

Platsen: en skolgård. Medverkand­e: Eva, Jonas, Isak, Sara, Ingrid, Vilde, Chris, Snyggatjej­er-crewet.

Att läsa Julie Andems bok Eva är som att kastas tillbaka i en tidsmaskin. Till tiden då Skam smögs ut på nätet utan någon traditione­ll pr-kampanj. Tanken var att ryktet om serien skulle spridas på sociala medier, rakt till målgruppen 16-åriga tjejer – utan omvägen via vuxenvärld­en. ”Vi var livrädda för att de skulle höra från sin mamma att nu har NRK gjort en skitkul ungdomsser­ie”, konstatera­de Julie Andem i en intervju med norska Rushprint.

Blev en jättesuccé

Resultatet känner de flesta till. Skam blev en jättesuccé, inte bara i Norge utan också i Sverige där SVT Playsändni­ngarna fick rekordhöga tittarsiff­ror. Men efter säsong fyra var det definitivt slut.

Så här efteråt har Julie Andem fortfarand­e svårt att förklara framgångar­na. Det finns inte en anledning till att Skam blev en succé, menar hon i en mejlinterv­ju med TT, utan hundra.

– Det är en kombinatio­n av bra tajmning, tur och hårt arbete. Och så var alla som jobbade med Skam kreativa, talangfull­a och lidelseful­lt upptagna av serien. Vi sov aldrig. Inte för att vi inte kunde, utan för att vi inte ville. Jag tror att den lidelseful­lheten tränger igenom skärmen och träffar publiken, säger hon.

Hon började skriva manuset till Skam, säsong ett, försommare­n 2015. Det är den texten, komplett med felstavnin­gar, personliga kommentare­r till tv-teamet och bonusscene­r som nu ges ut i bokform.

– När jag gick igenom manuset för att göra det klart för bokutgivni­ng var det flera saker jag hade glömt bort. Det var kul och lite nostalgisk­t att läsa om. Men jag blev också generad över flera stycken. Det var flera gånger som jag hade lust att gå in och skriva om lite så att det skulle se bättre ut i tryck, men jag lät det vara. Annars hade ju mycket av uppsåtet varit borta. Vilket var då uppsåtet? Tanken var egentligen aldrig att ge ut några Skam-böcker – även om ett förlag redan 2016 hörde sig för om möjlighete­rna. Det var först när Unicef hösten 2017 frågade om de fick auktionera ut manuset till tvserien – och det såldes för närmare 120 000 kronor – som det gick upp för henne att det fanns ett verkligt intresse för berättelse­n även i bokform.

Beslutet att använda originalte­xten, med alla dess brister och glada tillrop till kollegorna, fattade hon efter att ha fått mängder av frågor från ungdomar som antingen vill bli manusförfa­ttare själva eller skriver uppsatser om Skam.

– De undrar hur jag skriver manus och hur jag tänker. Därför blev det mest ändamålsen­ligt att ge ut manuset i sin ärliga form, precis som det var skrivet. I bästa fall kan böckerna kanske inspirera fler unga till att skriva, säger hon.

Flopp eller inte?

Norska Skam fick fyra säsonger – men Skam-tiden är inte helt slut för Julie Andem. I april i år sändes de första klippen av Skam Austin, den amerikansk­a efterfölja­ren av succéserie­n. Serien är skapad och regisserad av Andem och säsongspre­miären hade över tio miljoner tittare när det visades på Facebook Watch. Men är programmet en framgång eller inte? När tittarsiff­rorna dalade satte det i gång en debatt i norska medier om huruvida Skam Austin hade floppat.

Julie Andem vill inte svara på frågor om vare sig det eller Facebooks beslut att trots allt beställa ytterligar­e en säsong av serien. Däremot talar hon gärna om den ”bortklippt­a” kyss-scenen mellan Isak och Jonas som har orsakat visst rabalder på nätet.

– Den är inte bortklippt, den blev aldrig inspelad. I samband med bokutgivni­ngen har jag gått igenom många texter och idéer som det aldrig blev något av. Några av dem kom aldrig med för att vi inte hade tid att

filma dem, andra skrotades för att de ödelade spänningen i historien. Jag har prövat att blåsa lite nytt liv i de här idéerna, säger hon.

 ?? FOTO: FREDRIK HAGEN ?? Julie Andem tillsamman­s med Skam-skådespela­rna Henrik Holm och Carl Martin Eggesbø när manuset till Skam i år lämnades över till det norska Nationalbi­blioteket.
FOTO: FREDRIK HAGEN Julie Andem tillsamman­s med Skam-skådespela­rna Henrik Holm och Carl Martin Eggesbø när manuset till Skam i år lämnades över till det norska Nationalbi­blioteket.
 ?? FOTO: MONDIAL FöRLAG/PRESSBILD ??
FOTO: MONDIAL FöRLAG/PRESSBILD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland