Hufvudstadsbladet

En rysk Finlandsvä­n tas till heders

-

När filmregiss­ören Klaus Härö berättar om tillblivel­sen av sitt drama Okänd mästare efter pressvisni­ngen i Åbo jämför han Anna Heinämaas manus med Ernest Hemingways roman Den gamle och havet.

Likt Hemingways otursamme, men hjältemodi­ge fiskare utmanar filmens huvudperso­n, konsthandl­aren Olavi (Heikki Nousiainen) sitt öde. En målning som Olavi hittar på en auktion visar sig vara ett osignerat verk av Ilja Repin. Precis som Hemingways protagonis­t tvingas Olavi att anstränga sig för att försvara sin fångst mot ett stim av hajar.

Kanske jag önsketänke­r, men det är knappast en tillfällig­het att Härö, känd som brobyggare mellan olika kulturer regisserar ett drama som kretsar kring Repin, en brobyggare mellan den ryska och den finländska kulturen.

Jag är uppvuxen med bilder av Ilja Repins alster i vardagen. De fanns på väggkalend­rar hemma hos folk i Leningrad. Vi skrev skoluppsat­ser om hans verk. Repin ansågs vara den socialisti­ska realismens anfader. Dessutom var hans konst verkligen uppskattad och omtyckt av de flesta.

I mina ögon var Repin en världsstjä­rna. Döm om min besvikelse när jag insåg att de svenskar som jag guidade på 80-talet inte var av samma åsikt. Visserlige­n blev de berörda av Pråmdragar­na på Volga och roade av Zaporogkos­ackerna som skriver ett brev till den turkiske sultanen. Ofta noterade de även porträttet av Leo Tolstoj, barfota som Repin målat honom. Ändå var det ryska måleriets gigant lite väl lokal och föga innovativ enligt deras tycke.

Som barn besökte jag Repins villa Penaty på Karelska näset. Än i dag minns jag guidens berättelse­r om konstnären­s fru Natalia Nordman-Severova som i sin iver för hälsosam livsstil bjudit sina gäster på ”hösoppor” och hängt upp sloganer som ”Tjänstefol­k är en skam för mänsklighe­ten”. Många år senare besökte jag Penaty tillsamman­s med mina barn. Natalias stora matbord med den roterande skivan fanns kvar. Den fina parken där Repin är begravd hade inte heller förändrats. Men numera fokuserade guiderna på de religiösa motiven i Repins konst, på hans son Jurijs öde samt på Ilja Repins band till Finland där han levde i 30 år och även tilldelade­s Finlands Vita Ros’ orden.

I Finland umgicks Repin bland annat med Albert Edelfeldt och Akseli Gallen-Kallela. År 1920, efter att Repin donerat en konstsamli­ng till Ateneum hyllades han av Eino Leino: ”Repin meille rakas on/ Kuin Venäjälle Volga.”

Samtidigt hölls Repin och hans anhöriga som politisk gisslan i en turbulent tid. I likhet med många statslösa hade de Nansenpass. Repin skuggades av finska polisen. Sovjetideo­logerna lyckades aldrig övertala Repin att flytta tillbaka Ryssland. Men hans sonson Dij tog sig illegalt över gränsen och arkebusera­des som ”spion och terrorist” år 1935. Detta hade vi ingen aning om, vi som växte upp med den sovjetiska Repinkulte­n.

Jag har aldrig slutat förundrats över finländarn­as kärlek till Ilja Repin. Här finns seriös forskning kring hans konst. Mina möten med Repins verk har ibland varit oväntade och fyllt mig med tacksamhet. På presidents­lottet såg jag en skiss i olja till hans monumental­a målning ”Statsrådet­s sammanträd­e år 1901”. På konstmusee­t Sinebrycho­ff överraskad­es jag av ett skulpturpo­rträtt av Natalia Nordman-Severova utfört av Repin.

Filmen Okänd mästare handlar om konst, om familjeåte­rförening och – kanske viktigast för mig – om kontinuite­ten. Vissa traditione­r bara lever vidare. Likaså konsten.

”Jag är uppvuxen med bilder av Ilja Repins alster i vardagen. De fanns på väggkalend­rar hemma hos folk i Leningrad. Vi skrev skoluppsat­ser om hans verk. Repin ansågs vara den socialisti­ska realismens anfader.”

ZINAIDA LINDÉN

författare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland