Hufvudstadsbladet

Stilfulla memoarer utan skryt

Den socialdemo­kratiska politikern Liisa Jaakonsaar­i vet på djupet vad hon talar om då hon skriver om att vara kvinna i politiken. Kvinnor i politiken är överlag mer utsatta.

- FACKLITTER­ATUR Liisa Jaakonsaar­i: Tarkoitus Kirjapaja, 2018 MARIA ROMANTSCHU­K

Liisa Jaakonsaar­i är den kvinna som längst represente­rat det finländska folket, först som riksdagsle­damot i 30 år och sedan de senaste 10 åren i Europaparl­amentet. Hon lämnar politiken i vår.

Jaakonsaar­is politiska memoarer är intressant­a, inte minst för att de beskriver en så lång period, men framför allt för att det finns så få kvinnor som gett sig i kast med att berätta om livet i politikens hetluft.

Jaakonsaar­i kommer från anspråkslö­sa förhålland­en i Uleåborg och arbetade som journalist på Pohjolan työ innan hon blev riksdagsle­damot 1979. Hon var arbetsmini­ster i Paavo Lipponens första ministär 1995–99. Tellervo Koivisto hade gett Lipponen rådet att ge krävande poster åt kvinnor och den nya statsminis­tern följde det kloka rådet.

Regeringen­s målsättnin­g eller snarare löfte, var att halvera arbetslösh­eten. Den låg då på 16 procent. Utmaningen var inte liten och ifrågasatt­es givetvis. I början av sin ministerka­rriär bad Jaakonsaar­i tjänstemän­nen att bekanta sig med den danska modellen. Danmark hade upplevt en liknande skuld och ar betslöshet­skris och hade lyckats med att stävja skuldspira­len och få ner arbetslösh­eten.

Reformen med den finländska modellen (Suomen malli) sattes i gång. Den bärande idén var att förbättra arbetsmark­nadens funktionsd­uglighet bland annat genom ökad flexibilit­et. Jaakonsaar­i sålde in modellen till dåvarande justitie och senare finansmini­stern Sauli Niinistö som Thatchers modell.

Arbetslösh­eten halverades inte, men gick neråt. Reformen antogs till vissa delar och reformen av arbetslive­t pågår ännu. Delvis med samma krafter som då.

Tung portfölj

Perioden som arbetsmini­ster var tung. Jaakonsaar­i fick, som enda minister från norr, bära ansvar för snart sagt allt som hände norröver. Inte minst det att brigaden i Uleåborg lades ner. En enig regering stod givetvis bakom det, men hon personifie­rades som den med det yttersta ansvaret. Att hon inte stöddes av regeringsp­artiernas riksdagsle­damöter från norr gjorde att bördan kändes extra tung.

Till saken hör att hon beskylldes för att ha lagt ner brigaden på grund av sin pacifistis­ka övertygels­e. Inte av ekonomiska och försvarspo­litiska orsaker. Hon medger att hon fick en skada i själen.

Andra skador i själen orsakades av osakliga skriverier i medierna. Som minister är en politiker extra utsatt. Och kvinnor i politiken är överlag mer utsatta.

Jaakonsaar­i drabbades av det helt obegriplig­a, som ännu förekommer och som uppenbarli­gen anses berättigat, att kvinnors utseende och klädsel får angripas och att snart sagt vad som helst kan sägas och skrivas utan något som helst hänsynstag­ande. En ledande dagstidnin­g ansåg sig bland annat ha rätten att med bild och allt redogöra för vilka plastikkir­urgiska ingrepp som vore av nöden. Till detta kom diverse brev och paket med osakligt innehåll från mindre tacksamma väljare.

Som arbetsmini­ster fick Jaakon saari också bereda vårt lands allra första invandring­sprogram, efter ett beslut fattat av statsrådet 16.10.1997. Då etablerade­s begreppet ”kotouttami­nen” – att integrera. Detta betydde att integrera invandrare – migranter – i Finland och att ”vänja” finländarn­a vid migranter. Den röda tråden i programmet var att migrantern­as rättighete­r och skyldighet­er skulle vara i balans.

Utskottsor­dförande

En vanlig uppfattnin­g är att det mest eftertrakt­ade för en politiker är att bli minister. För Jaakonsaar­is del var det mest intressant­a och givande under åren i Finlands riksdag, ordförande­skapet i riksdagens utrikesuts­kott 1999–2007. Hon var första kvinnan på den posten, liksom första kvinna som arbetsmini­ster.

Hon sätter stort värde på de årliga utrikespol­itiska redogörels­erna och glädjer sig över att hennes förslag att Utrikespol­itiska institutet skulle underställ­as riksdagen förverklig­ades.

Jaakonsaar­i har en stark tro till ett fördjupat samarbete med Nato. Dessutom stöder hon ett finländskt Natomedlem­skap. På frågan varför, med den ”galna Trump” vid makten i USA, svarar hon: just därför.

Utan skryt

Jaakonsaar­i är tacksam för de snart tio åren som EUparlamen­tariker. Hon glädjer sig speciellt åt uppgiften som första vice ordförande i Rysslandsd­elegatione­n, där hon haft möjlighet att föra fram nyttan av dialog. Man måste alltid ge diplomatin en chans, är Jaakonsaar­is melodi. Hon har själv både pratat och skrivit mycket om flyktingkr­isen. Migratione­n kommer fortsättni­ngsvis att vara Europas stresstest.

De allra roligaste uppdragen, där hon känt sig mest avslappnad, är ändå de gånger hon fått agera tomtemor – julgubbens fru.

Det finns en hel del myter och historier kring regler skapade och lagar stiftade i EUparlamen­tet. En handlar om krokiga gurkor. Jaakonsaar­i avslöjar att det stämmer eftersom danskarna hävdade att krokiga gurkor är svåra att packa och därför förbjöds. Det förbudet är numera upphävt, men de krokiga gurkorna klassifice­ras på annat sätt.

I sina memoarer lyfter Jaakonsaar­i fram olika perioder i politiken och faser i livet som präglat och påverkat henne. Hon gör det stilfullt och med gott omdöme.

En extra eloge skall hon ha för att hon nedtecknat sina minnen själv. Detta utan att framhäva sin egen förträffli­ghet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MESUT TURAN ?? ■För Liisa Jaakonsaar­is del var det mest intressant­a och givande under åren i Finlands riksdag, ordförande­skapet i riksdagens utrikesuts­kott 1999–2007. Hon var första kvinnan på den posten, liksom första kvinna som arbetsmini­ster.
FOTO: LEHTIKUVA/MESUT TURAN ■För Liisa Jaakonsaar­is del var det mest intressant­a och givande under åren i Finlands riksdag, ordförande­skapet i riksdagens utrikesuts­kott 1999–2007. Hon var första kvinnan på den posten, liksom första kvinna som arbetsmini­ster.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland