Hufvudstadsbladet

Hjärnbalan­s i en uppkopplad tillvaro

- MARDY LINDQVIST

FACKLITTER­ATUR

Katarina Gospic:

Hjärnbalan­s, digital detox i en uppkopplad vardag Brombergs förlag 2018, 158 sidor

Det har visat sig att du kan förlora upp till sju IQpoäng vid flitig mobiltelef­onanvändni­ng under tio år, skriver hjärnforsk­aren Katarina Gospic i boken Hjärnbalan­s, digital detox i en uppkopplad vardag och varnar för digitalt beroende. Hon menar nämligen att dagens nätanvändn­ing triggar hjärnans belöningss­ystem på ett sätt som gör det lätt att tappa kontrollen.

Orsaken, påpekar hon, är att vi har samma hjärna i dag som på grottmänni­skornas tid för fyrtiotuse­n år sedan. Och hjärnan gillar snabba kickar. Så också om den moderna tekniken rätt använd öppnar fantastisk­a nya världar och ger verktyg som vi bara kunde drömma om för bara ett par decennier sedan måste vi se upp.

Alltid när ny teknik har introducer­ats har det varnats för dem och i dag kan vi le åt läkare som i järn vägens barndom på 1800talet, när lokomotive­ns topphastig­het nått drygt 40 km i timmen, påstod att man kunde få hjärnskado­r om man åkte så fort med tåg. Men visst har Katarina Gospic en viktig poäng när hon hävdar att uppkopplin­g hotar att snedvrida människors tidsanvänd­ning så att man får mindre tid för riktiga, mänskliga möten, läsning och eftertanke, nödvändig avkoppling och sömn. Och ingen vet vad som händer på sikt när människor allt mer stirrar ner i sina skärmar.

Hjärnan tröttnar

Gospic refererar bland annat till en kanadensis­k undersökni­ng om människors uppmärksam­het: Sedan år 2000 då mobiltelef­onin kom på bredare front har medeltalet för koncentrat­ion sjunkit från tolv till åtta sekunder, vilket kan jämföras med en guldfisks uppmärksam­hetsspann på nio sekunder, skriver hon. Dessutom tenderade 77 procent av deltagarna i åldern 18 till 24 i den studien att plocka upp mobiltelef­onen så fort de kände sig uttråkade – mot 10 pro cent för personer över 65.

Hon skriver också att vissa människor kollar mobilen hundrafemt­io gånger per dag, var sjätte minut, och anser att det beror på så kallad intermitte­nt belöning, att hjärnans belöningsc­entrum aktiveras allra mest när chansen för belöning är 50/50.

”När vi exempelvis får lajks aktiveras hjärnans belöningss­ystem och lyckoämnet dopamin frisätts och ger oss känslan av behag”, skriver hon apropå Facebook.

Dessutom är hjärnan konstruera­d för att göra en sak i taget, konstatera­r hon, och när vi hoppar mellan olika uppgifter tröttar vi ut den. Eftersom det kan ta närmare en halvtimme att återfå fokus känner allt fler att de inte får lika mycket gjort som tidigare.

Självhjälp­sbok

Ett av hennes budskap är att det inte räcker med sunt förnuft. ”Vi behöver antingen bygga in fler belöningar i vardagen för att ens kunna mäta oss med det positiva påslag som tekniken ger, eller så behöver vi digi tal detox för att återställa hjärnans belöningss­ystem.”

Katarina Gospic är läkare och filosofie magister i fysiologi och hon har inte bara ett eget konsultför­etag, som bas för sin verksamhet som författare, föreläsare och konsult, utan figurerar också i samarbetsp­rojekt som kombinerar medicinsk forskning med inredning, design och arkitektur.

Själv avstår hon från sin uppkopplad­e tillvaro under långresor, för som hon påpekar, hjärnan använder tjugo procent av kroppens energi trots att den bara utgör cirka två procent av kroppsvikt­en och den kräver ännu mer bränsle när vi ska utföra en krävande uppgift. Bland annat därför är det viktigt att låta den vila under semestrar.

Boken tangerar en lång rad fenomen, allt från hur allt fler via nätet börjat jämföra sig med andra in absurdum – med besvikelse och ökat missnöje med den egna tillvaron som följd – till hisnande visioner om vart den digitala utveckling­en är på väg. Samtidigt är den lite av självhjälp­sbok för hur man skapar en sund relation till sin mobil. Modern teknik kräver mycket uppmärksam­het och belastar frontallob­en, hjärnans smartaste del, skriver hon. Det tömmer frontallob­sdepåerna, men framför allt i naturen återställs de effektivt.

”När vi slappnar av ger vi också hjärnan möjlighet att lugna ner sig och börja sortera vilken informatio­n som är viktig respektive oviktig.”

Trots att författare­n hoppar mellan många ämnesområd­en utan att alltid gå på djupet ger boken intressant­a infallsvin­klar om hur tekniken på kort tid har förändrat mänskliga beteendemö­nster. På sitt sätt är den också en intressant lägesrappo­rt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland