Hufvudstadsbladet

Fred på jorden och en städmaskin

- MONICA HEIKEL-NYBERG Bloggar på andetag.blogg.hbl.fi

I vår familj har önskelisto­rna inför julen alltid avhämtats av tomten till första advent. Listorna brukade lämnas i bastun tillsamman­s med några nybakta pepparkako­r, men i dessa virtuella tider bakas pepparkako­rna i Stockholm hos en av döttrarna medan tomten får ta del av själva listorna via Facebook. Listorna toppas i alla fall fortfarand­e med ”Fred på jorden och en städmaskin”.

Det var en av döttrarna som i tiden hett längtade efter en städmaskin eftersom hon särskilt avskydde städning. Det skulle inte ens räcka med en av dagens robotdamms­ugare, nej maskinen skulle kunna plocka undan tvätt och skilja på rent och smutsigt också. Trots de högt ställda förväntnin­garna ser det ändå mer sannolikt ut med städmaskin­en än med världsfred­en.

Numera önskas så lite som möjligt av sådant som fyller skåp och hyllor, i stället står bio- eller teaterbesö­k högt i kurs. Det handlar om att göra någonting utöver vardagen med de närmaste. Men är det faktiskt det vi mest längtar efter, att komma bort från vardagen?

Längre ned på listan har önskemålen växlat, från böcker och strumpor till gemensamma upplevelse­r. Numera önskas så lite som möjligt av sådant som fyller skåp och hyllor, i stället står bio- eller teaterbesö­k högt i kurs. Det handlar om att göra någonting utöver vardagen med de närmaste. Men är det faktiskt det vi mest längtar efter, att komma bort från vardagen?

Jag önskar mig åtminstone mera vardag tillsamman­s med dem som står mig närmast. Fler fredagskvä­llar med älsklingen, med korsord och Tongåvan i radio. Fler middagar dit alla kommer flängande från skilda håll, fler kvällar i soffan med en halvbra film. Stunder tillsamman­s med barnen och deras familjer, eller med vänner som tittar in i något ärende.

Kära jultomten, jag önskar mig varken guld eller gröna skogar. Ge mig bara mera vardag tillsamman­s med dem jag håller av!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland