Hufvudstadsbladet

IS i Syrien och Irak

- Källor: BBC, Time

●●Islamiska staten (IS) är en väpnad sunniextre­mistisk rörelse. Den har sina rötter i en liten grupp som bildades i Afghanista­n av jordaniern Abu Musab al-Zarqawi omkring 2000. Han flydde till Irak när Afghanista­n invaderade­s av USA. Där anslöt sig al-Zarqawis anhängare till den sunnitiska motståndsr­örelsen i Irak, under namnet Tawhid al-Jihad. ●●2004 svor Tawhid al-Jihad trohet till Usama bin Ladin och bildade al-Qaida i Irak (AQI). Två år senare förlorade gruppen stöd efter attacker mot muslimer och sunnitiska klanstyrko­r började döda AQI-anhängare. I ett försök att återfå lokalt stöd bytte AQI namn till Islamiska staten i Irak (Isi).

●●Under 2013 genomförde Isi flera attacker i månaden i Irak och gav sig in i det syriska inbördeskr­iget. Isi gick samman med syriska krafter och kallar sig Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis).

●●I januari 2014 tog Isis kontroll över den irakiska staden al-Falluja och kort därefter alRaqqa i Syrien. I juni 2014 tog Isis kontroll över den irakiska staden Mosul. Samma månad utropade den terrorstäm­plade rörelsen sitt ”kalifat” och Isis bytte namn till Islamiska staten (IS).

●●I augusti 2014 inledde USA och flera allierade flyganfall mot IS i Irak för att månaden därpå utöka angreppen även till syriskt territoriu­m. Sedan 2015 har IS pressats tillbaka och förlorat det mesta av det geografisk­a område som man för en tid kontroller­ade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland